راه‌اندازی ماژول DS3231 با آردوینو + لینک دانلود کتابخانه DS3231.h

blog
۱۳۹۸-۰۵-۲۷
11 دقیقه

شاید تا کنون در انجام پروژه هایتان به چالشی با عنوان سنجش زمان، تاریخ و دما برخورد کرده باشید، به طور مثال زمان‌سنجی مقدار عملکرد دستگاه، انجام یک عملکرد خاص طبق زمان‌بدی تعیین شده، چک کردن دما و گزارش هفتگی، ماهانه و سالیانه عملکرد دستگاه و…

اما مطمئنا اگر در پروژه هایتان با موارد بالا برخورد کرده باشید. حتما با سوالاتی همچون موارد زیر برخورد کرده اید.

  • از چه آیسی باید استفاده کنیم؟ که قابلیت دریافت همزمان تاریخ، زمان و دما را داشته باشد؟
  • چطور باید آن‌را راه‌اندازی کنیم؟

در این مقاله از سری پروژه های آردوینو می‌خواهیم به این سوالات پاسخ دهیم و در نهایت ماژول معرفی شده را توسط برد آردوینو راه‌اندازی کنیم.

از چه آیسی باید استفاده کنیم؟ که قابلیت دریافت همزمان تاریخ، زمان و دما را داشته باشد؟

در واقع یکی از بزرگترین ضعف های مهندسان الکترونیک، انتخاب قطعه مناسب برای انجام کار مورد نیاز است، که در این بخش می‌خواهیم با توجه به پروژه ای که تعریف کرده‌ایم، قطعه مورد‌نظر خود را انتخاب کنیم.

خب اگر دقت کنید در مقدمه مقاله گفتیم که نیاز به سنجش زمان، تاریخ و همینطور دما را داریم. برای اینکه بتوانیم قطعه مورد نظر را پیدا کنیم نیاز به یک جستجو با عنوان ماژول یا آیسی ساعت در گوگل را داریم که پس از این جستجو، با آیسی به نام DS3231 آشنا خواهیم شد. البته دقت کنید که آیسی DS1307 هم موجود می‌باشد که این آیسی دقت کمتری نسبت به DS3231 را دارد.

حال مرحله بعد نیاز به بررسی دیتاشیت این ماژول داریم. که ببینیم قابلیت هایی که مدنظر ما است را دارد یا خیر؟

خب پس از بررسی دیتاشیت ماژول DS3231، مواردی که مدنظر ما در این پروژه بود را از جمله موارد زیر را دارا می‌باشد.

  • تنظیم سال
  • تنظیم ماه
  • تنظیم روز
  • تنظیم روزهای هفته
  • تنظیم ساعت
  • تنظیم دقیقه
  • تنظیم ثانیه
  • داشتن یک سنسور داخلی که قابلیت اندازه گیری دما از -40 تا 85 درجه سانتی‌گراد را دارد.

خب پس از اینکه موفق به انتخاب آیسی موردنظر شدیم. باید آن‌را راه‌اندازی کنیم.

نحوه راه‌اندازی ماژول DS3231

خب در این بخش قبل از راه‌اندازی نیاز به یک آشنایی جزئی با این ماژول را داریم. که این آشنایی جز با مراجعه به دیتاشیت بدست نخواهد آمد.

نحوه صحیح دیتاشیت خوانی چیست؟

یکی دیگر از مواردی که مهندسان الکترونیک در آن ضعف دارند، خواندن صحیح دیتاشیت قطعه موردنظر است که در این بخش ابتدا می‌خواهیم به صورت کاملا مختصر نحوه صحیح خواندن دیتاشیت را توضیح دهیم. و نکته ای که وجود دارد خیلی از دوستان فکر می‌کنند که حتما باید تسلط کامل به زبان انگلیسی داشته باشند تا بتوانند تسلط کافی را به دیتاشیت داشته باشند و در نهایت بتوانند قطعه موردنظر را راه‌اندازی کنند. خیر، برای راه‌اندازی قطعه موردنظر باید نکات کلیدی که نیاز است را از دیتاشیت جمع‌آوری کرد و در نهایت از آن نکات استفاده کرد البته از این نکته هم غافل نباشیم که تسلط به زبان انگلیسی بسیار می‌تواند در این روند کمک کننده محسوب شود.

خب فرض کنید ما تا به حال حتی اسم این قطعه را هم نشنیده ایم و فقط تنها برنامه‌نویسی را می‌دانیم، حال باید برای راه‌اندازی، چه کاری را ‌انجام دهیم.

اولین کاری که باید انجام دهیم، این است که بدانیم آیسی موردنظر از چه پروتکلی پشتیبانی می‌کند. خب اگر به عکسی که در ادامه قرار دارد دقت کنید. این آیسی از پروتکل I2C جهت برقراری با ماژول استفاده می‌کند.

شماتیک DS3231

دومین مرحله یادگیری پروتکل I2C است که دقیقا چه عملیاتی را باید جهت برقراری ارتباط با میکروکنترلر انجام داد.

پروتکل I2C چیست؟

اگر به صورت کاملا مختصر توضیح دهیم. یک راه ارتباطی جهت انتقال دیتا بین میکروکنترلر و آیسی موردنظر است که نحوه عملکرد آن به صورت شکل زیر می‌باشد.

آدرس دهی I2C

 

پروتکل I2C را با پین های زیر می‌شناسند.

  • (SDA (Serial Data: برای ارسال و دریافت داده بین master و slave
  • (SCL (Serial Clock: خطی که حامل سیگنال کلاک می باشد.

نحوه عملکرد پروتکل I2C

در I2C داده ها به صورت پیام هایی فرستاده می‌شود که خود این پیام ها خود به چند بخش تقسیم می شوند. هر پیام شامل یک بخش آدرس است، که همان آدرس باینری مربوط به slave موردنظر است. یک یا دو بخش مربوط به دیتا هم در پیام های ارسالی نیز وجود دارد. پیام همچنین شامل شرایط اولیه و پایانی(دستور شروع و پایان پروتکل)، بیت های read/write و بیت های ACK / NACK بین هربخش از پیام است.

حال پس از اینکه یک دید کلی نسبت به پروتکل پیدا کردیم نیاز است که دستورات ماژول DS3231 را مطالعه کنیم و ببینیم که هر دستور دقیقا چه کاربردی دارد و دقیقا کجا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رجیسترهای DS3231

خب پس از اینکه این دستورات را مورد مطالعه قرار دادیم نوبت به انتقال همین دستورات و انتقال دیتا توسط پروتکل I2C است. که برای این بخش توصیه می‌کنیم به کتابخانه ای که در جدول پایین توضیح دادیم مراجعه کنید.

در واقع روندی که توضیح داده شد یک حالت کاملا کلی از خواندن دیتاشیت بود که در ادامه نحوه کدنویسی ماژول DS3231 را مورد مطالعه قرار می‌دهیم.

کدنویسی ماژول DS3231

در این بخش می‌خواهیم علاوه بر کد آردوینو ماژول، کتابخانه ای هم که از آن استفاده می‌کنیم مورد مطالعه قرار دهیم و از عملکرد آن مطلع شویم که اگر خودمان نیاز به نوشتن یه کتابخانه به صورت اصولی داشتیم باید چه کاری را انجام دهیم. و صرفا از کتابخانه های آماده استفاده نکنیم.(چون امکانش هست یه جایی گیر کنیم و اگه واقعا همش از توابع آماده استفاده کنیم آخرش به مشکل بخوریم و … پس بهتره که هر چیزی رو اصولی یادبگیریم و بعدش حداقل از توابع آمادش استفاده کنیم)

کتابخانه نوشته شده ماژول DS3231

در واقع یکی از مزیت هایی که می‌تواند بررسی کتابخانه ها داشته باشد. نحوه اصولی کدنویسی است که خود می‌تواند بسیار در کدنویسی موثر واقع شود.

خب حالا نوبت به استفاده از این کتابخانه می‌رسد البته با این دید که می‌دانیم از چه توابعی استفاده شده و چطور مورد استفاده قرار گرفته شده است.

راه‌اندازی ماژول DS3231 با آردوینو

خب این بخش به دو قسمت شماتیک و کدنویسی تقسیم می‌شود.

شماتیک راه‌اندازی ماژول DS3231 با آردوینو

شماتیک برد آردوینو با DS3231

کدنویسی ماژول DS3231 با آردوینو

ابتدا باید کتابخانه مربوطه را نصب کنیم، که برای اینکار باید طبق شکل‌هایی که در ادامه می‌گذاریم عمل نمایید.

نصب کتابخانه در آردوینو

نصب کتابخانه در آردوینو

حال پس از نصب کتابخانه نوبت به نوشتن کد موردنظر برای راه‌اندازی ماژول موردنظر است که در این قسمت می‌خواهیم از مثال های آماده این کتابخانه استفاده کنیم. برای این کار باید به صورت زیر عمل کنیم.

کدنویسی DS3231

خب همونطوری که می‌بینید این کتابخانه دارای 4 نمونه کد راه‌انداز است که می‌خواهیم کد NOW را امتحان و در نهایت روی سریال مانیتور اطلاعات را نمایش دهیم.

کد مثال NOW

در نهایت اگر تمامی مراحلی که توضیح دادیمبه درستی انجام شده باشد باید خروجی سربال مانیتور مطابق اطلاعاتی که در ادامه قرار می‌دهیم، باشد.

امیدوارم که این آموزش هم برای شما مفید واقع شده باشد.

 

 

 

 

اطلاعات
14
0
لینک و اشتراک
profile

BLO OM

متخصص الکترونیک

«السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ».

مقالات بیشتر
slide

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند. فروش در پالت
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد. جستجو در آیسی
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند. برو به فروشگاه سیسوگ
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند. پرسش در سیسوگ فرم
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
خانواده سیسوگ

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد.
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند.
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

دیدگاه ها

profile
امیرحسین آقاجانی گفت :
۱۳۹۹-۰۴-۰۵ ۱۰:۰۵

ممنون از آموزش خوب و مفیدتون..
چطوری از حالت 12 ساعته به 24 ساعته یا برعکس تنظیم کنیم؟
با سپاس

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۴-۱۶ ۱۴:۵۲

سلام دوست عزیز – دقیقا صفحه ۱۲ دیتاشیت این مطلب رو نوشته
Bit 6 of the hours register is defined as the 12- or 24-hour mode select bit
در واقع شما ست و ریست بیت ۶ ام از ریجیستر ۲ حالت های ۱۲ ساعته یا ۲۴ ساعته رو انتخاب کنید.

profile
امیرحسین آقاجانی گفت :
۱۳۹۹-۰۵-۱۶ ۰۹:۳۱

ممنون از پاسختون..
اما من متوجه نشدم..
امکانش هست کمی بیشتر توضیح بدین؟
خیلی ممنون میشم.

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۶-۱۸ ۱۱:۰۴

دوست من اگر دیتاشیت رو باز میکردید و اون صفحه ای که اشاره کردم و مطالعه می کردید مشکلتون زودتر حل میشد.
ببینید یه بیت توی یکی از رجیسترها وجود داره که با یک کردن اون بیت به آیسی میگید چطور زمان رو محاسبه (۱۲ ساعته یا ۲۴ ساعته )کنه به همین سادگی

profile
امیرحسین آقاجانی گفت :
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۰۹:۲۷

با تشکر،
اما من چون رشتم الکترونیک نیست، خیلی سر در نمیارم..

profile
محمد گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۱۹ ۱۰:۵۳

باسلام و تشکر از توضیحات خوبتون
در صورت امکان نحوه تبدیل تاریخ به شمسی هم به برنامتون اضافه کنید .

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۲۳ ۱۱:۱۴

ممنونم دوست عزیز
پیشنهاد بدی نیست بررسی میکنیم

profile
امیرحسین آقاجانی گفت :
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۰۹:۲۹

امکان‌پذیر هست؟

profile
Zeus گفت :
۱۴۰۰-۰۶-۲۱ ۱۴:۵۵

امم، امکان پذیر که هست ولی بذارید بررسی کنم

profile
سینا گفت :
۱۳۹۸-۰۵-۳۱ ۱۲:۳۴

سلام سوالی برام پیش اومده که تو کامنت ها و دیتا شیت هم نتونستم پیدا کنم جوابش رو (البته ممکنه هم بی دقت خونده باشم). سوال این هست که برای ساعت این ماژول (نه پروتکول I2C) نیازی به کلاک خارجی (کریستال های 32 کیلو) وجود داره یا نه؟! اگه کریستال داخلی داره آیا به اندازه کافی دقیق هست و اگر نیست تا چه حد خطا ایجاد میکنه؟!

profile
BLO OM گفت :
۱۳۹۸-۰۵-۳۱ ۱۳:۰۷

سلام دوست عزیزم

نه نیازی به گذاشتن کریستال ندارید چون خود این ماژول دارای یک کریستال داخلی است که به شدت دقیقه و از لحاظ دقت بسیار تایید شده است که توصیه می‌کنم برای درک بیشتر دقت این ماژول
در یوتیوب ds3231 vs ds1307 رو سرچ کنید تا قدرت این ایسی رو ببینید. لازم بذکره که بگم DS1307 مدل قدیمی تر همین ماژوله که دقت کمتری رو هم داره.
اما تا جایی که بنده اطلاع دارم و گفتن اینکه این ایسی در سال در حد چند ثانیه بیشتر تاخیر نداره که البته چون تست نکردم مطمن نیستم.

profile
سینا گفت :
۱۳۹۸-۰۵-۳۱ ۱۶:۴۹

سلام! تشکر بسیار از پاسخگوییتون!

profile
َAmir گفت :
۱۳۹۸-۰۵-۲۸ ۱۰:۰۴

سلام
ماژول جالب و کاربردی ای معرفی کردید…
ممنون .

profile
BLO OM گفت :
۱۳۹۸-۰۵-۲۸ ۱۱:۳۶

سلام دوست عزیزم
بسیار خوشحال شدم که مطلب برای شما مفید واقع شده بود.
موفق باشید.

become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله