موشک Electron در ساعت ۱۸:۱۳ به وقت گرینویچ (۶:۱۳ صبح به وقت محلی نیوزیلند در ۲۱ ژوئن) از سکوی پرتاب B در مجتمع پرتاب ۱ در شبه جزیره ماهیا در کشور نیوزیلند به فضا پرتاب شد.
این موشک قرار بود با یک پنجره پرتاب لحظهای پرتاب شود، اما بعد با یک پنجره پرتاب ۱۴ روزه به فضا پرتاب شد. در واقع برای پرتاب موشک Electron یک زمان خاص مشخص شده بود که اگر پرتاب در آن لحظه انجام نمیشد، باید تا پنجره پرتاب بعدی عملیات به تأخیر میافتاد. در این مورد موشک پس از پایان پنجره پرتاب لحظهای، در اولین فرصت ممکن و در قالب یک «پنجره پرتاب ۱۴ روزه» به فضا پرتاب شد. به عبارتی پس از پایان پنجره پرتاب لحظهای، موشک در طول یک بازه زمانی ۱۴ روزه و هر زمانی که شرایط مناسب برای پرتاب فراهم شود، به فضا پرتاب میشود.
مأموریت No Time Toulouse
در مأموریتی که شرکت Rocket Lab آن را No Time Toulouse نامیده است، پنج ماهواره متعلق به شرکت Kinéis که یک شرکت فعال در حوزه ارتباطات ماهوارهای با اینترنت اشیا (IoT) است، به فضا پرتاب شد. این ماهوارهها به ترتیب یکی پس از دیگری، به فضا پرتاب شدند. این عملیات مطابق با برنامه، حدود یک ساعت و شش دقیقه پس از اولین پرتاب به پایان رسید.
شرکت Kinéis که مقر آن در تولوز، فرانسه قرار دارد، با حمایت سرمایهگذاران خصوصی و دولتی، از جمله سازمان فضایی فرانسه CNES، اداره میشود. این مأموریت، نخستین مأموریت از پنج مأموریت برنامهریزی شده این شرکت است. Rocket Lab قرار است 25 ماهواره را به فضا پرتاب کند تا پروژه پرتاب ماهوارههای شرکت Kinéis تکمیل شود.
No Time Toulouse؛ مأموریت پرتاب پنجاهمین موشک Electron
No Time Toulouse اسم مأموریت پرتاب پنجاهمین موشک Electron از شرکت Rocket Lab بود که پس از اولین پرتاب در ماه مِی ۲۰۱۷ با شکست مواجه شد. Rocket یک موشک هایپرسونیک هم به فضا پرتاب کرده که هدف از آن آزمایش و ارزیابی فناوریهای هایپرسونیک بود. تا سال گذشته، موشکهای Electron تنها از نیوزیلند به فضا پرتاب میشدند و هیچ پرتابی از خاک ایالات متحده انجام نمیشد؛ اما در سال گذشته، برای اولین بار یک پرتاب Electron از خاک آمریکا انجام شد.
Rocket Lab با رشد سریع خود در صنعت فضایی، توانسته به سرعت به سطح دیگری از انجام پروژههای فضایی پیچیده برسد. Rocket Lab ۵۰ موشک Electron را در هفت سال و یک ماه به فضا پرتاب کرد. در حالی که SpaceX هفت سال و نه ماه طول کشید تا بتواند ۵۰ موشک Falcon 9 را به فضا پرتاب کند. البته Falcon 9 از نظر اندازه و قدرت، بزرگتر و قدرتمندتر از Electron است و پرتاب آنها اغلب سنگینتر و پیچیدهتر است. شرکت United Launch Alliance نیز طی 10 سال توانست به رکورد پرتاب 50 موشک Atlas V برسد. شرکت ArianeSpace هم پس از 11 سال و 9 ماه توانست 50 موشک Ariane 5 را به فضا پرتاب کند.
ویژگیهای Rocket Lab
Rocket Lab با مواجهه با چالشهای مختلف در مسیر توسعه و پرتاب موشک Electron، توانسته به جایگاهی مهم در صنعت پرتاب ماهوارههای کوچک به فضا دست یابد.
در این موشک کامپوزیت کربنی از موتورهای راترفورد که دارای سیستم پمپ الکتریکی هستند، استفاده میشود. سوخت این موتورها ترکیبی از کروزن (RP-1) و اکسیژن مایع (LOX) است. این موشک قادر است تا ۳۰۰ کیلوگرم (۶۶۱ پوند) بار را به مدار پایینی زمین ببرد. این ویژگی آن را به گزینهای محبوب برای مأموریتهای اختصاصی مانند No Time Toulouse و همچنین مأموریتهای rideshare (مأموریتهایی که چندین ماهواره از شرکتهای مختلف به صورت همزمان به فضا پرتاب میشوند) تبدیل کرده است.
Rocket Lab در حال توسعه تکنولوژی جدیدی برای استفاده مجدد از برخی قسمتهای موشک Electron است که پس از پرتاب و ورود به جو، از دریا جمعآوری و بازیافت میشوند. این کار از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا سبب میشود که:
- هزینه پرتاب موشک کاهش یابد.
- مأموریتهای مختلف سریعتر و مقرونبهصرفهتر انجام شوند.
Rocket Lab همچنین در حال توسعه و ساخت یک راکت جدید و بزرگتر به نام Neutron است. این شرکت همچنین یک اتوبوس فضاپیما به نام Photon ساخته است. Neutron، این راکت قابل استفاده مجدد نسل بعدی قرار است برای اولین بار در نیمه اول سال 2025 یک موشک به فضا پرتاب کند.
منبع Space