شرکت Seeed Studio یک محصول جدید در دسته میکروکنترلرهای فوقالعاده جمعوجور به اسم XIAO RA4M1 معرفی کرده است که همانطور که از اسمش مشخص است، از پردازنده Renesas RA4M1 استفاده میکند.
پردازنده RA4M1 از یک هسته Arm Cortex-M4 تشکیل شده که به طور خاص در مواردی که کم مصرف بودن و کارایی بالا مدنظر است، کاربرد دارد. سری XIAO از جمله بردهای توسعه کوچک و کمحجم است که برای مهندسانی که نیاز به فضای کوچک و در عین حال قابلیتهای پیشرفته دارند، بسیار مناسب است.
پس از معرفی بورد Arduino UNO R4 در سال 2023 (که از میکروکنترلر Renesas RA4M1 ساخته شده بود)، بسیاری از افراد از Seeed Studio خواستند که از این میکروکنترلر قدرتمند در بوردهای کوچک سری XIAO هم استفاده کند. در همین راستا این شرکت مدل جدید XIAO RA4M1 را معرفی کرد. این بورد جدید به لطف استفاده از میکروکنترلر RA4M1، قدرت پردازشی بالایی دارد.
Arduino UNO R4 در مقایسه با مدلهای قبلی تفاوتهای چشمگیری دارد. Arduino UNO R4 از میکروکنترلرهای قدیمی 8 بیتی AVR فاصله گرفته و به سمت استفاده از میکروکنترلر Renesas RA4M1 با هسته 32 بیتی Arm Cortex-M4 حرکت کرده است. این تغییر از این جهت اهمیت دارد که میکروکنترلرهای 32 بیتی قدرت پردازش بالاتری دارند و میتوانند کارهای پیچیدهتر را با کارایی بیشتر انجام دهند.
سرعت هسته Arm Cortex-M4 که در RA4M1 به کار رفته، 48 مگاهرتز است. به علاوه Arm Cortex-M4 یک واحد محاسبه نقطه شناور سختافزاری (FPU) هم دارد. این واحد سختافزاری به پردازنده این امکان را میدهد که محاسبات مربوط به اعداد اعشاری را سریعتر و با دقت بیشتری انجام دهد.
این برد جدید همانند Arduino UNO R4 از میکروکنترلر Renesas RA4M1 استفاده میکند که 32 کیلوبایت حافظه SRAM و 256 کیلوبایت حافظه فلش دارد. نکته مهم این است که بورد XIAO RA4M1 با وجود این مشخصات بسیار کوچکتر است. 11 پین GPIO روی هدرهای مخصوصی در دو طرف بورد قرار گرفتهاند. علاوه بر این 8 پین GPIO دیگر هم در پشت بورد قرار دارد. استفاده از این پینها از طریق لحیمکاری یا پینهای پوگو (pogo-pin) ممکن میشود.
برخی از ویژگیهای پیشرفته بورد XIAO RA4M1 عبارتاند از:
- USB Type-C: این پورت برای انتقال دادهها و تأمین برق بورد استفاده میشود.
- USB 2.0: از این پورت میتوان برای اتصال دستگاههای دیگر استفاده کرد.
- مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC) 14 بیتی: این مبدل سبب میشود که سیگنالهای آنالوگ به دادههای دیجیتال تبدیل شوند.
- مبدل دیجیتال به آنالوگ (DAC) 12 بیتی: این مبدل سبب میشود که دادههای دیجیتال به سیگنالهای آنالوگ تبدیل شوند.
- گذرگاه CAN :CAN در واقع یک پروتکل ارتباطی است که معمولاً در سیستمهای صنعتی و خودروها استفاده میشود. این پروتکل امکان ارتباط با دیگر دستگاههای متصل به شبکه CAN را فراهم میکند.
- چراغ LED (RGB): از این چراغ میتوان برای مشخص کردن وضعیت بورد و یا حتی نشانگر اطلاعات خاص استفاده کرد.
- مودهای مختلف: این بورد دارای چهار مود مختلف است. یکی از آنها Deepest Sleep است که مصرف انرژی بسیار کمی در حد 45 میکرو آمپر دارد.
- پشتیبانی از باتری لیتیومی: با استفاده از پینهایی که در پشت بورد قرار دارند، میتوان یک باتری لیتیومی متصل کرد.
منبع: hackster