سلام به همه سیسوگیهای عزیز
امروزه منابع تغذیه سوئیچینگ به دلیل کوچک شدن حجم و وزن ترانس و در نتیجه کوچک شدن اندازه برد، کمتر شدن قیمت و افزایش بازدهی، در اکثر کاربردها جایگزین منابع تغذیه خطی شدهاند، در این آموزش قصد داریم یک روش ساخت تغذیه سوئیچینگ را به شما معرفی کنیم.
منبع تغذیه زیر، منبع تغذیه 12 ولت و 2 آمپر میباشد، که از توپولوژی فلایبک برای این مدار استفاده کردهایم. در توپولوژی فلایبک که در شکل زیر مشاهده میکنید، زمانی که سوئیچ روشن است، سلف Lm که همان سلف مغناطیس کنندگی ترانس است، شارژ شده و سپس زمانی که سوئیچ خاموش است، انرژی ذخیره شده خود را در بار تخلیه میکند.
یکی از ویژگیهای مثبت استفاده از آی سی DK124 در این مدار این است که نیاز به سیم پیچ مجزا برای تغذیه کمکی (Auxiliary) نداریم و این خود باعث کاهش قیمت ترانس، سادگی در تولید ترانس و در نتیجه کاهش قیمت مبدل میشود. از آیسی DK124 حدود 24 وات توان پیک و 18 وات توان دائم میتوان دریافت کرد.
شاید برای شما مفید باشد : آموزش آلتیوم دیزاینر به صورت کاملا رایگان
در این مدار از اپتوکوپلر برای گرفتن فیدبک ولتاژ بهصورت ایزوله استفاده کردهایمایم (1). یکی از نکاتی که در طراحیهای برد باید رعایت شود این است که نباید زمینهای قسمتهای مختلف مدار را مشترک در نظر بگیریم، چون باعث ایجاد تداخل در مدار میشود، در این مدار زمینها را جدا از هم در نظر گرفتهایم(2)، تا این مشکلات رخ ندهد. از TL431 بهعنوان تقویت کننده خطا نیز استفاده کردهایم تا خروجی را با Reference داخلی خود مقایسه کرده و اپتوکوپلر را راهاندازی کنیم و در نتیجه ولتاژ خروجی را رگوله کنیم (3).
در طراحیهای الکترونیک قدرت و ساخت تغذیه سوئیچینگ یکی از چالشهای طراحی، زیاد بودن ولتاژها و جریانهاست که باعث میشود مجبور شویم فاصله بین المانها و خطوط مسی از هم را رعایت کنیم. در این مبدل به ازای هر 180 ولت حدود 1 میلی متر فاصله گذاری کردهایم تا از قوس الکتریکی، جرقه و مسائل ناخواسته ناشی از ولتاژ بالا جلوگیری شود، این فاصله در جاهایی که از پوشش محافظ Solder mask برخوردار هست میتواند کمتر نیز باشد. برای رعایت این فاصله، در شماتیک برای قسمتهای مختلف آن از Net class استفاده شده (4)، در Rules این فواصل را تعریف میکنیم تا در روتینگ PCB این فواصل رعایت شود، همچنین برای حل مشکلات جریان بالا در طراحی PCB از Bottom Solder (5) استفاده شده تا مسیر آن قلع اندود و در مسیری که جریان بالاست، مسیر جریان ضخیمتر و بالطبع مقاومت الکتریکی آن کمتر باشد تا از افت ولتاژ و تلفات جلوگیری شود، در قسمتهایی از مدار نیاز به ایزولاسیون بالاتر میباشد؛ ما در این قسمتها از Board Cutout بهعنوان Creepage استفاده کردهایم تا با برش آن قسمت باعث ایجاد ایزولاسیون بهتر شود (6).
مشخصت کلی مدار
دارای محافظ اتصال کوتاه، اضافه بار، اضافه جریان و اضافه دما (هرکی این آیسی رو بسوزنه جایزه داره 🙂 )
طراحی ترانس و سلف در منابع تغذیه سوئیچینگ همیشه چالش بزرگی بوده، در طراحی ترانس دقت شده تا چگالی شار در محدوده مجاز خود باقی بماند تا هم از ظرفیت ترانس به خوبی استفاده شود و هم دمای ترانس در حد نرمال باقی بماند. قطر سیمها طوری انتخاب شده که نه وزن و قیمت آن فراتر رود و نه تلفات حاصل از مقاومت سیمها باعث گرمای غیر معقول شود. در فایلهای پیوست شده میتوانید شماتیک کامل + فایل PCB + لیست قطعات (BOM list) + دستورالعمل تصویری ترانس پیچی را دریافت و برای ساخت تغذیه سوئیچینگ استفاده کنید. از این مدار به تعداد زیاد تولید کردیم و به فروش رساندیم لذا صحت عملکرد آن آزموده شده هست و طرح آن توسط بستر سیسوگ در اختیار شما طراح و تولید کننده قرار گرفته تا برخی از نیازهای صنعت الکترونیک کشور را مرتفع کند.
طراح منابع تغذیه و مبدل های سوئیچینگ ، طراح آمپلیفایر های صوتی Switching and Amplifier designer. www.bmc-elec.com
مقالات بیشترسلام من این ترانس رو هیچجا گیر نیاوردم برای پیچیدنش هم تخصصشو ندارم جایی هست انجام بده؟و اینکه نیاز هس فیلتر سر راه خروجی قرار داد برای کاهش نویز یا خود منبع فیلتر مناسب داره؟
درضمن میشه کاربرد اون سلف بین دوتا خازن خروجی رو بگید چیه چرا اصن میزارن اگه نزاریم و فقط ی خازن بزاریم چی میشه؟؟
سلام اگه بجای tl431 از زنر استفتده بشه چی میشه؟؟؟
سلام وقت بخیر ببخشید سه تا از فایل ها دانلود نمی شدند و دسترسی به هشون نداشتم
سلام
چک کردم ظاهرا برای دانلود مشکلی نیست
سلام من قالب قاب آداپتور ۱۲ ولت دوربین مدار بسته را دارم…اگر کسی لازم داره براش میتونم بفرستم..
برای همه ایران میفرستم…
سلام لطفا قیمتتون رو اعلام کنید و تماس بگیرید 09918294037
سلام دوست عزیز
قطعات مزاد خودتون رو میتونید داخل سایت پالت آگهی کنید.
https://pallet.sisoog.com/
سلام نقشه کامل همراه با لیست قطعات میخوام تو فایل فقط نحوه ساخت ترانسو گذاشته
درود به شما.
من این مدار رو ساختم.
اما به محض اتصال به برق ، بعد از چند ثانیه آی سی DK124 میسوزه. چند ثانیه ولتاژ 12 رو میده، و بعد آی سی از دور خارج میشه. بعد از سوختن آی سی ولتاژ که میگیرم از قطعات، دقیقن به اون چهار تا پایه آی سی ( پایه 5 تا 8 ) ولتاژی وارد نمیشه و فقط تا پایه های 1 و 2 ولتاژ هست. البته از پایه 4 هم 310 ولت دی سی وارد اپتوکاپلر میشه. ولی همانطور که گفتم ولتاژی به اون نیمه دیگر آی سی منتقل نمیشه. اینور اپتوکاپلر در سمت ایزوله هم هیچ ولتاژی نیست. چکار کنم آی سی نسوزه؟
سلام مهندس میشه این تغذیه رو تولید کرد برای دوربین مداربسته و به مشکل نمیخوره ؟
با سلام
در بخش توضیحات فایل ترانس؛ نوشته شده که سیم پیچ دوم هم جهت با N1 پیچیده میشه، با توجه با سرهای نقطه دار تصویر می بایست خلافش باشه، درست میگم آیا؟
سلام ، وقت بخیر ، توضیحات موجود در فایل درست است ، سیم پیچ ها هم جهت با هم پیچیده میشوند و سر نقطه دار ها نمایانگر سر شروع سیم پیچی میباشد .
بله برداشت شما درسته ولی فکر کنم توضیحات معتبر تر باشه
البته این برداشت من هست
سلام.
ممنون از اشتراک گذاری این طرح کاربردی.
اگر بخواهیم ولتاژ خروجی را تغییر بدیم باید چکار کرد؟
مثلا برای ولتاژ ۱۴.۲ چه تغییراتی نیاز هست؟
سپاسگزارم.
سلام این مدار ساختی خوب کار میکنه و زیر بار 1.8امپری خالی نمیکنه برای تغییر ولتاژ تقسیم مقاومتی که پایه رفرنس tl431 هست یک مقاومت از مثبت داریم و یک مقاومت از منفی با سر مشترک این مقاومت هارو تغییر بدی ولتاژ تغییر میکنه
سلام ، تا حدود 20% تغییر ولتاژ صرفا با تغییر مقاومت های فیدبک محقق میشه ، اما بیشتر از این رنج همراه با ریسک مواجه بوده و باید ترانس و دیود و…. مجددا محسابه شود.
سلام دوست عزیز
با معرفی ما به دوستان خودتون میتونید به ما کمک کنید
در خصوص تغییر ولتاژ خروجی اگر این مقدار مدنظرتون فقط کافیه مقادیر مروبط به فیدبک رو عوض کنید و همه چیز به خوبی کار خواهد کرد.
سلام وقت بخیر بنده دیتاشیت ای سی dk124 رو که چک می کردم متوجه شدم که خازن c5 بین دو زمین ورودی و خروجی اتصال دارد ولی شما بین ولتاژ تغذیه مثبت ورودی و زمین خروجی اتصال دادین میشه بفرمایید که آیا به اشتباه این کار انجام شده یا اینه دلیل خاصی داشته ممنون میشم پیگیری بفرمایید و اطلاع بدین
وقت بخیر ، خازن فوق چند مزیت دارد ، 1- بایپس کردن خازن پارازیتیک ترانسفورمر 2-جلوگیری از فلوت شدن خروجی نسبت به ورودی ، برای مورد دوم فرقی نداره که بین GND اولیه یا ثانویه باشد یا خیر ، اما برای رعایت مورد دوم حتما خازن باید بین اولیه و ثانویه قرار بگیرد ، بنابراین در مدار بهترین نقطه اتخاذ شد.
ممنون بابت اموزشتون فقط اینکه شما آموزشی برای نحوه محاسبات مدار مثل محاسبه ترانس و نحوه محاسبه فرکانس سوییچینگ چیزی قرار ندادید اگر برای شما مقدور است این آموزش را تکمیل کنید
سلام بنده میخواهم از شماتیکتون تو پروژه ام استفاده کنم از کتابخانه و فوت پرینت ها خطا میگیره میشه یرام کتابخانه این فایل رو ایمیل کنید deltaparsdata@gmail.com
سلام برای فایل پاور سوچسنگ 12 ولت 2 امپر ممنون میشم کتابخانه شماتیک و pcb را نیز بگذارید یا لینک دانلود کتابخانه شان را با تشکر از زحمات شما
تشکر
تمام اطلاعات پروزه کامل تو زیپ هست در حد گام به گام
فقط مونده یه نمونه ساخته شده فیزیکی که در اینده محقق می شه
خسته نباشید
خواهش میکنم
یادتون نره سیسوگ رو به دوستانتون معرفی کنید
با سلام تو سایت https://www.altium.com/viewer/
فایل پیدا نکردیم اسم فایل چی هست راهنمایی کنید
ممنون
سلام .
می توان از این مدار با تغیرات در ترانس تغذیه دوبل ساخت؟
اگر می شود چگونه؟ لطفا توضیح دهید.
ممنون
سلام مهندس من نیاز به 24 ولت این مدار دارم ایا اموزش ساخت دارید ممنون میشم راهنمائی بفرمائئد
با سلام و خسته نباشید
اگه بشه عکسی با کیفیت آپلود کنید
عکس دیتاشیت
سلام
دوست عزیز فایل شماتیک و پی سی بی این در فایل زیپ قابل دانلود در پایین هست و شما سورس این پروژه را در اختیار دارید
اگرم نرم افزار آلتیوم ندارید میتونید از لینک زیر https://www.altium.com/viewer/ بصورت انلاین فایل شماتیک را باز کنید و مشاهده کنید
سلام اسم فایل چی هست برای دانلود
سلام ؛ جهت همکاری ، سوئچینگ 12v -2A مصرف دارم ، قیمت همکاری لطف کنید در اسرع وقت …متشکرم
09128472341 (عطائی )
سلام من میخوام یه اینورتر درست کنم که خروجی برقش شبیه خونه باشه220 25 امپر
با این ترانس های سوییچینگ میشه اینکار رو انجام داد
یا باید همون ترانس های قدیمی ei رو استفاده کرد
من تازه دارم الکترونیک یاد میگیرم خیلی تو اینترنت و کتابها دارم مطالعه میکنم
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
مدار اینورتر با ترانس قدیمی میشه یه جعبه 50 کیلویی (خخخخخخخ)
با ترانس سویچینگ وزنش کمتر میشه؟بازم هم سپاس بابت راهنماییتون
سلام ،بله میشه با سوئیچینگ انجام داد و بدون شک مدار کوچک و سبکتر از تغذیه خطی میشه
اما نکته اینجاست که جریان ورودی مدار باید به قدر کافی قوی باشه که در خروجی بتونید ۲۵ آمپر بگیرید
مثل باتری اتوبوس. البته با باتری های ۶۰ و۷۰ آمپر هم میشه ولی سریع خالی میشن (باتوجه به مصرف لوازم خانه)
در نتیجه خود مدار کوچک و سبک هست ولی تغذیه مدار بزرگ و سنگین
بادرود
مقاومت استارت آپ کجاست ؟؟؟
تغذیه اولیه چطور فراهم میشود؟
بادرود
مقاومت استارت آپ کجاست ؟؟؟
تغذیه اولیه چطور فراهم میشود؟
سلام دوست عزیز ، از طریق پایه OC و از طریق مدارات داخلی در زمان خاموش بودن سوییچ داخلی ولتاژ تغذیه کاری خوده آیسی تامین میشه و این یک مزیت کلیدی محسوب میشه که مدار رو ارزان و طرح رو ساده میکنه.
سلام ، از طریق پایه OC و از طریق مدارات داخلی در زمان خاموش بودن سوییچ داخلی ولتاژ تغذیه کاری خوده آیسی تامین میشه و این یک مزیت کلیدی محسوب میشه که مدار رو ارزان و طرح رو ساده میکنه.
سلام مهندس حسینی
ممنون میشم شماره تماس مستقیم بدهید یا با بنده تماس بگیرید 09123332344
سلام ، 09113150847
سلام
مهندس من از این نوع هسته و فریت که برای ترانس اشاره کردید دقیقا مانند اونی که شما استفاده کردید رو پیدا نمی کنم. EE25 هست ولی پایه هاش روی فیبر نمی خوره. ضمناً سلف های دیگه رو هم نتونستم گیر بیارم. اگر ممکنه و جایی رو سراغ دارید بفرمایید تا از ائنجا تهیه کنم قطعات رو.
سلام؛
مطالبتون عالی هستن.
واقعا به کارم اومد.
فقط اگه مشکلی نداره؛ میشه اسم اون نرم افزاری که باهاش این مدارات رو طراحی کردید بگید…!!!
ممنون میشم.
سلام .ممنون از زحمتی که کشیدید .اگر برای آموزش ساختید باید قطعات را تک به تک عکس بذارید و معرفی کنید چون شاید کسانی با نام قطعه و کارش آشنایی ندارند و شماتیک که گذاشتید واضح نیست .اگر فیلم تهیه بشه از ساخت بهتره .ممنون
سلام دوست عزیز من انتهای پست مستندات رو دانلود کردم هم فایل شماتیک وجود داشت هم نحوه پیچیدن ترانس هم فایل PCB یعنی همه چیزی که برای ساخت نیازه همراهش بود
درود، ممنون به خاطر مطلب عالی و کاربردی که منتشر کردین.
در مورد ترانسی که اموزش ساختش رو هم قرار دادین ی سوال داشتم، اینکه حتما باید توسط خودمون پیچیده بشه یا اینکه میشه با این مشخصات ترانس اماده هم تهیه کرد یا نمونه جایگزین کرد؟
سلام ، در تعداد بالا ما میتونیم براتون بپیچیم.
سلام چطور میتونم سفارش بدم براتون
تعداد بالا میخام
سلام ممنون میشم راه ارتباطی با بنده بدید ترانس این مدار رو من نیاز داشتم یا اگر میشناسید معرفی کنید
با سلام
قیمت را جهت سفارش اعلام میکنید ؟
سلام و درود دوست عزیز
فکر میکنم پیدا کردن ترانس با مشخصات دلخواه کار سختی باشه و بهترین راه همون پیچیدنش باشه که زیادم سخت نیست
سلام ارباب خیلی ممنون بابت همچین پروژه ای این تغذیه قطعات رو چی بزنم. شما نگفتین باید قطعات رو چی بزنم حلا بعضی ها رو میشه تشخیص داد مثلا اپتوکوپلر 817 مناسبت هست،،، یا اون ترانزیستوری که اونجا هست باید tl431 خوبه ولی مقاومت ها یا رو چی بزنم ؟؟؟؟؟ لطفا اگر میشه جواب بدین با سپاس فراوان…….
سلام
هم لیست قطعات و هم فایل های آلتیوم برای دانلود گذاشته!!!!
(باید فایل زیپ رو دانلود کنید)
با سلام و تشکر فراوان بابت سایت خوبتون
اگه بخوایم از همین خروجی ۱۲ ولت مدار ، با استفاده از چند رگولاتور مناسب و تقسیم مقاومتی، خروجی ۵ ولت بگیریم ، مشکلی به نظرتون به وجود نمیاد ، در واقع ما در نهایت به یک خروجی ۵ ولت میریبم
سلام ممنون خیلی جالب بود سوالم این بود که آیا میشود از این تغذیه های سویچینگ برای تغذیه آمپلی فایر ها استفاده کرد؟ تغذیه خطی بهتر عمل میکنم؟
سلام-خیلی ممنون بابت این فایل جامع و کاربردیتون
یک مشکلی که خیلی منو درگیر کرد در خصوص ساخت این پاور ؛ترکیدن ای سی DK124 هست !!!به محض وصل کردن پاور به برق 220 ،ای سی میترکه..
میخواستم ببینم دوستان هم این مشکل رو دارن ؟؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام
احتمالا با تعویض سرهای اولیه ی ترانس مشکلتون حل میشه.
حتما جایی از مدارتون مشکل داره ، ترانس ، دیود یا … چون اینم دار کاملا تست شده هست.
سلام-خیلی ممنون بابت این فایل جامع و کاربردیتون
یک مشکلی که خیلی منو درگیر در خصوص ساخت این پاور ؛ترکیدن ای سی DK124 هست !!!
میخواستم ببینم دوستان هم این مشکل رو دارن ؟؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام-خیلی ممنون بابت این فایل جامع و کاربردیتون
سلام ، خوشحالم که این مدار به کارتون اومده ، موفق باشید.
سلام خیلی ممنون از مطلب مفیدتون
چرا خازن C5 یک سرش خورده به Vdcbus دلیل خاصی داره ؟ معمولا بین GND اولیه و ثانیه قرار میگیره
این خازن برای بایپس خازن های پارازیتیک ترانس هست ، علاوه بر اون به فلوت نشدن اولیه و ثانویه کمک میکنه ، بنابراین اتصال دادنش به یکی از سر های اولیه و ثانویه ترانس مهم هست ، برای همین به Vbus متصل شده تا کارش رو درست تر انجام بده.
سلام
ممنون از مطالب خوبتون
کسی هست فایل هارو باز کرده باشه؟
من التیوم دیزاینر ندارم
اگر کسی فایل هارو باز کرده یه عکس بگیره برام بفرسته
سلام مهندس بنده dk1203 موجود دارم میتونم این ترانسو استفاده کنم
با تشکر
سلام ، خیر ، آیسی 1203 ترانی مخصوص به خودش رو نیاز داره
سلام مهندس حسینی
خواهشی داشتم ،اگر امکانش هست چند مقاله جهت طراحی flyback معرفی بفرماید
چندین مقاله مطالعه کردم ولی هرچقدر تلاش کردم که این پروژه شمارو بر اساس فرمولهای موجود دوباره طراحی کنم جهت یادگیری ، به اعداد متفاوتی از نظر اندوکتانس و تعداد پیچش هسته رسیدم و بسیار گیج شدم…
و در هیچ کدام متوجه اینکه vr یا همون Vor رو چطور تعیین می کنن نشدم …
تشکر بسیار جهت این فایل اموزشی
سلام ،
مقاله زیر از شرکت فوجی الکتریک برای شما مناسب هست :
سلام
ممنون
چطور میشه از این آیسی برای خروجی 5 ولت استفاده کرد؟ امکانش هست دقیق توضیح بدین و نکات عملی رو ذکر کنید؟
مدار تغییرات زیادی میکنه ، توضیح اون در این مجال نمیگنجه چون در حد یک کتاب هست و از حوصله بحث خارجه ، بهترین رفرنس برای شما مدارت شابه و کتاب “منابع تغذیه سویچینگ دکتر ادیب ابریشمی فر انتشارات علم و صنعت” هست .
تشکر از شما
من 24 ولت 2 آمپر نیاز دارم
آیا میشه با تغیراتی تو این مدار به مقصودم برسم؟
آیا میشه دو تا از اینها در یک جعبه باشند و خروجی آنها سری شود؟
سلام این امکان وجود دارد ، اما اصولی نیست ، باید برای عمکلرد صحیح از مدارات جانبی استفاده بشه .
سلام فیلتر EMI مهم نیست
وجود اون میتونه نویز رو کاهش بده و عملکرد مدار بهتر باشه ، اما بدون اون هم مدار کار میکنه.
سلام؛
مطالبتون عالی هستن.
واقعا به کارم اومد.
فقط اگه مشکلی نداره؛ میشه اسم اون نرم افزاری که باهاش این مدارات رو طراحی کردید بگید…!!!
ممنون میشم. ۸ ۸
سلام
فرمودید از این منبع تغذیه تولید کردید
در فروشگاه سیسوگ هم موجود هست؟
و یا کلا از کجا میتونیم تهیه اش کنیم
بله ، دائما تولید میشه ، اگر نیاز دارید میتونید با بنده ارتباط بگیرید .
سلام، مدار دیتاشیت رو معرفی کردید، به نظرم بهتر بود در مورد مباحث محاسباتی ترانس و محاسبات بخش جبران ساز فیدبک توضیحاتی داده میشد و کل مطلب یک لقمه آماده نمیشد!
چون شماتیک آماده داخل دیتاشیت ای سی هست با تعداد دور ترانس…
تو مباحث آموزشی روند محاسبات خیلی مهم هست که متاسفانه اشاره ای به این مهم نشده.
با تشکر از آقای ایمنی و مهندس بورقانی
سلام ، مبحث طراحی ترانس و محاسبه جبرانساز آنقدر طولانی هست که در این مطلب نمیگنجه ، و شامل دو درس دانشگاهی میشه 🙂 هدف از قرار دادن این مدار دادن سرنخ هایی برای افراد علاقه مند هست که با دیدن این فایل جهت کار رو پیدا میکنن .
موفق باشید.
سلام
خیلی خیلی دست شما درد نکنه
ممنون از داکیومنت خوبی ک برای سیم پیچی ترانس داده شده بود.
فقط ی سوال
مرحله 5 ک گفتین شارلاک میزنین و “در کوره پخت میکنیم” رو متوجه نشدم. یعنی شارلاک رو میزنین و بعدش ترانس رو کجا میذارین؟
شارلاک ها به دو دسته هواخشک و گرما خشک تقسیم میشن ، معمولا شارلاک که بزنید در هوای آزاد خشک میشه ، اما گاهی برای تسریع روند تولید در کوره با دمای مناسب میشه اون رو حرارت داد تا زودتر خشک بشه.
ممنون از شما که انقدر ساده توضیح دادید که ما هم بتونیم بسازیم…جناب مهندس حسینی من کارهای شمارو دنبال میکنم و واقعا لذت میبرم…ممنون از اشتراک این مطلب بسیار کاربردی?
نظر لطف شماست ، خواهش میکنم ، خوشحالم که این مطلب به کارتون اومد .
با سلام
ببخشید در فایل توضیحات سیم پیچی فرمودین سیم پیچ N2 باید هم جهت با N1 پیچیده شود؛ با توجه به قرار گیری سرهای نقطه دار در شماتیک می بایست خلاف جهت هم پیچیده شوند!!
درست میگم؟
سلام مهندس میخواستم در زمینه ی طراحی پاور ایفون تصویری زحمتت بدم اگر امکان داره شمارتون رو ایمیل کنید تماس بگیرم خدمتت
نویسنده شو !
سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.