همانطور که میدانید یکی از معضلات ما الکترونیکیها شمارش قطعات SMD است حال فردی یک دستگاه را طراحی نموده و آن را بهصورت Open Source در اختیار همگان قرار داده است، در این مقاله قصد داریم ویژگیها و کاربردهای دستگاه را بررسی کنیم، با سیسوگ همراه باشید.
این شمارنده که برای شمارش قطعات SMT/SMD (در رولهای 8 میلیمتری و یا یک نوار از قطعات) کاربرد دارد و با نام BeanCounter (یا لوبیا شمار!) شناخته میشود. باتری این دستگاه از نوع سلولهای سکهای CR2032 است.
این دستگاه از دو IR photointerrupter برای شمارش قطعات استفاده میکند. سرعت شمارش قطعات نیز توسط خود شما تعیین میشود، یعنی با هر سرعتی که قطعات را از درگاه دستگاه بکشید، شمارش میشوند. قطعات قابلشمارش توسط این دستگاه باید در نوارهای نگهدارنده غیر شفاف با عرض 8 میلیمتر و ارتفاع حداکثر 2 میلیمتر قرارگرفته باشند، که شامل اکثر LED ها و یا قطعات پسیو 0805 یا کوچکتر و همچنین ترانزیستورهای SOT23 میشوند.
طرز استفاده از BeanCounter بسیار ساده است، تنها کافی است آن را روشن کرده و نوار قطعات را از میان دستگاه بکشیم، بلافاصله دستگاه شروع به شمارش قطعات میکند.
BeanCounter دو حالت کاری برای شمارش دارد که عبارتاند از:
بهمنظور اطمینان از شمارش دقیق قطعهها، میتوان BeanCounter را برای pitch های مختلف قطعهها تنظیم کرد (البته بهشرطی که ازنظر فیزیکی امکان رد شدن قطعه از درگاه شمارنده وجود داشته باشد).
تعریف Part Pitch یا پیچِ قطعه: Part Pitch مقداری است که مشخص میکند فاصله میان، مرکز تا مرکز پدها یا پایههای یک قطعه الکترونیک چقدر است.
با نگاه دقیقتر به عملکرد BeanCounter متوجه میشویم کاری که انجام میدهد درواقع شمارش سوراخهای feed روی نوار قطعات و تقسیم عدد شمارششده به pitch قطعه است. ازآنجاکه امکان تشخیص جاهای خالی قطعه برای دستگاه وجود ندارد، باید شمارش از جایی آغاز شود که آخرین جای خالی از درگاه کشیده شده است و همچنین قبل از آنکه به انتهای نوار برسید خاتمه یابد. برای ایجاد سهولت در این مورد، یک کلید “توقف” تعبیهشده است که امکان نگهداشتن شمارش در زمان کشیدن جاهای خالی قطعه را به ما میدهد.
شمارش قطعات بهصورت دستی، اندازهگیری طول نوار، انجام محاسبات تقسیم و..، فرآیندی بسیار خستهکننده و زمانبر است. گذشته ازآنکه همیشه احتمال خطا وجود دارد. پس در هر مقیاس یا هر بیزنسی، چنین زمانی و انرژیای میتواند به شکل خیلی مفیدتری استفاده شود.
خصوصاً در انبار کارگاهها و کارخانهها، که هدف اصلی شمارش قطعات هست، لزوم وجود چنین دستگاهی بسیار بدیهی به نظر میرسد. دستگاههای قدیمی شمارش قطعات، علاوه بر آنکه گرانقیمت و پیچیده هستند، تنها برای شمارش رولها کاربرد دارند، درحالیکه BeanCounter باقابلیت شمارش نوارهای قطعات، امکان انبارداری دقیقتری را فراهم میکند.
بنابراین دستگاه BeanCounter درجاهای مختلف و زیادی میتواند کاربرد داشته باشد. چه در انبارهای قطعات، یا برای کسانی که کیت درست میکنند و نیاز به جداسازی تعداد مشخصی قطعه دارند، چه برای خریداران و واسطههای فروش قطعه که ممکن است با نوارها یا رولهای ناقص قطعه سروکار داشته باشند.
برای دسترسی به منابع open source و اسناد این پروژه میتوانید به repository پروژه در Github بروید. فایلهای مربوط به سختافزار (یعنی فایلهای EDA و 3D CAD) تحت لایسنس CC BY-SA 4.0 و فریمور نیز با لایسنس MIT ثبتشدهاند.
سلام
از کجا میشه تهیه کرد؟؟
نویسنده شو !
سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.