آموزش, مبانی الکترونیک

ولتاژ RMS و پیک تو پیک

ولتاژ RMS و پیک تو پیک

امروز با قسمت جدید دوره آموزشی مبانی الکترونیک از مبحث آموزش الکترونیک در خدمت شما هستیم. در این قسمت در رابطه با ولتاژ RMS و ولتاژ پیک تو پیک صحبت خواهیم کرد.

اگر مقدار ولتاژ متناوب خروجی از ترانسفورماتور را با استفاده از اسیلوسکوپ اندازه‌گیری کنیم و بگوییم ولتاژ پیک تو پیک برابر با 20 ولت است، برای تأیید این موضوع باید از ولت متر استفاده ‌کنیم. در این صورت، متوجه خواهیم شد که کنتور فقط 7.07 ولت را می‌خواند. این موضوع به این دلیل است که ولت متر، دامنه مقادیر پیک تو پیک را اندازه‌گیری می‌کند و کنتور مقادیر RMS را اندازه‌گیری می‌کند.

در شکل 1 مقدار ولتاژ پیک نشان‌داده‌شده است. ولتاژ پیک تو پیک دوبرابر این مقدار است. برای مثال، اگر ولتاژ پیک 10 ولت باشد، مقدار ولتاژ پیک تو پیک 20 ولت خواهد بود.

ولتاژ پیک تو پیکهنگام اندازه‌گیری ولتاژ توسط کنتور، برای ولتاژ AC مقادیر متفاوتی به دست می‌آید. همان‌طور که اشاره شد، این موضوع به این دلیل است که کنتورها تنها ولتاژ RMS را اندازه‌گیری می‌کنند.

RMS مخفف Root Mean Square است. به‌طورکلی یک ولتاژ RMS اثر گرمایی یکسانی با یک ولتاژ DC با همان مقدار دارد. به شکل‌های 2 و 3 نگاه کنید. هر دو دماسنج زمانی که مقاومت‌ها توسط جریان عبوری از آن‌ها گرم می‌شوند، دمای یکسانی را نشان می‌دهند.

مقادیر RMS را می‌توان به مقادیر پیک تو پیک و بالعکس تبدیل کرد.

ولتاژ RMS برابر با 1.414 ولت یعنی برابر با مقدار پیک است. همچنین، مقدار ولتاژ پیک تو پیک دوبرابر این مقدار است. بنابراین، مقدار ولتاژ RMS برابر با 1.414 ولت و مقدار ولتاژ پیک تو پیک برابر با 20 ولت می‌باشد.

مقدار اوج یا جریان بیشینه (Peak value) برابر با 0.707 ولت است و از طریق آن می‌توان ولتاژ RMS را به دست آورد. فراموش نکنید که مقدار ولتاژ RMS نصف ولتاژ پیک تو پیک است.

ولتاژ RMS

به‌عنوان‌مثال:

20 ولت پیک تو پیک برابر با 10 ولت پیک است.

10 ولت مقدار اوج یا جریان بیشینه با مقدار 0.707 ولت برابر با 7.07 ولت RMS است.

 

منبع: Hobby Projects

انتشار مطالب با ذکر نام و آدرس وب سایت سیسوگ، بلامانع است.

شما نیز میتوانید یکی از نویسندگان سیسوگ باشید.   همکاری با سیسوگ

2 دیدگاه در “ولتاژ RMS و پیک تو پیک

  1. سوسک گفت:

    اینو اضافه کنم که این 1.414 که توی مطلب گفته شده همون رادیکال دو هستش به خاطر همین بهش میگن Root Mean Square
    و به سادگی:
    VRMS=VPeak/sqrt(2)
    و
    VPeak=VRms×sqrt(2)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *