همهی سیستمهای کامپیوتری بخشی برای ارتباط با کاربر دارند. این بخش میتواند بهسادگی قرار دادن تعدادی کلید و چراغ، تا اَشکال کاملتری چون نمایشگر رنگی و ورودیهای اشارهگر مثل USB، موس، ورودی و خروجی موردنیاز دستگاه را تأمین نماید. بهطورکلی به این بخش از سیستمهای کامپیوتری چه در سیستمهای گسترده و چه در سیستمهای نهفته (Embedded)، “رابط کاربری” یا “User Interface” میگویند. با سیسوگ همراه باشید.
رابط کاربری از لحاظ ساختار داخلی شامل موارد زیر است:
از طرف دیگر انواع آن، به دو دستهی کلی زیر تقسیم میشوند:
واضح است که در نوع GUI، ازآنجا که نیاز به نمایش اطلاعات موردنیاز از طریق نمایشگر گرافیکی (ماژولی که تصویر دلخواهی را به نمایش میگذارد) و همچنین در نظر گرفتن اشارهگری مناسب به عنوان ورودی است، پیچیدگی بیشتر است. البته پیچیدگی این نوع رابطهای کاربری مزایایی را برای محصول نهایی در بر دارند که به برخی از آنها در زیر اشاره شده است:
با پیشرفت روزافزون در فرآیند تولید ماژولهای نمایشگر و تنوعبخشی به آنها، هزینهی تحمیلی به پروژهها برای در نظر گرفتن آنها در بخش رابط کاربری کاهش یافته است. از این لحاظ طراحی رابط کاربری به شکل گرافیکی اگر نگوییم به یک الزام در ساخت دستگاههای کامپیوتری، اقلاً به یک مزیت قابل دسترس و معقول در اکثر پروژهها بدل شده است.
بدون توجه به تکنولوژی ساخت ماژولهای نمایشگر و نوع ورودی آن، میتوان دستهبندی کلی زیر را برای رابطهای کاربری گرافیکی در نظر گرفت:
که پیچیدگی استفاده از آنها به همان ترتیب بالا است.
یکی از مشکلات اساسی بهکارگیری ماژولهای نمایشگر در پروژهها، پیچیدگی پیادهسازی و زمان لازم برای تطبیق پروژه تا ورود به بازار است. اصطلاحاً زمان طراحی و ساخت تا ورود محصول به بازار زیاد شده و توجیه کاربرد آنها را زیر سؤال میبرد. از طرف دیگر، گاها استفاده از ادوات سختافزاری و نرمافزاری یک رابط کاربری گرافیکی در یک پروژه، به راحتی برای پروژههای دیگر و نسخههای دیگر قابل استفاده نیست و عملاً برای هر پروژه باید از نو همه چیز طراحی و برنامهنویسی شود.
برای رفع این مشکلات اساسی، تلاشهای فراوانی شدهاست تا امکانات سختافزاری (شامل بهکارگیری واسطهای سختافزاری استاندارد در انواع و برندهای مختلف) و امکانات نرمافزاری سطح بالا(شامل کتابخانههای همهکارهای که در زبانهای برنامهنویسی مختلف قابل استفاده باشند) ایجاد شود. که البته که این تلاشها در حال پیشرفت است و هر روز امکانات جدیدی برای سادهسازی استفاده از رابطهای کاربر گرافیکی ارائه میشود.
در این نوشته قصد داریم تا به معرفی راهکار مناسب استفاده از ماژول نمایشگر گرافیکی بپردازیم. نگاه این نوشته به پروژههایی است که بر بستر سیستمهای نهفته (Embedded systems) اجرا میشوند و از پردازندههایی که واحد گرافیکی مستقل دارند استفاده نشده است. اجرا میشوند. از سوی دیگر ملاحظات سختافزاری را در این متن بررسی نمیکنیم و تنها به امکانات نرم افزاری (کتابخانههایی) برای برطرف کردن مشکل پیچیدگی راهاندازی بخش نمایشگر گرافیکی واسطهای کاربری اشاره میکنیم و در نهایت دو مورد مناسب را برای نمایشگرهای تکرنگ و رنگی، معرفی میکنیم.
بلوک دیاگرام ارتباط سختافزاری میان یک نمایشگر و پردازندهی اصلی در شکل زیر مشخص شدهاست.
همانطور که در شکل مشخص شده است، شامل سه بخش اصلی است که در ادامه به توضیح مختصر هر یک میپردازیم.
استفاده از چیپ کنترلر، همانطور که از وظایف آن مشخص است، بار محاسباتی زیادی را از روی دوش پردازندهی اصلی برمیدارد و همچنین از اشغال حافظهی سیستم جلوگیری میکند. البته در پردازندههایی که دارای واسط RGB هستند، استفاده از چیپ کنترلی الزامی نیست و پردازنده میتواند مستقیما برای کنترل ماژول نمایشگر پیکربندی شود. ازسویدیگر در راهاندازی نمایشگرهای بزرگ که به حافظهی زیادی برای نگهداری اطلاعات Frame نمایشی نیاز دارد، معمولا از چیپ حافظهی خارجی استفاده میشود تا فضای حافظهی داخلی میکروکنترلر برای کاربردهای دیگر حفظ شود.
توجه: چیپ درایور(Display Driver) و چیپِ کنترلر(Display Controller) وظایف کاملا متفاوتی دارند، لذا باید به درستی به هر یک در جایگاه خود اشاره کرد.
در طراحی سیستم واسط کاربری، بسته به تجهیز میکروکنترلر و نمایشگر به هر یک از این واسطها، میتوان بهینهترین را انتخاب نمود و در صورت لزوم بخش بورد کنترلر را حذف کرد. در حالت کلی استفاده از واسطهای سریال مزیت اشغال پینهای کمتر و عیب سرعت ارتباطی کمتر را با خود دارند. این مقایسه برای واسطهای موازی برعکس است.
در این قسمت کلیتی از اصول سختافزاری ماژول نمایشگر گرافیکی ارائه شد. هر یک از بخشهای مورد اشاره دارای جزییاتی است که برای آشنایی بهتر با آنها میتوان به Application Note های مختلف مراجعه کرد. برای نمونه از لینک زیر استفاده کنید.
متن کاربردی شرکت ST در مورد اصول ارتباط نمایشگرهای TFT LCD
تشکر
ادامه پیدا کنه عالیه
سپاس از لطف شما
عالی بود لطفآ ادامه دهید
ممنون بابت زحماتتون
نویسنده شو !
سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.