موضوع این آموزش اتوماسیون صنعتی در کالنجی است و در یک مقاله مختصر و مفید سعی داریم آموزش PLC به زبان ساده و روان را خدمت شما ارائه کنیم.
آموزش PLC به زبان ساده
امروزه استفاده از رله های قابل برنامه ریزی در صنعت غیرقابل انکار است از کارخانجات کوچک و ساختمان های مسکونی گرفته تا کارخانجات بزرگ، استفاده از رله ها و PLC ها را از ملزومات کار خود دانسته اند. از آن جایی که استفاده از مدارات فرمان و قدرت به تنهایی باعث افزایش حجم کار و پیچیدگی برخی از مدارات می شود استفاده از رله های برنامه ریزی با قابلیت طراحی بسیار آسان، اهمیت آن را دوچندان می کند به همین خاطر میخواهیم آموزش PLC به زبان ساده را در این مقاله یاد بگیریم.
PLC چیست؟
قبل از این که به آموزش PLC بپردازیم بهتر از از در چند سطر به عبارت PLC بپردازیم و سپس آموزش PLC را دنبال کنیم.
PLC مخفف عبارت Programmable Logic Controller می باشد، که به معنای کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی است. در واقع مجموعه ای از سخت افزار و نرم افزار است که عمل کنترل را ساده و انعطاف پذیرمی نماید که به دلیل ویژگیهای خاصش بیشتر برای کنترل فرایندهای مکانیکی یا صنعتی مانند خطوط تولید كارخانه ها و همچنین طراحی BMS می توان از PLC استفاده نمود.
PLC توسط شخصی به نام ریچارد مورلی که به آن پدر PLC هم می گویند ساخته شد.
در صنعت، رله های قابل برنامه ریزی مختلف با اسامی گوناگون وجود دارد که از مقایسۀ آن ها می توان دریافت نحوۀ اتصال و سیم کشی انواع رله ها تقریباً با یک دیگر یکسان اند و تنها از نظر شکل نرم افزار و نحوۀ برنامه ریزی تفاوت هایی دارند.
کاربرد PLC در کجاست؟
رلۀ قابل برنامه ریزی یا PLC ها در بعضی از تابلوهای برق مثل کنترل موتورخانۀ ساختمان ها، دستگاه های دارای دو یا چند موتورالكتریكی، کارگاه های کوچک صنعتی و نظایر آن نیز مشاهده می شود. حتی می توان با استفاده از رلۀ قابل برنامه ریزی، عوامل فیزیکی مثل فشار، دما و نظایر آن را كنترل نمود؛ این نوع كنترل در تأسیسات الكتریكی كاربرد فراوان دارد.
آموزش PLC – هدف ساخت پی ال سی ( PLC ) چیست؟
در گذشته وظیفۀ PLC بر عهده مدارات فرمان رله ای بود که استفاده از آن ها در محیط های صنعتی جدید منسوخ شده است. در سیستم های رله ای با افزایش تعداد رله، حجم و پیچیدگی مدار فرمان بسیار زیاد شده و موجب افزایش قیمت آن می گردد. اگر در سیستم های رله ای نیاز به تغییر منطق کنترل باشد و یا در این سیستم مشکلی به وجود آید، کاری زمان بر و مشکل خواهد بود. هدف ساخت PLC جایگزینی با مدارات رله ای و پیچیده بود اما با پیشرفت تکنولوژی قابلیت های چشمگیری به PLC اضافه شدند که می توان به انواع شبکه ها، سیگنال های آنالوگ، محاسبات پیچیده و ورودی های سرعت بالا اشاره نمود.