اخیرا ویدئوهایی در شبکه های اجتماعی منتشر شده و دست به دست میشه که در آن شخصی با باز کردن جلد پاسپورت خودش، به تراشه ای اشاره میکند و مدعی است این تراشه جی پی اس است و از آن برای ردیابی افرادی که به خارج از کشور مسافرت میکنند استفاده میشود. در این کلیپ همچنین محل قرارگیری تراشه ی جی پی اس یا مکان یاب به نمایش گذاشته می شود.
چیپ موجود درون پاسپورت
اما واقعا این چیپ درون پاسپورت چه کاربردی دارد ؛
آیا همانطور که در ویدئو اشاره شده برای ردیابی مورد استفاده قرار میگیرد؟
منبع شایعه جی پی اس در پاسپورت
همیشه وقتی چیپ های هوشمند در ایران مورد استفاده قرار میگرن حرف و حدیث ها و شایعات همه جا را فرا میگیره, از سیستم RFID درختهای تهران که بحث شنود مطرح شد تا سیستم پاسپورت دیجیتال که هم اکنون بحث ردیابی مطرح گردیده است, ولی وقتی متوجه میشیم که معاون حقوقی و پارلمانی نیروی انتظامی در سال 1386 عنوان کرده بوده :
محمد مهدی محمدی فر در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جمعخبرنگاران درباره ویژگی گذرنامه هوشمند افزود: در جلد این گذرنامهها تراشه های الکترونیکی همانند سیستم جی پی اس قرار می گیرد که موقعیت فرد را مشخص خواهد کرد.
دیگه نمیشه انتظاری از مردم عادی داشت که از اینگونه شایعات جلوگیری بشه!
جا دارد هر چه سریعتر نیروی انتظامی جهت شفاف سازی , صحبت های معاون پارلمانی خودش را تصحیح نماید چون از نظر فنی ایجاد سیستم موقعیت یابی پسیو با چنین ابعادی آن هم پسیو و بدون باطری را فقط میتوان در فیلم های هالیودی و یا آینده صنعت نظامی جهان مشاهده نمود.
واقعیت در مورد پاسپورت های ایرانی چیست ؟
همانطور که در تصویر فوق به خوبی مشخص است ، با توجه به نوع آنتن و عدم وجود باتری ؛ این تراشه تنها یک تراشه الکترونیکی است که در بردارنده اطلاعات هویتی است جهت تسهيل امور اداری!
همونطور که در ویکی پدیا اشاره شده ایران نیز از جمله کشورهایی است که از پاسپورت بیومتریک استفاده می کند:
ایران در ماه ژوئیه 2007 صدور گذرنامه های دیپلماتیک و خدمات بیومتریک را آغاز کرد و از 20 فوریه 2011 شروع به صدور گذرنامه های بیومتریک معمولی کرد.
این پاسپورت ها شامل یک چیپ الکترونیکی هست که 32 کیلوبایت اطلاعات بیومتریک شخص مانند تشخیص چهره، اثر انگشت و اطلاعات عنبیه افراد میباشد.
این پاسپورت ها تحت عنوان پاسپورت های الکترونیکی یا دیجیتالی هم شناخته میشوند.
دقیقا دلیل وجود این چیپ هم الکترونیکی بودن پاسپورت است و اصلا جای نگرانی نیست !
پاسپورت بیومتریک چیست ؟
کشورهایی که از پاسپورت بیومتریک استفاده می کنند
همانطور که در تصویر فوق مشاهد میکنید بیشتر کشورها از پاسپورت های بیومتریک استفاده می کنند، همانطور که انتظار می رود پاسپورت های بیومتریک ترکیبی از اطلاعات سنتی نظیر عکس و کاغد و… و اطلاعات دیجیتالی مثل ااثر انگشت، رنگ و طرح اسکن قرنیه و یک نسخه دیجیتال از تصویر دارنده گذرنامه است.
اصطلاحا به این پاسپورتها پاسپورت های الکترونیکی, دیجیتالی (e-passport, ePassport or digital passport) گفته میشود.
گذرنامه الکترونیک تنها یک ریزتراشه نسبتبه گذرنامههای پیشین درخود داشته که جعل و تقلب در آن را بشدت محدود میکند.
امنیت اطلاعات گذرنامه دیجیتال
برخلاف اسکناس دارای سریال نبوده و تمامی کدهای ریزتراشه بصورت تصادفی انتخاب میشوند.
استفادهاز سامانه بیایسی در جابجایی داده بین تراشه و اسکنر. بدینترتیب برای آغاز تراکنش نیاز به کلید آغاز و دیگر دادههای قابل شناسایی سامانه کنترل بوده و ضریب سرقت دادهها کمتر میشود.
تأیید غیرفعال و استفاده از تابع درهمساز رمزنگارانه و امضای دیجیتال برای بالا بردن ضریب اطمینان در ارتباط امن بین تراشه و اسکنر.
تأیید فعال که بر عکس روش بالایی هر تراشه دارای یک شماره شناسایی غیرقابل کپیبرداری بوده که توسط اسکنر شناسایی میشود.
تراشه در بخش درونی جلد گذرنامه یا یک برگه داخلی قرار گرفته درحالیکه جنس و ساختار خود جلد گذرنامه بشکلی است که برای خواندن دادهها باید گذرنامه را باز نمود؛ بنابراین در هنگام عدم استفاده از تراشه و دادهها، گذرنامه بسته مانده و جلد گذرنامه با ایجاد قفس فارادی از دزدی دادههای الکترونیکی جلوگیری خواهد کرد.
افرادی که احیانا به علت اینکه این چیپ ردیاب هست سعی میکنند چیپ را از بین ببرند در نظر داشته باشند که با این کار اعتبار پاسپورت خودشون را دارند زیر سوال میبرن و امکان داره در اولین فرودگاه ایرانی و یا خارجی دچار چالش و مشکل شوند.
سرهنگ مجید صمدی رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه نیروی انتظامی در خصوص وجود GPS در گذرنامهها اظهار داشت: اعلام مطلبی مبنی بر اینکه GPS در گذرنامهها نصب شده است، موضوعی غیرتخصصی و خندهدار است.
ریموت کنترل امروزه کاربرد زیادی پیدا کرده است؛ از ریموتهای درب بازکن تا ریموتهای دزدگیر و کنترل روشنایی همه از یک اصول اولیه پیروی میکنند و آنهم ارسال اطلاعات بهصورت بیسیم است....
امنیت همیشه و در همهی اعصار، مقولهی مهم و قابلتوجه ای بوده و همیشه نوع بشر به دنبال امنیت بیشتر، دست به ابداعات و اختراعات گوناگونی زده است. ریموت کنترل یکی از این اختراعات است. در این مقاله، به بررسی امنیت انواع ریموتهای کنترل خواهیم پرداخت....
جالب بود
متشکرم دوست عزیز
سرهنگ مجید صمدی رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه نیروی انتظامی در خصوص وجود GPS در گذرنامهها اظهار داشت: اعلام مطلبی مبنی بر اینکه GPS در گذرنامهها نصب شده است، موضوعی غیرتخصصی و خندهدار است.
سلام
داستان جالبی بود …
سلام
ممنون دوست عزیز