در دنیای امروز قطعات و دستگاههای دیجیتال به قدری زیاد شدند که احساس میشود شاید دیگر آنالوگ جایگاه خود را از دست داده است و کمکم باید به دست تاریخ سپرده شود. از سویی دیگر وقتی به خوبی به همین قطعات و دستگاههای دیجیتال نگاه میکنیم، میبینیم که در دل آنها چیزی به جز آنالوگ وجود ندارد، یا به طور دقیقتر دیجیتال بدون آنالوگ هیچ است. اینگونه در نظر بگیرید که دیجیتال مرجعیت خود را از آنالوگ میگیرد اما در یک نگاه سطحی حداقل دیجیتال پررنگتر به نظر میآید. به یاد دارم زمان دانشجویی بحث آنالوگ و دیجیتال پیش آمد، آن موقع استادمان میگفت بهتر است برای بررسی دقیق اینکه چرا امروزه دیجیتال تا این حد فراگیر شده است به نحوی که ما نمیتوانیم زندگی در دنیای الکترونیک بدون دنیای دیجیتال را متصور بشویم، به زمانی رجوع کنیم که مفاهیم اولیه دیجیتال پایهگذاری شد و رسما در الکترونیک دو شاخه به اسم آنالوگ و دیجیتال پدید آمد. شاید منبعی نباشد که دقیقا مبدا زمانی را شرح دهد که چه اتفاقاتی رخ داد یا احساس به چه نیازهایی پدید آمد که دانشمندان به این فکر افتادند که دنیای دیجیتال را اختراع کنند. اما همانطور که هرچیزی که برای اولین بار پا به این دنیا میگذارد همیشه با جنجالها و اما و اگرهایی همراه است و از آنجا که بحث موردنظر ما نیز از این قاعده مستثنی نیست، ما هم مبدا را با این بحث شروع میکنیم تا به یک سری نتایج برسیم. احتمالا یک سری آدم دانشمند برای اولین بار دنیای الکترونیک دیجیتال را که تئوری قوی جبر بول و منطق ارسطویی را در پشتپرده خود دارد، به جامعهی الکترونیک معرفی کردند. در این زمان دو دسته افراد وجود دارند، افراد موافق با الکترونیک دیجیتال و افراد مخالف با الکترونیک دیجیتال. از میان دستهی مخالف نیز چندین دسته دیگر وجود دارد، مثلا افرادی که منتظرند قانع شوند که به چه دلایل منطقی باید دیجیتال را به آنالوگ ترجیح بدهیم و دستهای دیگر که پیشفرض را روی این مبنا گذاشتند که اگر هست و نیست فقط آنالوگ است و لاغیر و با هیچ دلیلی، چه منطقی و چه غیر منطقی راضی به پذیرفتن الکترونیک دیجیتال نیستند. اگر شما جز افراد باورمند به الکترونیک آنالوگ بودید، اولین خواسته یا سوالتان از افرادی که برای اولین بار از دنیای الکترونیک دیجیتال سخن به میان آوردند چه بود؟ اگر من بودم اولین سوالم این بود که چرا وقتی یک سیگنال آنالوگ داریم بیایم زمانی را صرف تبدیل این سیگنال آنالوگ به سیگنال دیجیتال کنیم و تازه پس از آن دوباره با صرف زمانی دیگر این سیگنال دیجیتال را تبدیل به سیگنال آنالوگ کنیم! اگر از قطعاتی مانند ADC و DAC و قطعات جانبی دیگر نیز صرفنظر کنیم به نظر حرفی منطقی است که باید بررسی شود! این را هم بگوییم که جواب این سوالی که منطقی هم به نظر میرسد هر چیزی که باشد، در نهایت زور طرفدارن یا طراحان اولیه الکترونیک دیجیتال چربید و بالاخره موفق شدند نه تنها جای سیستمهای دیجیتال را در دنیای الکترونیک باز کنند، بلکه طراحی خود را پررنگتر نیز نشان دهند و سرانجام الکترونیک دیجیتال به شکلی که امروز میبینیم درآمده است. از آنجا که واقعا نمیتوان پاسخی دقیق و جامع که بتواند همگان را قانع کند به این سوال داد، قصد داریم در ادامه به مزایا و معایب الکترونیک آنالوگ و الکترونیک دیجیتال در مقابل هم بپردازیم.
شاید در پاسخ به این سوال بگویید که مثلا کامپیوترها که نمیتوانند آنالوگ باشند و برای پردازش حتما باید دادههای دیجیتال در اختیار داشته باشند! خیر اینگونه نیست و کامپیوترهای آنالوگ نیز هم اکنون در دنیا وجود دارند و فقط به صورت تجاری در نیامدهاند. پس اگر قرار است پاسخی در برابر این سوال داشته باشیم، همچین پاسخی قانعکننده نیست و باید به دنبال پاسخی دیگر بود.
با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر بابت مطالب پر محتوا و با کیفیتتون
شما برای فردی پیش نیاز های تئوری(کتاب های الکترونیک رضوی و مدار جبه دار) داره برای حرفه ای شدن در کار عملی در زمینه انالوگ چه پیشنهادی دارین؟
سلام نازنینم. سپاس بابت نظر لطفی که به ما دارید.
من خودم تجربهی عملی در طراحی مدارات آنالوگ ندارم و از لحاظ تئوری هم درس الکترونیک 2 را متاسفانه سرسری گذراندم اما اخیرا کتاب دکتر شریف بختیار که به تازگی چاپ شده است را گرفتم که فکر میکنم بهترین کتاب فارسی زبان تو آنالوگ باشه.
ولی خب دوستانی که کمی تجربهی عملی در زمینه آنالوگ دارند کتاب art of electronics را پیشنهاد میکنند که امیدوارم برای شما هم مناسب باشد.
خیلیی ممنون🙏
سلام وخدا قوت خیلی جالب بود شدیدا منتظر قسمت بعدی هستم. به نظر من انالوگ میتونه کیفیتی خیلی بیشتری داشته باشه فقط مشکل انالوگ اینکه نویزی میشه
سلام کیان عزیز. آنالوگ در چند دهه اخیر، به نسبت اهمیت آن، بنا به دلایل مختلفی که خودم نیز به طور کامل این دلایل را نمیدانم سرمایهگذاری کمتری روی تحقیق و توسعه آن شده است، اما با همهی این شرایط هنوز بحث اینکه آنالوگ بهتر است یا دیجیتال باز است.
سلام
جالب و ضروری و مفید بود …
منتظر قسمت های بعدی هستم…
سلام علیرضای نازنین. سپاس از نظر مثبت شما.
جالب بود. ممنون
سپاس از نظر مثبت شما.