SBC مخفف عبارت Single Board Computer به معنای کامپیوتر تک برد است. همانطور که از اسم آن بر میآید کامپیوتری است که در یک بورد کوچک (حتی به اندازه کف دست و نه بیشتر) خلاصه میشود. این کامپیوتر تک برد و کوچک را ما فانپیوتر مینامیم. فانپیوتر دارای پردازنده، حافظه و I/O های مورد نیاز برای یک کامپیوتر عادی است. اغلب علاوه بر آن امکان دسترسی مستقیم به یک سری IO همچون GPIO و SPI و I2C وLCD و Camera و … نیز در این سیستمها وجود دارد. همین ویژگی اخیر باعث میشود این سیستمها فراتر از یک کامپیوتر عادی بوده و کاربریهای جالبی برای آنها پیدا میشود.
کامپیوتر تک برد یا SBC
SBC ها مدتهاست که در صنعت و سیستمهای توکار (Embedded Systems) استفاده میشوند اما با معرفی فانپیوتر رزبری پای (Raspberry Pi) بود که برای عموم مردم نیز شناخته شده و با قیمت معقول کاربردی شدند. در زیر تصویر یک فانپیوتر رزبری پای نسخه 2 را مشاهده میکنید.
شاید برای شما مفید باشد: آموزش رزبری پای از 0 تا 100
همانطور که از شکل فوق مشخص است علاوه بر IO هایی که در کامپیوترهای عمومی میبینیم مانند پورتهای USB و شبکه و HDMI، دراین فانپیوتر یک پورت 40 پین وجود دارد که GPIO های مختلفی را در اختیار ما قرار میدهد. علاوه بر آن پورتهایی برای اتصال به LCD و Camera نیز روی این کامپیوتر تک برد وجود دارد.
فانپیوترها بدلیل سایز کوچک منابع محدودتری نسبت به کامپیوترها دارند، برای مثال در رزبری پای ۱ رم به 512MB محدود است و برای حافظهی دائمی نیز به استفاه از میکرو اس دی یا حافظههای جانبی از طریق USB محدود هستیم. البته با گذشت زمان فانپیوترها نیز در حال پیشرفت هستند و شاهد معرفی فانپیوترهایی با پردازندههای x86 با واسطهای SATA و چندین خروجی تصویر نیز هستم.
فانپیوترها عموما دارای سیستم عامل لینوکس هستند. سیستم عامل متن بازی که توسط انجمنهای متعددی حمایت و پشتیبانی میشود و همین مساله نیز از نقاط قوت کاربری استفاده از آنها است. با اینحال امروزه شاهد ارائه سیستم عامل ویندوز برای چند نمونه از فانپیوترها هستیم، برای نمونه نسخهی ۱۰ از ویندوز ویرایشی اختصاصی برای بورد رزبری به نام IoT Core ارائه کرده است که امکان برنامهنویسی .Net به این فانپیوتر را میدهد. همچنین شاهد معرفی فانپیوترهایی همچون UP و UP Squared هستیم که پردازندهی x86 با پشتیبانی از ویندوز دارند.