امروز در خدمت شما عزیزان هستیم با قسمت جدید الکترونیک مقدماتی از سری آموزش الکترونیک با ما همراه باشید.
آمپلیفایر یا تقویت کننده به منظور افزایش ولتاژ (دامنه) و یا توان یک سیگنال بکار میرود. تقویت کنندهها، کاربردهای بسیار زیادی دارند. شکل زیر، تابع کلی تقویت کننده را نمایش میدهد.
این مقاله مرتبط را از دست ندهید:
رنگ مقاومت ها را بشناسید – به همراه اپلیکیشن اسکن حرفه ای اندروید
تقویت کننده صوتی
این نوع تقویت کنندهها، دامنه سیگنالهایی را که در محدوده 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز قرار دارند، افزایش میدهد. این محدوده، همان محدوده شنوایی انسان است. همچنین این تقویت کنندههای میتوانند به عنوان پیش تقویت کننده یا pre-amplifier قبل از تقویت کننده اصلی بکار روند. دلیل استفاده از پیش تقویت کننده قبل از تقویت کننده اصلی، این است که از تقویت نویز و سیگنالهای ناخواسته جلوگیری شود.
تقویت کننده قدرت و توان صدا
این نوع از آمپلیفایر یا تقویت کنندهها، انرژی لازم برای بلندگوهای مختلف را تأمین میکنند. این تقویت کنندهها نیز معمولاً در همان محدوده فرکانس شنوایی انسان کار میکنند.
تقویت کنده های باند میانی
در گیرنده های رادیویی از تقویت کننده های باند میانی یا INTERMEDIATE FREQUENCY (i.f.) استفاده می شود. سیگنالهای رادیویی با فرکانس بالا توسط یک مدار تغییر فرکانس، به فرکانس های پایین تر و میانه تری تغییر می کنند. این تقویت کننده معمولا برای رادیو موج A.M در فرکانس حدود 455 کیلوهرتز و در رادیو موج F.M حدود 10.7 مگاهرتز می باشد.
شاید برای شما مفید باشد: الکترونیک چیست؟
تقویت کننده های امواج رادویی (RADIO FREQUENCY)
این تقویت کننده، یک باند یا محدوده انتخاب شدهای از فرکانسها را تقویت میکنند. دامنه فرکانسهای رادیویی از حدود 30 کیلو هرتز تا چند هزار مگاهرتز گسترش مییابد. باند فرکانسها توسط یک فیلتر BAND PASS یا یک مدار TUNING انتخاب میشود.
تقویت کننده های باندگسترده (WIDE BAND)
برای تقویت یک محدوده فرکانسی (باند) بسیار گسترده از فرکانسها طراحی شدهاند، مثلاً از چند هرتز تا چند صد مگاهرتز.
تقویت کننده های ویدئویی
در دوربینهای تلویزیونی، گیرندهها، vcr و… استفاده میشود. پهنای باند این آمپلیفایر از سیگنال DC شروع و تا حدود 6 مگاهرتز نیز گسترش مییابد.
تقویت کننده های اتصال مستقیم
فاقد هرگونه خازن کوپلینگ بین مراحل تقویت هستند، تا بتوانند سیگنالهای DC را تقویت کنند.
تقویت کننده های دیفرانسیلی
دارای دو ورودی هستند و اختلاف بین دو ولتاژ ورودی را تقویت میکنند. بدیهی است که اگر هر دو ورودی یکسان باشند، یعنی اختلاف آنها صفر است و در نتیجه تقویت کننده هیچ خروجی ندارد.
در تقویت کنندههای تفاضلی، اگر سیگنال مزاحم و تداخلی مثل نویز وجود داشته باشد، توسط هر دو ورودی گرفته میشود و تقویت نمیشود. از آپ امپ ها معمولاً به عنوان تقویت کننده دیفرانسیلی استفاده میشود.