دستورات کنترلی زبان C برای امبدد سیستم ها - قسمت دوازدهم آموزش امبدد C

blog
۱۴۰۳-۰۸-۲۲
5 دقیقه

در قسمت قبل آموزش برنامه نویسی C به بررسی بیت ها در امبدد C پرداختیم. در این قسمت به دستورات کنترلی زبان C برای امبدد سیستم ها می پردازیم.

کامپیوتر یک ابزار قدرتمند است زیرا می‌تواند بر اساس داده‌هایی که دریافت می‌کند تصمیم بگیرد. برای مثال، یک کامپیوتر می‌تواند در صورت فشاردادن دکمه‌ای، یک LED را روشن کند و در صورت فشارندادن آن، LED را خاموش کند. در ادامه این فصل، با استفاده از دستورات شرطی و کنترلی C، برنامه‌ای برای دستگاه خود (مثلاً یک میکروکنترلر) خواهیم نوشت که به فشاردادن دکمه‌ها پاسخ می‌دهد.

دستور شرطی  if

ما از دستور if  برای اجرای برخی کدها فقط درصورتی‌که یک شرط خاص درست باشد استفاده می‌کنیم. در اینجا شکل کلی این دستور آمده است:

برای اجرای شرطی بیش از یک دستور، مجموعه دستوراتی که تحت‌تأثیر شرط قرار می‌گیرند را داخل آکولاد ({}) قرار دهید، همان‌طور که در ادامه نشان‌داده‌شده است. C مجموعه دستورات را به‌عنوان یک بلوک واحد در نظر می‌گیرد:

C هر چیزی غیر از صفر را به‌عنوان درست و صفر را به‌عنوان غلط در نظر می‌گیرد؛ بنابراین، اگر شرط غیرصفر باشد، دستورات اجرا می‌شوند. اگر شرط صفر باشد، اجرا نمی‌شوند.

عملگر های مقایسه را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید.

عملگر

توضیحات

==

مساوی

کمتر از

<=

کمتر یا مساوی

!=

نامساوی

بزرگ‌تر از

>=

بزرگ‌تر یا مساوی

جدول 5-1: عملگرهای مقایسه

به‌عنوان‌مثال، اگر می‌خواهید کد فقط در صورتی اجرا شود که یک متغیر مقدار ۵ داشته باشد، می‌توانید از عملگر مساوی (==) به‌صورت زیر استفاده کنید:

✅نکته

زبان C اجازه انتساب درون شرط را می‌دهد. برای مثال، کد زیر که یک مقدار ۷ را به یک متغیر در داخل دستور if اختصاص می‌دهد، مجاز است:

اما این کد معادل کد زیر است که بعد از انتساب بررسی می‌کند آیا متغیر برابر با صفر است:

این با شرط زیر که بررسی می‌کند آیا متغیر برابر با ۷ است یکسان نیست:

این مشکل در روزهای اولیه زبان C ، زمانی که فناوری کامپایلر به‌اندازه امروز پیشرفته نبود، مشکل بزرگی محسوب می‌شد. ممکن بود به‌اشتباه کدی مانند کد زیر بنویسید که بسیار پیچیده‌تر است:

کد داخل دستور if اجرا می‌شد، زیرا به متغیر دوباره مقدار ۷ اختصاص داده می‌شد که به‌عنوان یک مقدار غیرصفر، بلافاصله شرط را درست می‌کرد، حتی اگر شما قصد داشتید مقدار aNumber برابر با ۵ باشد، نه ۷. با کامپایلر مدرن GCC، انتساب در یک شرط یک اخطار تولید می‌کند:

در اینجا، GCC به شما می‌گوید که اگر می‌خواهید اخطار را بی‌اثر کنید و واقعاً می‌خواهید یک دستور انتساب و یک دستور if را ترکیب کنید، باید کد را به‌صورت زیر بنویسید:

من این نظر را اضافه کردم؛ زیرا به نظرم ترکیب دستورات روش برنامه‌نویسی ضعیفی است. هر دستور باید یک کار انجام دهد. به‌عنوان‌مثال، وقتی لازم است یک انتساب و یک بررسی انجام دهید، ابتدا انتساب را انجام دهید و سپس بررسی را انجام دهید.

دستور شرطی if/else

از دستور شرطی if/else زمانی استفاده می‌کنیم که بخواهیم مجموعه‌ای از دستورات را درصورتی‌که شرط درست باشد اجرا کنیم و مجموعه‌ای دیگر از دستورات را درصورتی‌که شرط نادرست باشد، اجرا کنیم.

برای مثال، کد زیر را در نظر بگیرید:

اگر مقدار متغیر number هنگام تقسیم بر ۲ باقی‌مانده‌ای برابر با ۰ داشته باشد، این کد پیامی چاپ می‌کند که نشان می‌دهد عدد زوج است؛ در غیر این صورت، پیامی چاپ می‌کند که نشان می‌دهد عدد فرد است.

اکنون به یکی دیگر از پیچیدگی‌های زبان C می‌رسیم: لازم نیست پس از if یا else آکولاد ({}) را دور یک دستور واحد قرار دهید. کد زیر را در نظر بگیرید که به‌عمد تورفتگی اشتباهی دارد:

دستور else به کدام if تعلق دارد، if اول یا if دوم؟

گزینه‌های پاسخ:

  1. if: if (a == 1)
  2. if: if (b == 2)
  3. اگر کد خود را به این شکل ننویسید، نیازی به نگرانی در مورد چنین سؤالات ساده ای نیست.

بیایید از گزینه c استفاده کنیم و کد را بازنویسی کنیم. در کد زیر دستور else به کدام if تعلق دارد؟

در اینجا، می‌توانید تشخیص دهید که else به if دوم تعلق دارد. این پاسخ رسمی به سؤال قبلی نیز هست، اما با نوشتن واضح کد خود، می‌توانید بدون نیاز به بررسی دقیق استاندارد زبان C، به پاسخ برسید.

لازم به ذکر است که برخی از راهنماهای سبک کدنویسی الزام می‌کنند که همیشه بدنه if را داخل آکولاد قرار دهید؛ بااین‌حال، این تصمیمی است که بهتر است به برنامه‌نویس واگذار شود.

دستورات حلقه (Loop)

حلقه یک ویژگی برنامه‌نویسی است که تا زمانی که شرطی برقرار باشد، کد خاصی را تکرار می‌کند. C دارای سه دستور حلقه است: while, for و do/while. ما با while شروع می‌کنیم، زیرا ساده‌ترین است، و سپس for. ما وارد do/while نمی‌شویم؛ زیرا به‌ندرت استفاده می‌شود.

حلقه while

فرم کلی دستور while به شرح زیر است:

while (شرط)

  دستور;

به‌خاطر داشته باشید که دستور می‌تواند یک دستور C واحد یا مجموعه‌ای از دستورات محصور در {} باشد. برای اینکه ببینیم یک حلقه while چگونه می‌تواند مفید باشد، بیایید برنامه‌ای بنویسیم که اعداد ۱ تا ۱۰ را آزمایش کند تا ببیند کدام یک زوج و کدام فرد هستند، همان‌طور که در کد ۵-۱ نشان‌داده‌شده است.

کد ۵-۱: بررسی زوج یا فرد بودن

در تابع main، متغیری به نام aNumber تعریف می‌کنیم تا مقداری را که در حلقه while خودآزمایش می‌کنیم، نگه دارد. سپس آن متغیر را روی ۱ تنظیم می‌کنیم.

سپس، حلقه while را تنظیم می‌کنیم تا زمانی که aNumber کمتر یا مساوی ۱۰ باشد، اجرا شود. داخل حلقه (یعنی داخل براکت‌ها) از دستور شرطی if/else که در بخش قبلی این فصل معرفی شد برای بررسی باقیمانده تقسیم aNumber بر ۲ استفاده می‌کنیم. این به ما می‌گوید که عدد زوج است یا فرد.

قبل از اینکه حلقه را تمام کنیم، با ++aNumber، ۱ به aNumber اضافه می‌کنیم؛ بنابراین، دفعه بعد که حلقه اجرا شود، aNumber مقدار ۲ خواهد داشت و به همین ترتیب ادامه پیدا می‌کند. در نهایت، هنگامی که مقدار aNumber به ۱۱ می‌رسد، حلقه پایان می‌یابد و برنامه با مقدار برگشتی ۰ خارج می‌شود.

وقتی این برنامه اجرا می‌شود، خروجی به این صورت است:

حلقه for

حلقه while ما سه جزء اصلی داشت: یک دستور مقداردهی اولیه (aNumber = 1)، یک دستور بررسی (بررسی اینکه آیا aNumber بزرگ‌تر یا مساوی 10 است) و یک دستور برای افزایش مقدار متغیر پس از اجرای حلقه (++aNumber).

این الگوی طراحی (مقداردهی اولیه، شرط و افزایش) آن‌قدر رایج است که دستور خاص خود را دارد: دستور for. ما این دستور را به‌صورت زیر می‌نویسیم:

برای دیدن نحوه عملکرد آن، بیایید حلقه while خود را به یک حلقه for تبدیل کنیم. کد زیر همان برنامه زوج یا فرد را با استفاده از دستور for نشان می‌دهد:

توجه داشته باشید که شرط for شامل سه دستور است که با سمی‌کالن از هم جدا شده‌اند.

هر کدام از این دستورات ممکن است در حلقه for وجود نداشته باشند. برای مثال، می‌توانستیم برنامه خود را با مقداردهی اولیه aNumber قبل از ورود به حلقه بنویسیم:

از طرف دیگر، می‌توانیم مقدار متغیر را در بدنه حلقه به‌جای شرط for افزایش دهیم:

بااین‌حال، اگر شرط حذف شود، حلقه هرگز پایان نخواهد یافت. به همین دلیل است که دستور زیر برای همیشه ادامه دارد:

ما از این حلقه در برنامه‌های امبدد خود استفاده می‌کنیم، زیرا هرگز نباید متوقف شوند.

اطلاعات
0
0
لینک و اشتراک
profile

Alireza Abbasi

متخصص الکترونیک

مقالات بیشتر
slide

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند. فروش در پالت
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد. جستجو در آیسی
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند. برو به فروشگاه سیسوگ
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند. پرسش در سیسوگ فرم
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
خانواده سیسوگ

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد.
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند.
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

دیدگاه ها

become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله