امبدد لینوکس – قسمت پانزدهم – Bootloader (بخش دوم)

blog
۱۴۰۱-۰۳-۱۸
4 دقیقه

با قسمت پانزدهم از دوره ورود به دنیای امبدد لینوکس که دوره مقدماتی آموزش امبدد لینوکس  می باشد همراه ما باشید.

یه خبر خوب دارم واستون! توی این مدت که ما نبودیم کریس بیکار نبوده و یه ویرایش جدید از کتابش رو به همراه فرانک نوشته و در سال 2022 منتشر کرده.
این کتاب نسبت به دو ویرایش قبل خودش خیلی کامل‌تر هست و فصل‌های بیشتری داره و علاوه بر حوزه امبدد لینوکس در خصوص سیستم پروگرمینگ هم‌صحبت شده.

این کتاب رو می‌توانید از لینک زیر دانلود کنید:

یوبوت U-Boot

بوت لودرهای Bootloader اپن سورس زیاد هستند ولی پرکاربردترینشون که بیشتر از همه هم در حال توسعه هست و معماری‌های بیشتری رو پشتیبانی می‌کنه Das U-Boot هست که معمولا به اختصار بش یوبوت U-Boot می‌گن. در حال حاضر نسخه اصلی یوبوت U-Boot پردازنده‌ها و بردهای زیادی رو پشتیبانی می‌کنه. توضیحات تئوری رو ول کنیم و بریم توی عمل بیشتر باش آشنا شیم.

در قسمت‌های قبلی آموزش، مسیر حرکت و فصل‌های پیش رو، بسیاری از مفاهیم موردنیاز و سؤال‌ها و ابهامات شما در این دوره پاسخ‌داده‌شده است.
پس اگر اولین بار است که این آموزش را شروع می‌کنید، با توجه به سلسله‌مراتب پیش‌بینی‌شده برای آموزش‌ها، بهتر است از جلسه اول شروع کنید!

برای مطالعه‌ی بیشتر  امبدد لینوکس لطفا بر روی لینک کلیک کنید.

دانلود و کامپایل یوبوت U-Boot برای رسپبری‌پای سه بی پلاس

اول بریم اونجایی که باید بریم!

خوب الان سورس کنیم اونچیزی رو که باید سورس کنیم!

خوب حالا بریم توی فولدر مربوط به بوت لودر  Bootloader

خوب حالا گیت کنیم سورس رو:

حالا ببینیم کدوم بردها رو به صورت پیش فرض پشتیبانی میکنه:

خوب خوشبختانه rpi_3_b_plus_defconfig به ما میگه که برد رسپبری‌پای سه مدل بی پلاس رو یوبوت به صورت پیش فرض پشتیبانی می‌کنه 🙂

خوب حالا بریم سراغ کانفیگ کردن و کامپایل یوبوت U-Boot برای رسپبری‌پای سه بی پلاس

اولش باید کراس کامپایلر رو اکسپورت کنیم توی فایل at00exports.sh این کار رو با کامپایلر خودمون کردیم برای کراس کامپایل SQLite ولی از این‌جا به بعد از کامیپایلر لینارو میخوایم استفاده کنیم، اولش یه تغییر مسیر می‌دیم تا کامپایلر جای درستی دانلود بشه:

خب حالا دانلود و اکسترکتش می‌کنیم

خب حالا باز برمی‌گردیم همونجا که بودیم

خب حالا اکسپورتهامون رو انجام می‌دیم

خوب حالا میتونیم تنظیمات مربوط به بردمون رو انجام بدیم:

پیشنهاد میکنم توی منوها به خوبی بگردین تنظیمات جالبی هست که می‌تونید تغییر بدین و شخصی سازی بیشتری انجام بدین روی یوبوت  U-Boot و در نهایت

خوب تازه همه چیز شروع شد! اول ببینیم چه خروجی‌هایی داریم:

که از بین همشون معمولا با اینا کار داریم

uboot embedded linux

خب الان خیلی سوال وجود داره:

چه جوری از یوبوت استفاده کنیم؟ اصلا روی چی باید بریزیمش؟ چه جوری باید بریزیمش؟ این سوال‌ها به دیتاشیت و اطلاعاتی برمیگرده که شرکت سازنده SoC در اختیار ما (یا از ما بهترون!) میذاره. بله درسته از ما بهترون! واقعیت این هست که همیشه در مورد همه‌ی پردازنده این اطلاعات به صورت آزاد و در دسترس همه وجود نداره.

در خصوص رسپبری‌پای سه بی پلاس متوجه می‌شید که با دنیای متن باز به تنهایی نمیشه این برد رو برای لینوکس اماده کرد. رسپبری‌پای سه بی پلاس کارش رو از GPU شروع می‌کنه و بعدش به دنبال یک پارتیشن با فایل سیستم FAT می‌گرده که از توی اون پارتیشن سه تا فایل لازم داره به جز فایل مربوط به بوتلودر. خب اولش پارتیشن رو بسازیم بعدش بریم فایلهایی که میخواد رو دانلود کنیم. برای ساختن پارتشین یک کارت حافظه میکرو اس دی با هر ظرفیتی که دوست دارید رو به کامپوترتون وصل کنید. کارت حافظه من ۴ گیگابایتی هست و ادرسش اینه:

خب اولش مطمئن میشم که مونت نشده و اگه شده از مونت خارجش میکنم:

خب حالا با استفاده از partred کارت حافظه رو پارتیشن بندی میکنم من به جز پارتیشن بوت یه پارتیشن دیگه هم ساختم. اگر با parted آشنا نیستین بشین و کار کردن باش رو یاد بگیرین. نکته اخلاقی به ادرس کارت حافظه‌تون دقت کنید که اشتباهی نباشه چون ممکنه همه اطالاعات هاردتون از دست بره! نکته اخلاقی دو اگه فقط میخواین کپی پیست کنین به اون \ اخر دستورات دقت کنید اگه نباشه به خطا میخورین!

خب الان کارت حافظه من دو تا پارتیشن داره که با دومی کاری نداریم فعلا. در اولی باید اطلاعات لازم برای بوت لودر داخلی رسپبری‌پای سه بی پلاس باشه که طبق اطلاعات کم و پیش در دسترس ازش می‌شه این فایل‌ها به اضافه بوتلودر:

bootcode.bin,fixup.dat,start.elf

خب این سه تا فایل رو اینجوری میتوینم به دست بیاریم! از فولدر بوت لودر میایم بیرون و این مخزن رو دانلود میکنیم

خب الان به جز یه فایل که خودمون باید بسازیمش هر انچه میخواهیم برای اجرای یوبوت رو داریم. این فایل فایل تنظیماتی هست که بوتلودر start.elf لازم داره:

خب حالا پارتیشن FATی که ساختیم رو مونت می‌کنیم و فایل‌هایی رو که باید رو میریزیم توش:

و در نهایت انمونت می‌کنیم کارت حافظه رو و داخل برد میذاریم.

خب اگر سال و فال و حال و مال و اصل و نصل و تخت و بختتون برقرار و بردوام باشه این خروجی رو روی سریال خواهید داشت

و خب خیلی سریع هم باید اینتر رو بزنین که وارد محیط یوبوت U-Boot بشین.

به عنوان اولین دستور  یوبوت U-Boot این رو اجرا کنید:

 

لینک های مفید:

لینک 1

لینک 2

لینک 3

یه سری هم به نظرات این پایین بندازید، نظرات رو بخونید و اگر شما هم نظری دارید، لطفا با ما به اشتراک بگذارید!

همه آموزش های امبدد لینوکس

اطلاعات
8
0
لینک و اشتراک
profile

Rich_Dad (آنی روت)

متخصص الکترونیک

طراحی، بهینه سازی و تولید محصولات الکترونیکی، درحوزه های تجاری،صنعتی و تجهیزات پزشکی، مجری سیستم های امبدد لینوکس *( مهندسی-بازرگانی آنی روت https://aniroot.com )

مقالات بیشتر
slide

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند. فروش در پالت
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد. جستجو در آیسی
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند. برو به فروشگاه سیسوگ
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند. پرسش در سیسوگ فرم
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
خانواده سیسوگ

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد.
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند.
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

دیدگاه ها

profile
حسین گفت :
۱۴۰۳-۰۱-۱۶ ۱۳:۰۹

سلام
روی رزبری ۴ خیلی سعی کردم u-boot لود بشه ولی نشد آخر فهمیدم باید فایل دیوایس تری با پسوند .dtb که واسه برد فایل bcm2711-rpi-4-b.dtb بود هم کنار فایل های دیگه قرار میدادم هنوز ولی دلیلشو نمیدونم

profile
آنی روت گفت :
۱۴۰۳-۰۳-۱۲ ۱۵:۲۴

سلام
در خصوص رزپری یه سری اطلاعت اپن سورس نیست و در دسترس نیست و معمولا با سعی و خطا و مهندسی معکوس میشه فهمید باید چیکار کرد.

profile
محمد گفت :
۱۴۰۱-۰۷-۲۳ ۰۹:۰۳

سلام
ممنون از آموزش خوبی که گذاشتید.

profile
آنی روت گفت :
۱۴۰۳-۰۳-۱۲ ۱۵:۲۴

سلام وقتتون بخیر
خواهش میکنم امیدوارم مفید بوده باشه

profile
Sarah گفت :
۱۴۰۱-۰۶-۱۹ ۱۴:۱۵

اینجا چرا از toolchain لینوکسی برای کامپایل u-boot استفاده کردیم؟ ما که اینجا داریم u-boot رو به صورت baremetal میاریم بالا و اصلا کرنل لینوکسی نداریم که بخوایم از toolchain لینوکسی استفاده کنیم!

profile
Mahdi.h   گفت :
۱۴۰۱-۰۶-۲۰ ۲۰:۴۰

بهتره که با هم یه بار دیگه مباحث رو مرور کنیم …
ما یه تولچین داریم که در اصل کامپایلرمون هست و باهاش هر کد c که داریم میتونیم کامپایل کنیم و فایل مناسب برای اجرا روی پردازندمون رو بسازیم.
حالا یه یوبوت داریم که بوت لودر هست و کارش اماده کردن سیستم برای اجرای کرنل لینوکس هست (و اصلا قبل از کرنل لینوکس اجرا میشه و در واقع یوبوت هست که کرنل رو اجرا میکنه).

profile
علی گفت :
۱۴۰۱-۰۴-۲۹ ۰۹:۴۴

کارت عالیه پسر

profile
Rich_Dad IRANEMBEDDED گفت :
۱۴۰۱-۰۵-۲۸ ۱۶:۴۳

سلام علی جان
محبت دارید ?

become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله