کاربردهای اینترنت اشیا در خانه هوشمند، شهر هوشمند و فناوری‌های پوشیدنی

blog
44 بازدید
۱۴۰۴-۰۲-۲۴
14 دقیقه

پیشرفت‌های فناوری، به ویژه اینترنت و شبکه‌های ارتباطی، انقلابی در شیوه زندگی و تعاملات ما ایجاد کرده است. با ظهور شبکه اینترنت اشیا (IoT)، دستگاه‌ها و اشیاء مختلف با قابلیت‌های هوشمند و ارتباطی تجهیز شده‌اند، به طوری که می‌توانند وضعیت محیط پیرامون را حس کنند، اطلاعات را پردازش کنند و به صورت خودکار با یکدیگر و با انسان‌ها ارتباط برقرار کنند. این فناوری نوین، کاربردهای متنوعی در زمینه‌های مختلف مانند بهداشت، حمل و نقل، انرژی و صنعت دارد و توانسته است زندگی ما را راحت‌تر، ایمن‌تر و کارآمدتر کند. در مطالب قبلی وبلاگ سیسوگ، با مفهوم اینترنت اشیا آشنا شدیم و معماری اینترنت اشیا را بررسی کردیم. در این مطلب، کاربردهای اینترنت اشیا را مرور می‌کنیم.

۱. کاربردهای اینترنت اشیا در خانه هوشمند

امروزه هر دستگاه هوشمندی در خانه ی هوشمند را می‌توان پیکربندی و به اینترنت متصل و با استفاده از یک اپلیکیشن موبایل ساده کنترل کرد.

کاربردهای اینترنت اشیا در خانه هوشمند

سیستم کنترل هوشمند درب

قفل‌های هوشمند و سیستم‌های دسترسی درها یکی از محبوب‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا هستند چرا که کنترل قفل‌های هوشمند با استفاده از یک رابط وب یا برنامه تلفن هوشمند به‌آسانی قابل انجام است. به عنوان مثال، با کمک برچسب‌های RFID، می‌توان سیستم‌های دسترسی هوشمند به درب را با درنظر گرفتن ایمنی لازم پیاده‌سازی کرد به طوری که کاربران می‌توانند با استفاده از اپلیکیشن موبایل اجازه دسترسی به درب  را بدهند و پس از خروج فرد از محل، دوباره آن را قفل کنند. مثلا اگر شخصی بخواهد وارد خانه شما شود در حالی که شما در خانه نیستید، می‌توانید با استفاده از اپلیکیشن موبایلتان درب را برای آن شخص باز کنید.

روشنایی هوشمند خانه و محل کار

روشنایی هوشمند یکی از کاربردهای جذاب خانه هوشمند با استفاده از اینترنت اشیا است. این قابلیت، علاوه بر صرفه‌جویی در انرژی، ما را قادر می‌سازد تا مدیریت خانه را به طور بهینه انجام دهیم. در واقع، نور در خانه هوشمند با استفاده از دستگاه‌های هاب هوشمند یا اپلیکیشن‌های موبایلی قابل تغییر است.

روشنایی هوشمند را می‌توان با دستورات صوتی و آشکارسازهای حرکتی/سنسورهای مجاورت هماهنگ کرد. مثلا سنسورها لامپ‌ها را هنگامی که شخصی وارد اتاق می‌شود یا از اتاق خارج می‌شود روشن یا خاموش می‌کنند. علاوه بر این، می‌توان روشنایی هوشمند را طوری پیکربندی کرد که وقتی نور محیط زیر یک آستانه مشخص است لامپ‌ها روشن شوند (مثلاً روشن شدن زمانی که نور خورشید کم است).

ترموستات‌های هوشمند و کنترل‌کننده‌های رطوبت

ترموستات‌های هوشمند ابزارهای خانگی هوشمند مقرون‌به‌صرفه‌ای هستند که می‌توان آن‌ها را با استفاده از اتصال اینترنت و دستگاه هاب هوشمند (یا با استفاده از برنامه موبایل هوشمند) کنترل کرد.

سنسورهای رایج برای اتوماسیون خانگی/اداری عبارت‌اند از:

  • سنسورهای حرکت/مجاورت
  • سنسور کنترل صدا
  • سنسور نور
  • سنسورهای دما و رطوبت
  • سنسور دود/آتش
  • سنسور بارش

۲. کاربردهای اینترنت اشیا در شهر هوشمند 

یکی از مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا شهر هوشمند است که مدیریت کارآمد انرژی، مدیریت بهینه ترافیک، مدیریت زباله، کنترل آلودگی و غیره را تضمین می‌کند.

کاربردهای اینترنت اشیا در شهر هوشمند 

مدیریت ترافیک

بررسی و تحلیل داده‌های ترافیکی در دوره‌های زمانی مختلف، امکان پیش‌بینی الگوهای ترافیکی و شناسایی ساعات اوج مصرف را فراهم می‌کند. با استفاده از این اطلاعات، سیستم‌های هوشمند ترافیکی می‌توانند مسافران را در مورد مسیرهای جایگزین و زمان‌های مناسب برای سفر آگاه کنند، به طوری که ازدحام و تأخیرهای ناشی از ترافیک کاهش یابد و سفرهای آنها راحت‌تر و ایمن‌تر شود. این فناوری می‌تواند به کاهش استرس و افزایش رضایت مسافران کمک کند و همچنین به بهبود مدیریت ترافیک و کاهش زمان سفر کمک نماید.

روشنایی هوشمند خیابان‌ها

روشنایی هوشمند راه‌حلی مؤثر برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی در شهرها است. سنسورهای هوشمند می‌توانند حضور افراد یا وسایل نقلیه را تشخیص دهند و شدت نور را هنگام عبور افراد افزایش دهند. به عنوان مثال هنگامی که فرد یا وسیله نقلیه از یک منطقه دور می‌شود، روشنایی هوشمند به طور خودکار شدت نور را کاهش می‌دهد تا در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود.

در مواقع اضطراری، حداکثر شدت نور برای پشتیبانی از فعالیت‌های مهم فعال می‌شود. از آنجا که سیستم‌های روشنایی هوشمند به شبکه کنترل و مانیتورینگ متصل هستند، هر واحد نوری که معیوب باشد به‌‌صورت خودکار به مرکز کنترل گزارش شده تا تعمیر شود.

پایش و گزارش‌ آلودگی 

افزایش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ یکی از مهم‌ترین چالش‌های محیطی است که بهداشت و سلامت ساکنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. برای حل این مشکل، سیستم‌های نظارت بر کیفیت هوا با استفاده از سنسورهای پیشرفته و هوشمند ایجاد شده‌اند. این سنسورها که در نقاط مختلف شهر نصب شده‌اند، پارامترهای مختلفی مانند دما، رطوبت، سطح دی‌اکسید کربن، ذرات معلق و سایر آلاینده‌ها را اندازه‌گیری می‌کنند.

داده‌های جمع‌آوری شده توسط این سنسورها به مرکز کنترل ارسال می‌شود و در صورت تشخیص کیفیت بد هوا، هشدارهای لازم به ساکنان ارسال می‌شود. این سیستم‌ها می‌توانند به کاهش اثرات منفی آلودگی هوا بر سلامت انسان و محیط زیست کمک کنند و با ارائه اطلاعات دقیق و به‌روز، تصمیم‌گیری‌های هوشمندانه را در زمینه مدیریت آلودگی هوا امکان‌پذیر کنند.

هوشمندسازی پارکینگ‌های عمومی

سیستم‌های نظارت هوشمند پارکینگ با استفاده از سنسورهای پیشرفته و ارتباطات بی‌سیم، اطلاعات مربوط به وضعیت جایگاه‌های پارکینگ را جمع‌آوری و پردازش می‌کنند. این اطلاعات به‌طور خودکار در پایگاه داده ثبت می‌شود و به مشتریان و ارائه‌دهندگان خدمات پارکینگ امکان می‌دهد تا با استفاده از راه‌حل‌های هوشمند و مبتنی بر داده، برنامه‌ریزی و مدیریت پارکینگ را بهینه کنند. این سیستم‌ها می‌توانند زمان و هزینه را برای کاربران کاهش دهند و همچنین به افزایش رضایت‌مندی و راحتی آن‌ها کمک کنند. علاوه بر این، سیستم‌های هوشمند پارکینگ می‌توانند به کاهش ترافیک و آلودگی هوا در مناطق پرترافیک کمک کنند و به ایجاد یک محیط شهری هوشمند و پایدار کمک کنند.

مدیریت آب/پسماند

با افزایش جمعیت شهرها، مدیریت زباله و فاضلاب به یک چالش مهم تبدیل شده است. سیستم‌های مدیریت پسماند هوشمند با استفاده از فناوری اینترنت اشیا، می‌توانند به جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به تولید زباله و فاضلاب کمک کنند. سنسورهای هوشمند نصب شده روی سطل‌های زباله و واحدهای تصفیه فاضلاب، می‌توانند داده‌های مربوط به میزان تولید زباله و فاضلاب را به سیستم مدیریت ارسال کنند و به کارشناسان کمک کنند تا برنامه‌ریزی‌های آینده را بر اساس داده‌های واقعی انجام دهند.

این سیستم‌ها همچنین می‌توانند به بهینه‌سازی فرآیند جمع‌آوری و پردازش زباله کمک کنند و از طریق هشدارهای هوشمند، از پر شدن بیش از حد سطل‌های زباله جلوگیری کنند. با استفاده از یک شبکه هوشمند، می‌توان به راحتی میزان تولید زباله و فاضلاب در هر قسمت از شهر را ارزیابی کرد و این اطلاعات را برای برنامه‌ریزی‌های توسعه و ارتقای شهر استفاده کرد.

ناوگان جمع‌آوری و تصفیه زباله نیز می‌تواند با استفاده از راه‌حل‌های تحلیل هوشمند مدیریت شود و هرگونه تغییر روندی  را می‌توان از طریق این سیستم‌ها پیش‌بینی کرد. این سیستم‌ها می‌توانند به کاهش هزینه‌ها، افزایش کارایی و بهبود کیفیت زندگی ساکنان شهر کمک کنند. در شهر هوشمند، مدیریت زباله و فاضلاب به یک فرایند هوشمند و کارآمد تبدیل می‌شود که به حفظ محیط زیست و سلامتی ساکنان کمک می‌کند.

۳. کاربردهای اینترنت اشیا در وسایل پوشیدنی 

دستگاه‌ها و تجهیزات هوشمند پوشیدنی (مانند ساعت مچی هوشمند) حدود یک دهه پیش معرفی شدند و از آن زمان تاکنون عملکردهای بیشتری به آن‌ها اضافه شده است. اکنون ساعت‌های هوشمند و سایر پوشیدنی‌ها قادر به خواندن پیام‌های متنی، نمایش اعلان‌های برنامه‌های دیگر، ردیابی مکان، یادآوری برنامه‌ها و نظارت مداوم بر وضعیت سلامت هستند. با اینترنت اشیا، می‌توان از فناوری‌های پوشیدنی فراتر از چیزی که هستند استفاده کرد.

تولیدکنندگان عمده پوشیدنی‌های هوشمند در حال توسعه سیستم‌عامل‌ها و اپلیکیشن‌های ویژه‌ای هستند که به طور خاص در وسایل پوشیدنی هوشمند به کار می‌روند. بسیاری از مردم داستان‌های خود را از چگونگی نجاتشان با یک ساعت هوشمند در هنگام تصادف و فوریت‌های پزشکی به اشتراک گذاشته‌اند. اپلیکیشن‌های نجات، پوشیدنی‌های هوشمند را به یکی از محبوب‌ترین دستگاه‌ها در میان سایر دستگاه‌های اینترنت اشیا تبدیل کرده‌اند.

کاربردهای اینترنت اشیا در وسایل پوشیدنی 

یکی دیگر از کاربردهای پوشیدنی‌های هوشمند این است که والدین می‌توانند موقعیت مکانی فرزند خود را ردیابی کنند. همچنین، در کاربردهای پزشکی، در صورتی که وضعیت حیاتی بیمار نامناسب باشد یا سطح قند خون تغییر کند، مراقبین اطلاع‌رسانی‌های لازم را دریافت خواهند کرد.

با استفاده از فناوری‌های پوشیدنی، پزشکان و متخصصان پزشکی می‌توانند به طور مداوم وضعیت بدن بیمار خود را در لحظه نظارت کنند. دستگاه‌های هوشمند آینده مانند ساعت‌های هوشمند و دستبند‌های تناسب اندام برای انجام عملکردهای بیشتر و اتصال با سایر دستگاه‌های هوشمند اینترنت اشیا در خانه هوشمند و سایر برنامه‌ها بهینه‌سازی خواهند شد. برقراری ارتباط با برنامه‌های موبایل، این پوشیدنی‌های هوشمند را قادر می‌سازد تا کارهای بیشتری را انجام‌ دهند. 

آینده فناوری‌های پوشیدنی

فناوری‌های پوشیدنی آینده قادر به تشخیص زودهنگام بیماری‌ها و شروع درمان در مراحل اولیه خواهد بود. نانوسنسورهای حساس می‌توانند اجزای موجود در مایعات بدن ما (عرق، اشک و بزاق) را شناسایی کنند و ما را نسبت به شرایط فیزیکی خاصی که می‌توانند باعث ایجاد بیماری‌های جدی در آینده شوند، آگاه کنند.

نانوسنسورهای کاشتنی بیماری‌ها را قبل از اینکه شدید شوند، در بدن شناسایی می‌کنند. تشخیص بیماری در مراحل اولیه اثربخشی بیشتری در درمان دارد. به عنوان مثال، اگر بتوانیم شانس ابتلا به دیابت را قبل از اینکه بر بدن ما تأثیر بگذارد، دریابیم، می‌توانیم رژیم غذایی خود را تغییر دهیم و برای جلوگیری از ابتلا یا به تأخیر انداختن آن تا حد امکان از مشاوره پزشکی استفاده کنیم. رویه‌های مراقبت‌های بهداشتی آینده شامل دستگاه‌های پوشیدنی بیشتری برای تشخیص راحت و دقیق بیماری‌ها و نظارت بر بسیاری از شرایط پزشکی خواهد بود.

۴. کاربردهای اینترنت اشیا در مراقبت‌های بهداشتی

استفاده از فناوری اینترنت اشیا در صنعت مراقبت‌های بهداشتی، توانسته است فرآیند مراقبت از بیمار را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. با استفاده از دستگاه‌های هوشمند و ارتباطات بی‌سیم، می‌توان داده‌های حیاتی بیماران را به صورت بلادرنگ جمع‌آوری کرد و به پزشکان و پرستاران اجازه داد تا وضعیت بیماران را از نزدیک و به صورت دقیق بررسی کنند. این فناوری همچنین امکان دسترسی به سوابق پزشکی و اطلاعات بیمار را در بخش‌های مختلف بیمارستان فراهم می‌کند و به پزشکان کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری در مورد درمان بیماران بگیرند. با استفاده از اینترنت اشیا، کار پزشکان و پرستاران ساده‌تر می‌شود و دقت در اطلاعات به طور قابل توجهی بهبود می‌یابد.

این فناوری همچنین کارایی کلی را افزایش می‌دهد و موجب صرفه‌جویی در زمان می‌شود. از طریق اینترنت اشیا، پزشکان می‌توانند وضعیت بیماران را از راه دور کنترل کنند و در صورت لزوم اقدامات لازم را انجام دهند. این فناوری همچنین امکان مراقبت از بیماران در منزل را فراهم می‌کند و به آنها اجازه می‌دهد تا در محیطی که برایشان راحت‌تر است، تحت مراقبت قرار بگیرند. در کل، استفاده از اینترنت اشیا در صنعت مراقبت‌های بهداشتی، توانسته است مراقبت از بیمار را به طور قابل توجهی بهبود بخشد و به افزایش کیفیت زندگی بیماران کمک کند.

کاربردهای اینترنت اشیا در مراقبت‌های بهداشتی

از دست دادن داده‌ها و اشتباهات با دستگاه‌های IoT به سطح پایین‌تری کاهش می‌یابد. اکثر دستگاه‌های پزشکی مدرن را می‌توان به شبکه متصل کرد و می‌توان به داده‌ها به‌صورت ایمن دسترسی داشت (در آینده، همه دستگاه‌ها می‌توانند به شبکه متصل شوند).

همچنین، نظارت شبانه‌روزی بیمار با دستگاه های هوشمند اینترنت اشیا امکان‌پذیر است. تغییرات فوری در شرایط حیاتی بیمار به طور خودکار به پزشکان مسئول در لحظه اطلاع‌رسانی می‌شود. پزشکان می‌توانند پس از ارزیابی بیماران از راه دور با کمک دستگاه‌های هوشمند اینترنت اشیا، دارو تجویز کنند. در بسیاری از موارد، مراجعه به بیمارستان ممکن است مورد نیاز نباشد. برای مثال، بسیاری از بیمارستان‌ها امکانات پزشکی از راه دور ارائه می‌دهند. بیماران می‌توانند درمان را از طریق ویدئو کنفرانس پیگیری کنند.

علاوه بر کارایی و مقرون‌به‌صرفه بودن سیستم‌های مراقبت بهداشتی، اینترنت اشیا رضایت بیماران را افزایش خواهد داد و به طور کلی، تجربه بیمارستان با اینترنت اشیا در مراقبت‌های بهداشتی بهبود خواهد یافت.

۵. کاربردهای اینترنت اشیا در خودروی خودگردان

رانندگی خودکار یکی از کاربردهای امیدوارکننده اینترنت اشیا است که با هوش مصنوعی و اینترنت اشیا در حال تکامل است. نسل قبلی وسایل نقلیه خودران (اتوماسیون جزئی) به رانندگان در رانندگی ایمن، اجتناب از برخورد و هشدار در مورد شرایط جاده و خودرو کمک می‌کرد.

کاربردهای اینترنت اشیا در خودروی خودگردان

وقتی حجم عظیمی از داده‌ها با استفاده از میلیون‌ها سنسور و دوربین از هزاران وسیله نقلیه جمع‌آوری می‌شود، هوش مصنوعی می‌تواند سناریوهای خاصی را در جاده پیش‌بینی کند و به پیاده‌سازی آن‌ها در نسل آینده وسایل نقلیه برای ایمنی و کارایی بهتر کمک کند. خودروهای خودران و مفاهیم خودروهای متصل تجربه رانندگی بسیار ایمن‌تری را در آینده با استفاده از اینترنت اشیا و هوش مصنوعی ارائه خواهند کرد.

یکی از اجزای مهم اینترنت اشیا در خودروها، سنسورهای هوشمند است که به طور مداوم اطلاعات مربوط به وسیله نقلیه، وضعیت جاده، سایر وسایل نقلیه، اشیای موجود در جاده و شرایط جاده را جمع‌آوری می‌کند. این سیستم از دوربین‌ها، سنسورهای مجاورت، رادارها و آرایه‌های آنتن RF برای جمع‌آوری اطلاعات و کمک به خودرو برای تصمیم‌گیری بر اساس تغییرات ناگهانی در جاده تشکیل شده است. وسایل نقلیه و اشیای هوشمند می‌توانند با استفاده از فناوری RF اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. برای مثال، سناریوهایی مانند ریزش در جاده، خرابی خودرو/تصادف در یک خط، ترافیک سنگین در یک جهت خاص در بزرگراه و غیره… به اشتراک گذاشته می‌شوند. 

از طرفی، اطلاعات دقیق در تصمیم‌گیری سریع در حد در چند ثانیه هنگام رانندگی بسیار مهم است. اگر داده‌ها نادقیق باشند یا دیر ارسال شوند، نمی‌توانند از تصادفات مرگبار جلوگیری کنند. فناوری 5G سرعت داده سریع‌تری را با شبکه‌ای با تأخیر کم ارائه می‌کند که برای فناوری رانندگی خودکار بسیار مهم است. همچنین، الگوریتم‌های پیچیده‌ای برای یادگیری سناریوهای مختلف از شرایط مختلف جاده در حال توسعه هستند. با استفاده از نرم‌افزارهای قدرتمند با یادگیری مداوم هوش مصنوعی، سازندگان می‌توانند ایمنی وسایل نقلیه خودران (تمام اتوماسیون) را در آینده افزایش دهند.

۶. کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی و دامپروری هوشمند

چالش‌های زیادی در صنعت کشاورزی برای تولید محصولات بیشتر برای تغذیه جمعیت فزاینده انسانی وجود دارد. اینترنت اشیا می‌تواند به کشاورزان و محققان در این زمینه در یافتن راه‌های بهینه‌تر و مقرون‌به‌صرفه‌تر برای افزایش تولید کمک کند. در واقع، اینترنت اشیا یکی از راه‌حل‌های امیدوارکننده برای کارآمدتر کردن کل صنعت کشاورزی با کارگران کمتر است. فناوری اینترنت اشیا به بهبود هر مرحله از کشاورزی و اتوماسیون به کاهش کارهای دستی کمک می‌کند.

کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی و دامپروری هوشمند

آبیاری هوشمند

آبیاری هوشمند روشی برای استفاده بهینه از آب برای کشاورزی با استفاده از اینترنت اشیا است. در این روش، سنسورهای هوشمند در خاک قرار می‌گیرند و دائماً اطلاعات مربوط به شرایط خاک را نظارت کرده و به ایستگاه کنترل ارسال می‌کنند. هنگامی که خاک شروع به خشک شدن می‌کند یا به مقدار آستانه‌ای که کشاورز تعیین کرده است، می‌رسد، سیستم کنترل جریان آب را برقرار می‌کند و پس از مدت زمان مشخصی متوقف می‌شود. پیاده‌سازی سیستم‌های آبیاری خودکار در کشاورزی می‌تواند اتلاف آب و کار دستی را کاهش دهد.

گلخانه هوشمند

کشت گلخانه‌ای یکی از روش های موفق کشاورزی برای کنترل مصنوعی محیط برای افزایش تولید سبزیجات و میوه‌جات است. در داخل گلخانه، پارامترهای ضروری مانند سطح CO2، دما و سطح رطوبت به‌صورت شبانه‌روزی کنترل می‌شود و بارش، نور و رطوبت به طور خودکار با استفاده از سیستم IoT تحت کنترل است.

این کنترل سیستم نظارت هوشمند بسیار کارآمدتر و مقرون‌به‌صرفه‌تر از همان وظایفی است که کارگران انجام می‌دهند. داده‌های جمع‌آوری‌شده سنسورهای مختلف مستقر در گلخانه به فضای ابری ارسال می‌شود و به دسترسی آسان به داده‌ها برای تجزیه و تحلیل بیشتر کمک می‌کند.

با استفاده از اینترنت اشیا، کارشناسان تجزیه و تحلیل خواهند کرد که بهترین زمان/فصل برای کشاورزی چه زمانی خواهد بود، بهترین پارامترها برای حداکثر بهره‌وری، کودهای مناسب، و نحوه برنامه‌ریزی یک محصول خاص آماده برداشت و… چیست.

دامپروری هوشمند

اینترنت اشیا راه‌حل‌های زیادی برای ردیابی راحت دام‌ها با استفاده از برچسب‌های هوشمند RFID ارائه می‌دهد و کشاورزان به راحتی می‌توانند داده‌های هر دام را با پیاده‌سازی IoT و برچسب‌های هوشمند ثبت کنند. به عنوان مثال، حرکت یک گاو از یک مکان خاص، سن و وزن، و جزئیات واکسیناسیون را می‌توان در پایگاه داده ذخیره کرد و تنها با اسکن برچسب هوشمند به راحتی به آن دسترسی داشت.

۷. کاربردهای اینترنت اشیا در تولید و صنعت

صنعت تولید یکی از اولین پذیرندگان اینترنت اشیا است که چندین مرحله از چرخه توسعه محصول را به کلی تغییر داده است. اینترنت اشیا در صنعت به بهینه‌سازی مراحل مختلف تولید محصول کمک می‌کند. 

کاربردهای اینترنت اشیا در تولید و صنعت

برخی از کاربردهای اینترنت اشیا در صنعت در ادامه آورده شده است: 

  • نظارت بر زنجیره تأمین و مدیریت موجودی
  • بهینه‌سازی در توسعه محصول
  • فرایندهای تولید انبوه خودکار
  • تست کیفیت و بهبود محصول
  • بهبود بسته‌بندی 
  • بهینه‌سازی فرایند با استفاده از داده‌های جمع‌آوری‌شده از تعداد زیادی سنسور
  • راه‌حل مقرون‌به‌صرفه برای مدیریت کلی کارخانه‌ها

۸. مدیریت حوادث طبیعی

اینترنت اشیا، با طیف وسیعی از سنسورهای هوشمند، به مهندسان این امکان را می‌دهد که سیستم واکنش اضطراری و مدیریت بحران مؤثرتری برای کارخانه‌ها، مدارس، بیمارستان‌ها، فرودگاه‌ها و هر مکان تجمع عمومی دیگری بسازند.

هر موقعیت اضطراری مانند آتش‌سوزی یا سیل به‌طور خودکار با استفاده از سنسورها شناسایی می‌شود و این اطلاعات در لحظه‌ با گروه‌های کاری مسئول به اشتراک گذاشته می‌شود. در این صورت، تیم مدیریت بحران می‌تواند در عرض چند ثانیه به طور مؤثر برای شروع عملیات بازیابی واکنش نشان دهد. با یک برنامه آماده‌سازی بهتر، تیم مدیریت می‌تواند با خیال راحت کار کند و به هر فرد در تخلیه ایمن در شرایط اضطراری کمک کند.

مدیریت حوادث طبیعی

در مواقع اضطراری، آتش‌نشانی، داوطلبان واکنش اضطراری، نیروی پلیس، واحدهای آمبولانس و بیمارستان‌های مجاور در مورد این سناریو هشدار دریافت می‌کنند. یک سیستم هشدار خودکار آمادگی را بهبود می‌بخشد و به مقامات این توانایی را می‌دهد تا هر موقعیتی را فوراً برنامه‌ریزی و مدیریت کنند.

برخی از سنسورهای رایج که در این زمینه استفاده می‌شوند، عبارت‌اند از: آشکارسازهای دود، سنسورهای دما، سنسورهای رطوبت، سنسورهای نظارت بر CO2 و آشکارسازهای بارش. برای مثال، سنسورهای نصب‌شده در بسیاری از مکان‌ها (جایی که احتمال وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها بیشتر است) به طور مداوم سطوح انتشار CO2، آتش‌سوزی و دود را بررسی می‌کنند. این سنسورهای هوشمند به شبکه‌ای متصل هستند که هرگونه تغییر در داده‌ها را بلافاصله شناسایی و هشدارهای هشدار را در هنگام آتش‌سوزی ارسال می‌کند.

۹. کاربردهای اینترنت اشیا در مدیریت لجستیک و حمل و نقل

لجستیک هوشمند کار پیچیده‌ای است، زیرا کالاها باید با دقت و کارایی بیشتری اداره شوند. به غیر از جابه‌جایی از یک مکان به مکان دیگر، ارائه‌دهندگان خدمات باید اطمینان حاصل کنند که شرایط مناسب در طول حمل و نقل حفظ می‌شود.

کاربردهای اینترنت اشیا در مدیریت لجستیک و حمل و نقل

سنسورهای هوشمندی که قادر به اتصال به شبکه‌های اینترنت اشیا هستند به طور مداوم موقعیت GPS، دما، رطوبت، ضربه و زاویه شیب را کنترل می‌کنند. داده‌های جمع‌آوری‌شده از این سنسورها در یک فضای ابری مرکزی پردازش و تجزیه و تحلیل می‌شوند. تیم تدارکات می‌تواند با استفاده از اتصال به اینترنت از هر کجا به این اطلاعات دسترسی داشته باشد. با کمک اینترنت اشیا می‌توان حرکت ناوگان را به‌صورت لحظه‌ای نظارت و وضعیت تحویل کالا به مشتریان را به‌روز کرد. در این صورت، هرگونه تأخیر در حمل و نقل به اطلاع اعضای مسئول تیم خواهد رسید.

۱۰. کاربردهای اینترنت اشیا در شبکه هوشمند و مدیریت انرژی

مفهوم شبکه هوشمند بهبود شبکه‌ برق موجود با سنسورهایی است که در خطوط انتقال و در سمت مصرف‌کننده‌ها نصب شده‌اند. این سنسورها به کشف هرگونه خرابی یا ناهنجاری در خط کمک می‌کنند و ماهیت استفاده و الگوهای رفتاری مصرف را در طول زمان درک می‌کنند. داده‌ها را می‌توان برای یافتن مناطق نیازمند بهبود، گره‌های با اتلاف در حین انتقال و آمار استفاده از زمان اوج مصرف با استفاده از سنسورهای هوشمند مورد استفاده قرار داد. شرکت‌های برق می‌توانند از این اطلاعات برای بهبود شبکه موجود و اعمال تغییرات جدید در حین ارتقا و در نتیجه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای استفاده کنند.

کاربردهای اینترنت اشیا در شبکه هوشمند و مدیریت انرژی

در صورت قطع یکی از خطوط انتقال، سنسورهای هوشمند به طور خودکار فعال می‌شوند تا منبع تغذیه بدون وقفه شروع به کار کند. اقدام دستی یک کارگر می‌تواند زمان پاسخگویی طولانی‌تری داشته باشد و این امر باعث قطع و تلفات طولانی برق می‌شود.

یکی دیگر از کاربردهای اینترنت اشیا مدیریت انرژی است. با استفاده بهینه و صرفه‌جویی در انرژی، راندمان کلی را می‌توان بهبود بخشید و اتلاف انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش داد. برای مثال، کنتورهای هوشمند می‌توانند مشتریان را در مورد هزینه‌های استفاده در زمان اوج مصرف و هزینه‌ها در زمان غیر از پیک مصرف مطلع کنند. بر اساس این داده‌ها، مشتریان می‌توانند برای صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی، بخشی از کارهایشان را در زمان غیر اوج مصرف انجام دهند.

۱۱. کاربردهای اینترنت اشیا در تجزیه و تحلیل کلان‌داده‌ها 

یکی از اجزای اساسی تجزیه و تحلیل کلان‌داده، خود داده است. بسیاری از سازمان‌ها داده‌ها را باارزش‌ترین دارایی برای رشد استراتژی‌های تجاری خود می‌دانند. منبع داده‌ها می‌تواند از هر جایی باشد، مانند خودروها، محیط زیست، گیاهان، مردم یا حتی حیوانات.

اینترنت اشیا از صدها نوع سنسور استفاده می‌کند که برای جمع‌آوری داده از طیف گسترده‌ای از حوزه‌ها طراحی شده‌اند. حجم عظیمی از داده‌های میلیون‌ها سنسور هوشمند به تجزیه و تحلیل کلان‌داده‌ها کمک می‌کند تا الگوریتم تصمیم‌گیری با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین بهبود یابد.

اپلیکیشن‌های اینترنت اشیا می‌توانند حجم عظیمی از داده‌ها را از چندین منبع جمع‌آوری کنند که می‌توان از آن‌ها برای پیش‌بینی‌های آینده و بهبود سیستم موجود استفاده کرد. به عنوان مثال، فناوری خودروهای خودران به داده‌های زیادی از بسیاری از سنسورهای تعبیه‌شده در وسایل نقلیه نیاز دارد. این سنسورهای هوشمند رفتار موتور، داده‌های میدانی، نقشه‌ها و اطلاعات دوربین را جمع‌آوری می‌کنند تا الگوریتم‌های خودران را برای کنترل هر موقعیتی که در حین رانندگی رخ می‌دهد بهبود بخشند.

منبع: RF Page

اطلاعات
44
0
0
لینک و اشتراک
profile

فضیله حمیدی

متخصص الکترونیک

مقالات بیشتر
slide

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند. فروش در پالت
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد. جستجو در آیسی
family

سیسوگ‌شاپ | فروشگاه محصولات Quectel

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند. برو به فروشگاه سیسوگ
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند. پرسش در سیسوگ فرم
family

سیکار | اولین مرجع متن باز ECU در ایران

بررسی و ارائه اطلاعات مربوط به ECU (واحد کنترل الکترونیکی) و نرم‌افزارهای متن باز مرتبط با آن برو به سیکار
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
خانواده سیسوگ
سیسوگ‌شاپ

فروشگاه محصولات Quectel

پالت
سیسوگ فروم

محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

سیسوگ جابز
سیسوگ
سیسوگ فروم
سی‌کار

اولین مرجع متن باز ECU در ایران

سیسوگ مگ
آی‌سی

موتور جستجوی قطعات الکترونیکی

سیسوگ آکادمی
پالت

بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

دیدگاه ها

become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله