هر آن چه نیاز است در مورد JTAG و SWD بدانید.

blog
۱۳۹۸-۰۲-۱۹
5 دقیقه

شاید برای خیلی از شما هایی که الکترونیکی هستید این سوال پیش اومده باشه که تفاوت SWD و JTAG چیه؟ در نگاه اول شاید فکر کنید خیلی تفاوت چندانی نداره و یا اینکه حالا چه فرقی میکنه از SWD یا JTAG استفاده کرد مهم اینکه با جفتشون میشه ایسی رو پروگرام کرد و عملیات دیباگ رو انجام داد. اما همیشه به همین سادگی نیست گاهی نیاز میشه که خودتون یه پروگرامر درست کنید.

کی به نظرتون نیاز میشه؟ فرض کنید یه پروژه میخواین انجام بدین که با FPGA هست و حالا خودتون هم باید براش پروگرامر درست کنید اونجاست که دیگه نمی‌دونید واقعا چیکار کنید.

شاید برای شما مفید باشد: آموزش FPGA

این مقاله رو هم دقیقا برای همین نوشتم که اول تفاوت و عملکردشون رو بدونید تا اگه خواستید یه پروگرامر با هزینه کمتر درست کنید. البته لینک ساختش رو گذاشتم که بعد از خوندن این مقاله هیچ جوره توی پروژهاتون از لحاظ پروگرام کد نمونید.
تفاوت JTAG و SWD

 

JTAG

از این پروتکل برای پروگرام کردن هر نوع تراشه ای به صورت کلی استفاده میشه. به طور مثال انواع ایسی ها و یا FPGA ها یا CPLD ها و … کاربرد داره شاید بارها شنیده باشید که این پروتکل 20 پین رو اشغال میکنه (جای خاص خودشو داره که بحث ما نیست) اما همیشه اینجوری نیست بلکه فقط از 4 پین استفاده میکنه که میخوام این 4 پین رو تشریح کنم تا دید بهتری به سخت افزار داشته باشید.

 

پین های JTAG

 

خب همونطوری که گفتم به 4 پین نیاز داریم ولی سوال چرا 5 پین در جدول بالا است؟ این پین اخری اصطلاحا به TAP CONTROLLER معروف هست.

این بخش دسترسی به بسیاری از توابع داخلی موجود برای تست کردن وسیله سازگار با JTAG رو فراهم میکنه.

 

کنترل کننده سخت افزاری JTAG

برای اینکه بتونیم با یک دیوایس ارتباط برقرار کنیم لازمه که حتما بتونیم با اون دیوایس به لحاظ سخت افزاری صحبت کنیم، خب حالا این روند به چه صورتی امکان پذیره؟

باید حتما یه درایور نصب کنیم که بتونه این ارتباط رو بین دیوایس و JTAG  برقرار کنه برای این کار هم کافیه که یه سری به سایت خود JTAG بزنید.

پین های JTAG

خب حالا رسیدیم به اینجا که اگه خواستیم یکی درست کنیم باید چطور شماره گذاری پین ها رو انجام بدیم که به مشکل نخوریم.

  • پین 2 به صورت اختیاری می‌تواند به VCC متصل بشود.
  • پین 3 TRST
  • پین های 4 و 6 و 8 و 10 و 12 و 14 و 16 و 18 و 20 به گراند متصل می شوند.(مدل استاندارد که تقریبا همه جا دیدید)
  • پین 5 TDI
  • پین 7 TMS
  • پین 9 کلاک
  • پین 11 TCK
  • پین 13 TDO
  • پین 15 متصل به مدار ریست کننده دستگاه هست.
  • پین های 17 و 19 بدون استفاده هست.
اینم از پین ها، حالا یه جا هست ما نمیخوایم از همشون استفاده کنیم اصلا به کارمون نمیاد اونجا باید چیکار کنیم؟ اگه دقت کنید بعضی از پروگرامرها که تو بازار هم زیادن در واقع از همون 4 پینی که گفتم فقط استفاده می کنند بدون اینکه مشکلی برای ایسی پیش بیاد به همین راحتی اینم لینک ساخت یه پروگرامر کاملا کاربری.

 

پروگرام چندین ایسی توسط JTAG

بزارید با یه مثال توضیح بدم فرض کنید یه برد زدین روی بردتون دو تا ایسی متفاوت وجود داره یکی FPGA یکی دیگه STM32Fx  حالا میخواید برنامه هاتون رو روش پروگرام کنید اینجا ایده ای که به ذهن اکثریت ما میاد اینکه برای هرکدومشون یه سوکت پروگرام بزاریم و در نهایت به صورت مجزا هر کدومشون رو پروگرام کنیم اما یه راه حل ساده تری هم هست که اگه از این طریق سخت افزا‌ها رو متصل کرده باشید دیگه نیاز به استفاده از روش اول نخواهید داشت و در نهایت توسط یه سوکت قابلیت پروگرام کردن چندین برد رو خواهید داشت.

اپلود هم زمان چندین کد

 

سوالی که پیش میاد اینکه آیا خودش به صورت خودکار ایسی ها رو میشناسه و پروگرام میکنه؟ خیر بلکه باید از طریق نرم افزار هر کدوم از ایسی ها رو مشخص کنید و در نهایت برنامه مربوط به سخت افزار رو آپلود کنید.

 

SWD چیست؟

SWD مخفف Serial wire debugging هست به عبارت ساده تر یه روشه برای پروگرام و دیباگ کردن تراشه های  ARM Cortex. یه وقت با JTAG اشتباه نگیرید.

از SWD در حال حاضر برای پروگرام و دیباگ تراشه های ARM Cortex استفاده میشه یعنی اینکه یه وقت برندارید به FPGA وصل کنید بعد توقع داشته باشید FPGA  باهاش پروگرام شه خلاصه از من گفتن بود.

رابط بین SWD و تراشه

وقتی میگیم که SWD  در حال حاضر میتونه ARM Cortex رو پشتیبانی کنه حتما یه خبرایی توی خود نرم افزار و سخت افزارش هست.

SWD شامل 3 پین به نام های SWDIO و SWDCLK و RESET و البته یه پین دیگه به نام  GND هست که از طریق این پین ها میتونیم با تراشه مورد نظرمون ارتباط برقرار کنیم به جرات میتونم بگم هر سخت افزاری که درست کنید و یا بخرید که این پین ها رو داشته باشه به راحتی میتونید سخت افزارتون رو راه اندازی کنید( این از لحاظ سخت افزاریش)

خب حالا چطور میشه که فرایند پروگرام روی تراشه صورت میگیره؟

به سادگی، دقیقا نرم افزار هایی که کار آپلود کد رو میکنند بخشی به اسم SWD دارند به طور مثال برای ایسی های شرکت ST، نرم افزار و سخت افزاری هست به نام STLINK که دقیقا همین قابلیت پروگرام و دیباگ رو به شما میده البته همونطوری که گفتم برای این کار حتما نیاز به نصب درایور دارید پس لطفا این درایور رو جدی بگیرید.

(دو حالت داره یکی اینکه اگه متصل به اینترنت باشه خودش نصب میشه یا باید نرم افزارش رو دانلودش کنید)

اینم لینک ساخت پروگرامر

JLINK

حالا یه وقت هست دوس دارید یه دستگاهی بخرید که هم بتونه از SWD و هم از JTAG پشتیبانی کنه که مجبور نشید برای هر نوع تراشه خاصی از پروگرامر خاص خودش استفاده کنید که توی این مواقع پیشنهادی که برای شما دارم خرید JLINK هست که توی بازار هم دقیقا با همین اسم معروفه که دارای ورژن های متفاوتیه.

sisoog_J-Link

اگر زمانیکه از Jlink استفاده می‌کنید دچار مشکل شدید توصیه میکنم اینجا کلیک کنید

نتیجه گیری

  • SWD در حال حاضر برای پروگرام و دیباگ ARM های سری CORTEX استفاده میشه.
  • SWD تنها از سه سیم برای پروگرام و دیباگ استفاده میکنه که به SWDIO و SWDCLK و RESET معروف هستند .
  • SWD از لحاظ هزینه مقرون به صرفه است.
  • سرعت SWD حدودا به 50Mhz میرسه
  • JTAG صرفا برای پروگرام و دیباگ ARM ها نیست بلکه میشه گفت تقریبا برای تمامی ایسی ها و FPGA ها و CPLD و ASIC ها استفاده میشه و یا به عبارت بهتر میشه گفت هر نوع تراشه دیجیتال رو میتونه پروگرام کنه.
  • JTAG برای پروگرام و دیباگ کردن از 4 سیم استفاده میکنه.
  • JTAG از لحاظ هزینه نسبت به SWD مقداری گرونتره اما کاربردیتره.
  • JTAG قابلیت پروگرام و دیباگ چندین ایسی رو به صورت سری داره که این قابلیت توی SWD امکان پذیر نیست.
  • JTAG از لحاظ ساخت قدمی تر از SWD هست و خانواده های ARM7 و ARM9 رو شامل میشه که SWD این امکان رو نداره.
  • سرعت JTAG حدودا به 100Mhz میرسه
  • تنها نقطه ضعفی که میشه از JTAG گرفت، اینکه بگیم پایه های مورد استفادش بیشتر از SWD هست همین و بس.

با سیسوگ همراه باشید.

اطلاعات
26
0
لینک و اشتراک
profile

BLO OM

متخصص الکترونیک

«السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ».

مقالات بیشتر
slide

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند. فروش در پالت
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد. جستجو در آیسی
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند. برو به فروشگاه سیسوگ
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند. پرسش در سیسوگ فرم
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
خانواده سیسوگ

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد.
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند.
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

دیدگاه ها

profile
احمد گفت :
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۲۴

سلام خوب هستید؟ میگن swd نسبت به jtag برنامه ریزیش سختره. من متوجه نشدم این تفاوت یا سختیش چیه؟ میشه اینو بگید منظورش چی بود؟

profile
Zeus ‌ گفت :
۱۴۰۱-۰۲-۲۱ ۱۶:۳۳

سلام و درود
منم متوجه نشم یعنی چی برنامه ریزیش سخت تره، این حرف معنی خاصی نمیده
هر دو رابطی هستن برای پروگرام کردن و دیباگ کردن چیپ های مختلف

profile
علی گفت :
۱۴۰۰-۰۷-۳۰ ۲۰:۲۷

سلام. مقاله عالی بود.
یک سوال.
اگه ما با JTAG بیایم با پروتکل JTAG یعنی روش پین هدر 2*10 برنامه ریزی کنیم میکرو، روش برنامه ریزیش و نرم افزارش تو کامپیوتر اون موقع فرق پیدا می کنه که بیایم به روش SWD یعنی فقط با 5 تا پین برنامه ریزی کنیم میکرو؟

profile
Zeus گفت :
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۱۳:۴۹

سلام دوست عزیز
نه واقعا هیچ فرقی نمیکنه و در نهایت هر دو یک کار رو انجام میدن

profile
احمد گفت :
۱۳۹۹-۱۰-۱۹ ۱۷:۴۹

سلام
میشه از jlink برای پروگرم کردن هر ایسی که از پروتکل جی تگ پشتیبانی میکند استفاده کرد مثلا emmc موبایل؟

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۱۰-۲۰ ۱۳:۵۲

سلام دوست عزیز – جواب این سوال هم بله هم خیر ! ولی بیشتر خیر
ببینید پروتکل جیتگ یه پروتکل ارتباطی است که توسط این پروگرامر نیز پشتیبانی میشه ولی مساله اصلی اینه که شما باید بدونید چه دستور هایی رو برای برقرار ارتباط با چیپ مورد نظر باید استفاده کنید (توی داکیومنت های چیپ احتمالا بشه پیداشون کرد) که برای سهولت کار شرکت segger نرم افزاری رو ارائه کرده که یه سری آیسی رو پشتیبانی میکنه – حالا اگر ایسی مورد نظر شما توی اون نرم افزار نبود خودتون باید تمام جزییات کانکت شدن رو در بیارید که کار ساده ای نیست

profile
معاضدي گفت :
۱۳۹۹-۰۶-۰۸ ۱۶:۰۸

مفيد و مختصر ممنون

profile
alliabodan گفت :
۱۳۹۹-۰۴-۲۲ ۲۲:۴۹

خيلى آلى متشكر م به من كمك كرديد

profile
حسین گفت :
۱۳۹۹-۱۰-۰۷ ۱۱:۲۱

قسمت توضیح پین ها ، شماره های توضیح داده شده با شماره های مدار پورت jtag متفاوت هست و اشتباه نوشته شده،تصحیح کنید

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۱۰-۲۱ ۱۸:۲۶

سلام دوست عزیز
متشکرم برای تذکرتون – مطلب اصلاح شد

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۴-۲۲ ۲۳:۰۵

خواهش میکنم

profile
علیرضا گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۰۷ ۱۷:۵۳

البته فقط پایه های جی تگ dsp و fpga روی برد هست ولی می خوام کدهاشونو بخونم اگه لطف کنید یه راهنمایی در خصوص خرید پروگرمر کنید ممنون میشم

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۱۳ ۱۲:۵۰

در مورد fpga فکر میکنم برای خوندن بیت فایل لازمه آیسی فلش کنار fpga رو بخونید و حتی نیازی به جی تگ نداشته باشید
اما احتمالا حافظه dsp رو قفل کرده باشند و امکان خودنش رو نداشته باشه

profile
علیرضا گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۱۴ ۰۵:۱۶

حالا چون برد قدیمی هست فرض بر این گذاشتیم که قفل نشده باشه چجوری باید حافظه روی eeprom رو بخونم تاحالا با فلش و مموری کار نکردم…ممنون

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۱۴ ۱۶:۰۸

خوب بسیار عالی
ما قبلا تو سیسوگ مدار و نحوه ساخت یه پروگرامر رو گذاشتم که هم میتونید با استفاده از اون آیسی های فلش رو بخونید هم آیسی های eeprom رو -به لینک زیر سر بزنید
https://sisoog.com/2021/01/26/arduino-announces-raspberry-pi-rp2040-core-port-arduino-nano-rp2040-connect-board/#comment-151519

profile
علیرضا گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۲۰ ۱۶:۵۵

ممنون ولی پروگرامر که گذاشتین EEPROM منو ساپورت نمی کنه به هر صورت ممنون آی سی من cat25c256 هست اگه چیزی پیشنهاد داشتین واسه پروگرامش بهم بگید ممنون میشم.

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۲۳ ۱۱:۲۲

من گمان میکنم پشتیبانی میکنه !
با توجه به این که spi هست 🙂

profile
علیرضا گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۰۷ ۱۷:۴۸

سلام با تشکر از مطالب خوبتون…یه سوال داشتم من یه برد دارم که روی اون یک DSP(texas و یک FPGA و یک MEMORY دارم که پایه های جی تگشون روی برد اومده بیرون می خواستم ببینم این هارو میشه با پروگرامر جی تگ دیباگ کرد؟
ممنون

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۲-۱۳ ۱۲:۵۱

دیباگ رو احتمالا میتونید انجام بدید ولی نه برای fpga

profile
محمد گفت :
۱۳۹۸-۰۳-۲۲ ۰۱:۲۷

سلام مهندس من درحال حاظر 100تا برد دارم که برروی هرکدوم دو میکروکنترلرAVRدارم الان باTNM2000برا هرمیکرو که یه سوکت جداگانه قرار دادم (و پایه های MISO MOSI,..به سوکت متصله )پروگرام میکنم که خیلی زمانبر هسش
تو بخش “پروگرام چندین ایسی توسط JTAG” که تو مطالب گفتید میشه دقیق تر بگید که تو این حالت چندتا میکرو رو میشه همزمان پروگرام کرد؟(نمیدونم اصن من درست اون قسمت رو متوجه شدم یا نه!!تو حالت چند ایسی اگر به اون صورت که گفتید میکروهای مثلا مگا128 رو بهم وصل کنیم همه اونا همزمان پروگرام میشن؟؟)

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۸-۰۳-۲۲ ۱۴:۰۷

سلام و درود دوست عزیز
بله درست متوجه شدید ؛ شما میتونید دقیقا چند چیپ مختلف رو با استفاده از رابط Jtag پروگرام کنید ؛ حتی نیاز نیست نوع چیپ ها هم مثل هم باشه ؛ یکی میتونه CPLD باشه یکی ARM و دیگری AVR 🙂
روی تعداد تا اونجا که اطلاع دارم محدودیتی وجود نداره , خودم با 3 چیپ چک کردم مشکلی نداشتم.

profile
محمد گفت :
۱۳۹۸-۰۳-۲۲ ۱۵:۰۶

تست میکنم اگه بشه خیلی عالی میشه کلی تو وقتم صرفه جویی میشه
باید امروز یه برنامه ساده رو بنویسم تست کنم خبرشو میدم
( فقط من از دوتا میکروی یکسان مگا32 میخوام استفاده کنم یه برنامه چشمک زن بنویسم)
فقط من سایت jtag رفتم درایوری ندیدم میشه این مورد رو راهنمایی کنید
بعد تو قسمت”پین های jtag” که گفتید پایه های 1 و 7 بدون استفاده اس منظورتون چی بود؟ تو عکس که پایه 1 بهvcc و پایه 7 به tms وصله

فقط همین الان پروگرامر stk500 رو دارم که نمیدونم از jtag پشتیبانی میکنه یا نه؟! خودمم تو نت چک میکنم

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۸-۰۳-۲۵ ۱۵:۰۰

سلام پایه TMS پایه مهمی هست برای Jtag و نمیتونه بلا استفاده باشه ؛ متن رو باید اصلاح کنم فکر میکنم
اما در خصوص stk500 مطمئن نیستم که آیا jtag رو پشتیبانی میکنه یا نه ولی فکر میکنم مدل های خاصی هست که پشتیبانی میکنن Jtag رو

profile
احسان مرادی گفت :
۱۳۹۸-۰۲-۳۱ ۲۰:۱۵

حالت SWD یه پایه دیگه هم داره برای مانیتور کردن میکرو معروفه به Trace
من هم یه پروگرمر SWD چهار سیمه داشتم ولی یه لینک پیدا کردم که هکش کردم و پایه پنجم یعنی Trace رو ازش بیرون کشیدم
ممنون بابت مطلب خوبتون

profile
BLOOM گفت :
۱۳۹۸-۰۲-۲۱ ۱۱:۱۸

خواهش میکنم دوست عزیز
نظر لطفتونه

profile
سعید گفت :
۱۳۹۸-۰۲-۱۹ ۲۰:۲۰

ممنون عالی بود مدتی بود میخواستم تو سایت های خارجی این مطلب رو پیدا کنم اولا که وقتش نبود دوما فکر نکنم به این کاملی مطلبی پیدا میکردم.

become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله