همه چیز در مورد مدار شارژر باطری های لیتیوم یون

blog
۱۳۹۶-۰۳-۲۰
5 دقیقه

لزوم استفاده از باطری‌های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

استفاده از گجت ها در  سالهای اخیر سیر صعودی داشته و می توان گفت یکی از قابلیتهای مهم این گجت ها, قابلیت متحرک بودن اونها هست.

به همین علت میتوان اهمیت وجود یک باطری سبک,ارزان قیمت, با قابلیت شارژ و خروجی توان مناسب را درک نمود.

باطری های لیتیون یون و پلیمر بهترین انتخاب برای تغذیه متحرک گجت شما هستند.

 

در این پست قصد داریم خیلی ساده و صریح در مورد باطری‌های لیتیوم یون، لیتیوم پلیمر و نحوه استفاده امن از آنها  توضیح داده و موارد امنیتی را متذکر شویم.

به عنوان مثال شما درحال ساخت یک گجت همراه با برد آردوینو هستید.

این گجت قرار است برای تامین نیرو از یک باطری موبایل لیتیوم یون استفاده کند. برای این منظور باید مدار را طوری طراحی نمایید که بتوان باطری را شارژ و استفاده طولانی مدت از آن را تضمین نمود.

 

باطری لیتیوم یون

مشخصات عمومی باطری های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

باطری های لیتیوم یون و لیتیوم پلمیر به دلیل استفاده زیاد در صنعت تلفن های همراه هم اکنون با قیمت و فراوانی بسیار مناسب در بازار به فروش میرسند و بهترین انتخاب برای دستگاههای الکترونیکی شما هستند.

بر روی باطریهای لیتیون یون عدد 3.7 ولت نوشته شده است, ولی واقعیت این است که این باطری ها هنگامی که شارژ کامل داشته باشند به ولتاژ حدود 4.2 ولت میرسند و وقتی به 3.3 ولت برسن یعنی اینکه کاملا تخلیه شده اند و باید استفاده از اون متوقف شود.

میزان ظرفیت باطری غالبا بصورت mAh نوشته شده است و برای مثال باطری با ظرفیت 3000mAh به معنی آن است که باطری توانایی این را دارد که اگر شاررژ کامل باشد میتواند در مدت یکساعت 3000 میلی آمپر جریان خروجی بدهد, یا مثلا به مدت ده ساعت 300 میلی آمپر خروجی بدهد.

البته اکثر باطری های موجود در بازار کمتر از مقدار واقعی ذکر شده بر روی خود خروجی میدهند که پیشنهاد میکنم که اگر قرار است تعداد زیادی از یک نوع باطری خرید کنید و میزان ظرفیت آن هم برای شما اهمیت زیادی دارد حتما با تسترهای مخصوص, توان باطری را محاسبه نمایید.

(گاها دیده شده باطری های موجود در بازار  توان خروجی حتی کمتر از یک دهم مقدار نوشته شده را دارا هستند که لازم  است حتما دقت مناسب در کیفیت خرید خود انجام دهید.)

نکته: حتما به تاریخ انقضای قرار گرفته بر روی باطری نیز توجه کنید.

 

 

محافظت از باطری:  نحوه محافظت از باطریهای لیتیوم یون 

باطریهای لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر فوق العاده حساس هستند, حتما شما هم داستانهای زیادی مبنی بر ترکیدگی این باطریها بخصوص در موبایلها شنیده اید.

غیر از بحث کیفیت لازم است حتما باطری شما توسط یک برد محافظ, محافظت شود و همچنین توسط یک مدار مناسب سیکل شارژ مناسب به آن اعمال گردد.

 

 برد محافظ باطری چیست؟ و  توضیح در مورد کارکرد برد محافظ باطری

لازم است برد محافظ  در شرایطی خاص, خروجی باطری شما را قطع نماید:

  • در صورت اتصال کوتاه خروجی باطری
  • در صورت افزایش دمای باطری و یا محیطی که باطری در ان قرار دارد.
  • در صورتیکه ولتاژ شارژ باطری بالاتر از 4.2 ولت گردید
  • و در صورتیکه ولتاژ باطری زیر 3 ولت بیاید.

تمامی باطریهای موبایلی نیز این برد محافظ را دارا هستند که  در زیر میتوانید حاصل کالبدشکافی یک باطری گوشی نوکیا و نمایش برد محافظ را مشاهده نمایید.

نکته مهم: برد محافظ به هیچ عنوان وظیفه مدیریت سیکل شارژ باطری را انجام نمیدهد و حتما باید برای مدیریت سیکل شارژ راهکار مناسب ( مشابه استفاده از چیپ های مخصوص توضیح داده شده در زیر) استفاده نمود.

 

برد محافظ باطری لیتیوم یون

در صورتیکه موارد بالا سمت یک باطری لیتیون یون رعایت نشود امکان باد کردن باطری و ترکیدن آن وجود دارد پس با این یک المان در الکترونیک اصلا شوخی نکنید و با آن با احترام برخورد کنید 🙂

در زیر نیز تصویر سه باطری متفاوت را می بنید که با اینکه برد محافظ هم دارند چون کیفیت مناسبی نداشته اند و همچنین گاها دمای آن نیز بالا رفته است به طرز بدی باد کرده اند که احتمال ترکیدگی را هم داشته اند:

 

باطری خراب و پف کرده

 

مهمترین موضوع در مورد باطریها رعایت سیکل شارژ این باطری میباشد.

طبق نمودار زیر لازم است ولتاژ و جریان برای شارژ طبق نمودار  رعایت گردد و در صورت عدم رعایت آن امکان آسیب دیدن باطری ( ترکیدن, باد کردن ..)  وجود دارد.

 

نمودار شارژ باطری لیتیون ین

رفتار باطری های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

باطری ها جواب رفتار های نامناسب را با خراب شدن می‌دهند. پس باید به درستی با آنها رفتار نمود.

تقریبا اصول کاری اکثر باطری ها در هنگام شارژ مشابه هم است. و فقط در پاره‌ای از جزئیات با هم متفاوتند.

در بالا نمودار شار یک باطری لیتیوم یون 750mAh آورده شده است.

خب به چه صورت میتوان سیکل شارژ را بر روی باطری اعمال نمود؟

روش اول:

طراحی یک سیستم هوشمند که بتواند جریان و ولتاژ دو سر باطری را کنترل نماید و طبق الگوریتم عمل نماید.

این روش به دلیل حجم قطعات در نظر گرفته شده و همچنین لزوم هوشمندی آن سیستم غالبا در طراحی های روزمره انجام نمیشود و سعی میگردد از روش دوم استفاده شود. (هزینه و ابعاد و یپچیدگی آن از جمله معایب این روش میباشد)

روش دوم:

استفاده از آی سی های مخصوص این کار که در بازار میتوان با قیمت و ابعاد مناسبی تهیه نمود.

که در زیر یک نمونه  که ابعاد و قیمت مناسبی دارد و در بازار ایران نیز موجود هست را مشاهده می نمایید.

 

مدار شارژر 4054

 

ساخت مدار شارژ با LTC4054

شرکت Linear Technology در این مورد محصولات خوبی طراحی و ارائه کرده است. یکی از این محصولات آی سی LTC4054 است.

این چیپ را با کمترین متعلقات می‌توان استفاده نمود.

این چیپ بطور کامل مراحل شارژ و آنلاین نگه داشتن باطری  را پشتیبانی می‌کند. سایز تمام شده این شارژر به حدی کوچک است که می‌توان آن را همه جا استفاده نمود.

در زیر تصویر برخی بردهای مبتنی بر این چیپ را میتوانید مشاهده نمایید.

 

 

شارژر باطری لیتیوم یون

LTC4054 CHARGER

اطلاعات
60
0
لینک و اشتراک
profile

Paradise Electronic

متخصص الکترونیک

مقالات بیشتر
slide

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند. فروش در پالت
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد. جستجو در آیسی
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند. برو به فروشگاه سیسوگ
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند. پرسش در سیسوگ فرم
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
خانواده سیسوگ

پالت | بازار خرید و فروش قطعات الکترونیک

قطعات اضافه و بدون استفاده همیشه یکی از سرباره‌‌های شرکتها و طراحان حوزه برق و الکترونیک بوده و هست. پالت سامانه‌ای است که بصورت تخصصی اجازه خرید و فروش قطعات مازاد الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

آیسی | موتور جستجوی قطعات الکترونیک

سامانه آی سی سیسوگ (Isee) قابلیتی جدید و کاربردی از سیسوگ است. در این سامانه سعی شده است که جستجو، انتخاب و خرید مناسب تر قطعات برای کاربران تسهیل شود. وقتی شما در این سامانه، قطعه الکترونیکی را جستجو می‌کنید؛ آی سی به سرعت نتایج جستجوی شما در اکثر فروشگاه‌های آنلاین در حوزه قطعات الکترونیک را نمایش می‌دهد.
family

فروشگاه سیسوگ

فروشگاه سیسوگ مجموعه ای متمرکز بر تکنولوژی های مبتنی بر IOT و ماژول های M2M نظیر GSM، GPS، LTE، NB-IOT، WiFi، BT و ... جایی که با تعامل فنی و سازنده، بهترین راهکارها انتخاب می شوند.
family

سیسوگ فروم | محلی برای پاسخ پرسش‌های شما

دغدغه همیشگی فعالان تخصصی هر حوزه وجود بستری برای گفتگو و پرسش و پاسخ است. سیسوگ فروم یک انجمن آنلاین است که بصورت تخصصی امکان بحث، گفتگو و پرسش و پاسخ در حوزه الکترونیک را فراهم می‌کند.
family

دیدگاه ها

profile
علیرضا گفت :
۱۴۰۳-۰۸-۲۵ ۰۳:۰۳

سلام استاد فقط میخواستم بپرسم ای سی ltc4054 خروجی ۴.۲ ولت میده وقتی از باتری استفاده می‌کنیم جطور به ۳.۳ ولت رسید دیگه دشارژ نمیشه

profile
Sisoog Os گفت :
۱۴۰۳-۰۹-۱۰ ۱۷:۴۳

باطری لیتیوم پلیمر 4.2 ولت کامل شارژ میشه
وقتی دشارژ میشه میره تا 3.3 ولت
باطری نباید زیر 3.3 یباد و گرنه خراب میشه و دیگه غیرقابل استفاده
به همین علت برد محافظی روی باطریها هستند که یکی از کارهاشون اینه که ولتاژ زیر 3.3 که رسید خروجی را قطع میکنه

profile
علیرضا گفت :
۱۴۰۳-۰۸-۲۵ ۰۲:۵۹

سلام من یک باتری لیتیم را زدم به شارژر ۳ ولت اداپتور نصف شب باتری ترکید وخونه آتش گرفت وموکت سوخت از صدای ترکیدن بیدارشدم ودر حین خاموش کردن آتش کلی دستان وانگشتانم سوخت بلاخره به لطف خدا آتش مهار شد بعد بررسی کردم دیدم خروجی آدابتور ۵.۵ ولت بوده وباعث ترکیدگی وخسارت شد اگه بیدارنمیشدم کل خونه آتش می‌گرفت ولی قبلا به یک آدابتور ۵ ولت زده بودم باتری کلا خراب شده بود ولی ترکیدن در کارنبود

profile
Zeus ‌ گفت :
۱۴۰۳-۱۰-۰۱ ۱۷:۰۹

سلام. خوشحالم که حالتون خوبه و به لطف خدا از خطر جدی‌تر جلوگیری شد. 🌹

دلیل ترکیدن باتری:

۱. اضافه ولتاژ: آداپتور شما خروجی 5.5 ولت داشته، در حالی که باتری‌های لیتیوم-یون معمولاً برای شارژ به ولتاژ دقیق (معمولاً 4.2 ولت برای هر سلول) نیاز دارند. اضافه ولتاژ باعث گرم‌شدن بیش از حد باتری و در نهایت انفجار یا آتش‌سوزی می‌شود.
۲. عدم استفاده از مدار شارژ مناسب: باتری‌های لیتیوم باید با ماژول‌های شارژر مخصوص که جریان و ولتاژ را دقیق کنترل می‌کنند شارژ شوند. استفاده مستقیم از آداپتور باعث می‌شود باتری به‌شدت گرم شده و واکنش‌های شیمیایی کنترل‌نشده‌ای ایجاد شود.
۳. آسیب‌های داخلی: ممکن است باتری قبلاً به دلیل شارژ نامناسب آسیب دیده باشد و به همین دلیل در مواجهه با ولتاژ اضافی نتوانسته فشار را تحمل کند.

پیشنهاد:

برای اطمینان بیشتر، اگر دوباره قصد استفاده از باتری لیتیوم دارید:

ماژول شارژر مثل TP4056 را بخرید.
باتری‌های لیتیوم را همیشه در شرایط ایمن (روی سطح غیرقابل اشتعال) شارژ کنید.
از آداپتورهای تایید‌شده و استاندارد استفاده کنید.

باز هم خدا رو شکر که اتفاق جدی‌تری نیفتاده. اگر سوال یا نکته‌ای بود، در خدمتم! 🙏😊

profile
مصطفی شیخ نژاد گفت :
۱۴۰۲-۱۲-۱۳ ۰۰:۰۵

با سلام من ویپم ۲ عدد باطری لیتیوم یون ۳.۷ ولت ۱۵۰۰mah میخوره که با شارژر شارژ میشن یک روز که شارژ ویپ کامل خالی شد هرچی شارژر رو زدم روشن نشد و شارژ نکرد باطری هارو.
باطری هارو وصل شارژر همه کاره کردم یکیش شارژ میشه ولی یکیش اصلا شارژ نمیشه،اونی که شارژ نمیشه رو چطور میتونم برگردونم به حالت اول؟

profile
علی گفت :
۱۴۰۲-۰۹-۱۰ ۱۸:۰۷

سلام خسته نباشید من از باتری ها سر در نمیارم میشه کمکم کنید مشخصات باتری لیتیومی
18650- 800mAh
3.7v
RSC
PD :2021/1101
MADE TN CHTNA
رو باید بچوری شارژ کنم؟لطفا زود بگید ممنون
وبا چه وات یا ولت شارژش کنم؟

profile
جواد قاربی گفت :
۱۴۰۳-۰۸-۱۳ ۱۲:۵۲

سلام با ماژول شارژر باتری لیتیومی 4056 که قیمت زیر 20هزارتومن داره و با کابل شارژ موبایل شارژ میشه و فقط کافیه قسمت مثبت باطری که برآمده هست رو به پلاریته مثبت ماژول و قسمت پایین باطری که صاف هست رو به منفی ماژول وصل کنید

profile
Zeus ‌ گفت :
۱۴۰۲-۰۹-۲۳ ۰۶:۱۸

سلام دوست عزیز
باتری های لیتیومی همه مثل هم شارژ میشن و خیلی به مشخصات دیگه اونها ربط نداره
باتری شما تک سل هست با توجه به ولتاژ اون و می تونید با استفاده از آیسی LTC4054 اون رو شارژ کنید البته ماژول های شارژ دیگه ای هم توی بازار برای شارژ میتونید پیدا کنید.

profile
ahmad گفت :
۱۴۰۲-۰۸-۰۵ ۰۱:۳۴

سلام مهندس من یک سوال داشتم اکر جواب بدین ممنون میشم من یک فایندر تصویری دارم که باتری اون خراب شده باتری این فایندر دو عدد باتری لیتیومی کتابی 3.7 ….3000 میلی آمپر نصب بود روی این دو عدد باتری یک عدد مدار نصب بود آیا میشه در فروشگاه این نوع باتری را دارن ولی روی هر باتری یک مدار شارژ داره من چکونه این دو عدد باتری را سری وصل کنم ولی باتری اصلی یک مدار شارژ داره ممنون میشم راهنمایی کنین

profile
حسین گفت :
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۰۰:۵۹

درورد بر شما.
سپاس بابت مطالب خوب.
آیا امکانش هست زمانی که شارژر داره باطری رو شارژ میکنه به باطری بار متصل باشه به طوری که آمپر کشی نسسبتا کمی( مثلا نصف حداکثر جریا شارژ) داشته باشه ؟

profile
Sisoog Os گفت :
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۰۹:۳۷

سلام مطمئنا این یک روش مرسوم هست که وقتی باطری داره شارژ میشه به مدار وصل باشه ودر صورت نیاز جریان کشی هم داشته باشه

profile
محمد گفت :
۱۴۰۰-۰۳-۰۵ ۱۴:۲۸

سلام
من یک هلی کوپتر دارم که شارژش سوخته
ولتاژ خروجی شارژر 3.7 ولت است اگه سیم شارژر را به یک اداپتور 5ولت وصل کنم ایا باتری هلی کوپتر میسوزه؟؟؟

profile
Sisoog Os گفت :
۱۴۰۰-۰۳-۰۵ ۱۵:۱۳

شارژر اگر شامل مدار شارژ هم باشه یعنی این ولتاژ متغیر خواهد بود و شما اجازه نداری ولتاژ 5 ولت را بهش بزنید

profile
roohi گفت :
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۰۰:۰۹

یه شارژر باطری لیتیوم پلیمر برای باطری کواد کوپتر . که ولتاژ باطری 7.4 هستش . حال بخام با این شارژر دو عدد باطری 3.7 ولت که با هم به صورت سری بستم رو شارژ کنم . شارژر داراس 3 پایه اتصال هستش در حالی که باطری دارای 2 اتصال هستش
اتصال وسطی شارزر با کجای باطری وصل میشه . یکی + هستش . یکی منفی که متصل کردم . حالا پایه وسط شارژر میمونه . به کجا باس متصلش کنم . واقعا منونم از شما

profile
roohi گفت :
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۰۰:۰۲

عرض سلام . پایه وسط باطری غیر از دو پایه مکنفی مثبت به کجای مدار وصل میشه؟؟ واسمش چیه ؟ وظیفه ای پایه وسطی چی هستش ؟

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۱۱-۱۵ ۱۰:۳۰

سلام دوست عزیز
فکر میکنم سر وسط در واقع خروجی سنسور دما هست که به شارژر اعلام میکنه که دمای باتری چقدره
کاربردش هم اینه که وقتی باتری داغ کرده نباید جریان زیادی برای شارژ بهش اعمال بشه چون ممکنه آسیب ببینه در واقع میشه گفت پارامتری برای کنترل جریان شارژ هست بر اساس دمای باتری

profile
DANTE_2004 گفت :
۱۳۹۹-۰۸-۰۷ ۱۷:۱۴

سلام خسته نباشید.
من اگر یک باتری با ولتاژ مناسب پیدا کنم میتونم اون باتری رو با اون مداری که بالا شماتیکش دادید شارژ کنم و استفاده کنم؟

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۸-۱۱ ۰۹:۲۰

سلام
منظورتون چطور ولتاژ مناسی است
لازمه ذکر کنم که بسته به موارد به کار رفته در ساخت باتری مثل این که اسید سربی باشه یا نیکل کادمیم باشه یا لیتیوم آیون باشه یا هرچیز دیگه ای روش های شارژ اون متفاوت خواهد بود.
این مدار پیشنهادی برای باتری لیتیومی با ولتاژ ۳٫۷ هستن (تک سلولی)

profile
محمد گفت :
۱۳۹۹-۰۵-۱۰ ۱۸:۴۶

میشه با باتری 3.7 ولتی برای موس 3 ولتی بزاری

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۵-۱۷ ۱۰:۱۰

باطری 3.7 ولتی لیتیوم وقتی شارژ میشند 4.2 ولت دارند و این قضیه که میتونه ماوس را مشکل دار کنه یا نه را نمیشه واضح گفت ولی شخصا پیشنهاد نمیکنم

profile
Nice گفت :
۱۳۹۹-۰۳-۱۹ ۱۰:۵۸

سلام
ممنون از مطلب خوبی که قرار دادید
برای باطری های lifepo4 که مثل لیتیوم یون که 3.7 ولت هستند نمی باشند بلکه 3.2 ولت نامی هستند و اگر اشتباه نکنم فول شارژشون 3.65 ولت هست، آی سی خاصی هست ؟
چون سیکل شارژشون فرق می کنه
ممنون

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۴-۰۱ ۱۴:۱۲

سلام خواهش میکنم
بله به نظر چیپهای خاصی هست مثل BQ25070 …

profile
نسترن گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۴:۱۴

سلام. سوکت شارژ تبلتم شکست و بعد از سپردن اون به تعمیر کار متوجه شدم مدام قطع و وصل میشه و بعد از مدتی کاملا از جا درومد. الان به صورت موقت دارم باطری تبلتم رو با شارژر ۵ ولتی دو آمپری به صورت مستقیم شارژ می‌کنم. سر سیم USB را چیدم و قسمتی از سیم مشکی و قرمز باطری رو لخت کردم و وصلش کردم به باطری. آیا خطر داره یا نه؟

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۴:۱۶

سلام اگر دقیقا به اونجایی وصل کردید که قبلا شارژر 5 ولت خودش نصب میشده مشکلی نداره

profile
نسترن گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۴:۲۹

مستقیم وصل کردم به دو تا سیمی که از باطری خارج شده.

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۴:۵۰

این کار خیلی خطرناک هست باطری های لیتیوم پلیمر یا Ion نباید بیشتر از 4.2 ولت بهشون داده بشه
اگر تغذیه داری باطری را بزار روی 4.1 ولت و جریان را محدود کن مثلا روی 500 میلی امپر

profile
ali گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۲ ۲۳:۴۱

با عرض سلام
بعضی از آیسی‌های شارژر ویژگی‌هایی برای محافظت دارند. مثلاً در دیتاشیت bq24090 نوشته شده:
http://s7.picofile.com/file/8391649176/bq24090.PNG

سوال من اینجاست که با این ویژگی‌ها آیا نیازی به وجود مدار محافظ هست یا خیر؟

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۵:۱۹

سلام بله دوست عزیز به نظر ورودی چک کردن دما داره و یه جورایی کارهای برد محافظ را هم انجام میده
ولی یک مورد را در نظر داشته باشید
برد محافظ غالبا به عنوان جزئی از کل باطری در نظر گرفته میشه یعنی شما نمیتونی باطری موبایلی را پیدا کنید که برد محافظ توش پک نشده باشه مهمترین علتش هم این هست که باطریهایی که دربارشون صحبت میکنیم میتونن خیلی خطرناک باشند و یه اتصال کوتاه ساده دو سر باطری میتونه اتش سوزی ایجاد کنه
ولی چیپ هایی که ما در موردش صحبت میکنیم قراره روی برد مونتاژ بشه و توسط دو سیم ارتباط پیدا کنه به باطری به عبارتی این طول زیاد میتونه مشکل ایجاد کنه

profile
ali گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۷:۳۳

ممنون از پاسختون.
بله، توجه به این فاصله هم نکته مهمیه.
درسته باتری‌های موبایل همشون مدار محافظ دارند. اما برای باتری‌های لیتیوم یون اغلب خودمون بایست مدار محافظ تهیه کنیم و بدیم برامون پک کنن. در این خصوص مطمئن نیستم، اما فکر میکنم حساسیت لیتیوم یون کمتر از لیتیوم پلیمره. در این خصوص اطلاعی دارید.
در واقع سوالم اینه که آیا خطر این باتری‌ها هم به اندازه ی لیتیوم پلیمر است و لازمه که علاوه بر این آیسی شارژر -که ویژگی‌های محافظتی هم داره- برد محافظ هم براش پک کنیم؟

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۴ ۱۸:۳۳

باطری های لیتیوم یون و پلمیر هر دو غالبا این برد محافظ را دارند و بنده فکر نمیکنم از نظر حساسیت فرقی کنند هر دو وقتی اتصال کوتاه میشند خیلی خطرناک میشن و جریان لحظه ای وحشتناکی میدند
هر دو باد کرده و ترکیده میشند
ولی دلیل اینکه شاید لیتیوم بون ها را شاید ندیده باشید اینه که برخی وقتها لیتیوم یون ها بصورت پکی استفاده میشند (مثلا باطری های لب تاپی) و اونجا بردهای محافظ فرق دارند با بردهای محافظ تکی و تو بازار به این صورت هم برای جایگزینی وجود دارند

profile
ali گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۵ ۰۱:۳۰

ممنونم از پاسختون.

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۹-۰۱-۰۵ ۰۱:۵۲

خواهش میکنم

profile
کامبیز گفت :
۱۳۹۸-۱۰-۳۰ ۱۰:۲۴

1-با سلام من ماژول 5ولت ورودی به 4.2 ولت خروجی شارژ باتری 3.7 لیتیو ایون رو دارم با حد اکثر خدوجی 1 امپر…اگه امپر ورودیم بیشتر مثلا 2 امپر باشه مشکلی ایجاد میشه؟ دوم اگه با ای سی 117 یا 317 ولتاژ دقیق 4.2 ولت برای خروجی خودم بسازم و بگیرم با 1-2 مقاومت ساده چطور امپرش رو مثلا از 2 امپر ورودی شارژر به 500 میلی برسونم در خروجی مدار شارژ دست ساز…کجای مدار بزارم؟ سری یا موازی و چند وات حدودا؟ خیلی ممنون میشم کسی راهنماییم کنه دقیق
با تشکر

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۸-۱۰-۳۰ ۱۲:۱۲

1 . نه جریان رو مصرف کننده میکشه شما نمیتونید بهش تزریق کنید (به شرط بالا نبردن ولتاژ ورودی) پس شما اگر تو ورودی ماژولت ۵ ولت ۱۰۰۰ آمپر هم وصل کنی هیچ مشکلی پیش نمیآد
2. خوب باید دقت داشته باید به نمودار شارژر باتری های لیتیومی وتی آندر ولتاژ هستن رفتار باهاش متفاوته و آیسی های شارژ این رو پوشش میدن – اما به شکل کلی شما با ساخت محدود کننده جریان ولتاژ شارژر دست ساز خودت رو بسازی.

profile
کامبیز گفت :
۱۳۹۸-۱۱-۰۳ ۰۲:۲۸

سلام و عرض تشکر از راهنماییتون..مورئ اولی خیالم راحت شد ولی دومی رو نفرمودین مقاومت برای ای سی 317 ذر خروجیش کجا بزارم(ولتاژ رو میدونم چطوری فیکی کنم امپرش رو میخوام محدود کنم) مثبل 2 امپز ورودی ای سی هست نیم امپر هروجی میخوام …رو همون مقاومتهای پایه ایسی باید احاظ بشه یا جدا؟ موازی یا سری؟ ممنونم میشم ذاهنمایی کنید و یا سایتی رو معرفی کنید…با تشکر فراوان

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۸-۱۱-۰۵ ۱۲:۴۵

سلام دوست عزیز خوب فکر میکنم عبارت lm317 current limiter رو توی گوگل سرچ کنید مدارات خیلی زیادی بتونید پیدا کنید که جریان رو محدود میکنن 🙂

profile
فرامرز جهانی گفت :
۱۳۹۸-۰۳-۱۱ ۱۵:۴۹

سلام
من دو باتری لیتیوم یون ۳.۷ رو سری کردم و ازش ۷.۴ ولت برای اسپیکر دست ساز گرفتم.
در حالت فول شار خوبه ولی وقتی به ته بازده میرسه باتری ای که سمت منفی باتری ها هست ولتاژش به شدت افت میکنه و خالی خالی میشه
دلیلش چیه؟ و باید چیکار کنم؟ در ضمن آمپلی فایرم جریان زیاد میکشه

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۸-۰۳-۲۰ ۱۱:۴۹

امم خوب منطقا نباید این اتفاق بیفته ؛ یعنی هر دو باطری اگر شرایط یکسانی داشته باشند باید با هم شروع به کم شدن کنند
مگر این که شرایط یکسانی نداشته باشند ؛ مثلا ظرفیت یکی کمتر از دیگری باشه ؛ در این طورت این استدلال که یکی زودتر خالی میشه کاملا منطقی هست
ممکنه ظرفیت نامی باتری ها یکی باشه ولی واقعیت چیزی دیگه ای باشه

profile
ناشناس گفت :
۱۳۹۸-۰۲-۲۴ ۱۳:۲۲

با سلام و خسته نباشید خدمت شما

مهندس اگه ممکنه لطف کنید مراحل شارژ باطری لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر رو مرحله به مرحله با ذکر جزییات توضیح بدید
قصد دارم شارژر باطری رو خودم طراحی کنم برای همین لازمه که مراحل و جزییات لحظه به لحظه ی این کار رو بدونم
با تشکر

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۸-۰۲-۲۴ ۱۶:۰۶

واقعا فکر نمیکنم جزییات خاصی داشته باشه ؛ تنها باید شارژ با جریان ثابت انجام بشه ؛ دمای باتری چک بشه ؛ اگر ولتاژ باتری از حد نرمال پایین تر بود ؛ با جریان خیلی کمتری ولتاژ رو به ولتاژ تخلیه برسونید و بعد با جریان مورد نظر شارژ کنید.
همین

profile
حمید گفت :
۱۳۹۷-۱۱-۲۴ ۲۲:۳۹

مدتی قبل روی یک پروژه با مصرف جریان بسیارکم (حدود ۵ میلی امپر) کار میکردم.
صحبت هایی زده میشد که باطری لیتیوم پلیمر مناسب این کار نیست و دچار بادکردگی میشه و باطری های قلمی مانند لیتیوم یون رو توصیه کردند.
(البته من هیچوقت متوجه نشدم چطور موبایل های قدیمی باطری لیتیوم یون بصورت تخت تولید میکردند!)
کسی تجربه ای داره؟

profile
Sisoog OS گفت :
۱۳۹۷-۱۱-۲۷ ۱۴:۲۵

البته باطری های لیتیوم یون تخت هم بادکردگی زیاد دارند و باد کردگی باطری های لیتیوم پلیمر با کیفیت خوب هم خیلی کم هست و خیلی موبایلها دارند الان استفاده میکنند.
ولی واقعیت این هست که باطریهای قلمی لیتیوم یون بحث بادکردگی خیلی کمتر دارند و بنده هم شخصا نمونه ای ندیدم و همین دلیل هم مینونه باعث بشه اگه از نظر فضا میتونید باطری های لیتیوم یون قلمی استفاده کنید از اونها استفاده کنید

profile
فرید گفت :
۱۳۹۷-۱۰-۰۷ ۲۱:۳۱

سلام
با تشکر
چند تا سوال
1-از این باتری ها بخوای برای مثلا ماژول nrf استفاده کنی خب اینا از 3.7 ولت تا 4.2 میره بنابراین نمیشه مستقیم متصل کرد. به نظر شما راه حل استفاده از چه رگولاتوریه؟؟
2-مدار شارژری هست که باتری اونجا نقش ups رو داشته باشه(یعنی باتری همیشه در حال شارژ باشه برق دستگاه قطع شد بیاد تو کار و آسیب هم نبینه)
3-ایا این ای سی شارژ چراغ وضعیت فول باتری داره؟

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۷-۱۰-۰۹ ۰۹:۱۹

سلام دوست عزیز
برای این کار شما باید از رگولاتر هایی با LDO پایین استفاده کنید مثل AMC7638 این رگولاتور ها اختلاف ولتاژ ورودی و خروجی کمی دارند ، به عنوان نمونه LM1117 برای این که بتونه ولتاژ 3.3 توی خروجی داشته باشه ولتاژ ورودی باید 1 ولت بیشتر باشه یعنی حدود 4.3 که اصلا برای استفاده با باتری مناسب نیست اما amc7638 نیاز به 360 میلی ولت داره یعنی با ولتاژ ورودی 3.6 میتونه خروجی 3.3 بده پس بهترین گزینه است.
در مورد سوال دوم هم پست باتری پشتیبان برای دستگاه پوز رو مطالعه نمایید.

profile
علیرضا گفت :
۱۳۹۷-۰۸-۱۶ ۱۳:۰۷

با درود
قبل از هر چیزی دستتون درد نکنه همین دونستن اسم آی سی خیلی از تلف شدن وقت جلو گیری می کنه.
من یک سوالی داشتم که اگر پاسخ بدید بسیار ممنون می شم قسمت شارژ که دیگه حله ولی در مورد دشارژ چطوری ؟؟آیا به غیر از اتصال کوتاه و کنترل جریان چیز دیگه ای می خواهد ؟؟
و از اینا مهم تر آی سی ای هست که این کار رو بکنه و برای دشارژ باتری با شه ؟؟
با سپاس

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۷-۰۸-۱۶ ۲۲:۲۸

سلام
دوست عزیز متوجه منظورتون نشدم
به هر حال بعد از شارژ وظیفه دشارژ برعهده مصرف کننده های مدار شما می باشد

profile
علیرضا گفت :
۱۳۹۷-۰۸-۱۷ ۲۱:۱۲

البته می دونم که ربطی به شارژ نداره ولی یه مدار محافظ کلی می خواهم بزارم و منظورم اینه که قبل از مصرف کننده دو سر باتری آی سی ای هست قرار بگیره که اگر در دو سر مصرف کننده (خروجی مدار ) اتصال کوتاه اتفاق افتاد خود به خود قطع و بعدش وصل کنه (فیوز نه) یا اگر جریان از یه حدی بیشتر شد قطع کنه ؟؟
با سپاس

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۷-۰۸-۱۸ ۱۳:۳۴

بردهای محافظی که روی باطری ها هستند دقیقا کارشون همین هست
اگر خروجی جریان کشی زیادی داشته باشه یا اتصال کوتاه بشه سریع قطع میکنن
همینطور از یک ولتاژی به پایین (حدود 3 ولت) خروجی قطع میشه تا به باطری آسیبی نرسیده
محافظ باطری

profile
جواد گفت :
۱۳۹۷-۱۱-۱۸ ۱۵:۱۲

سلام
همین بردهای محافظی که روی باطری های لیتیوم هست نمی تونه وضعیت شارژ باطری رو کنترل کنه؟
من یک باتری دارم که روی بردش دو تا آی سی 8205a هست که طبق دیتاشیت این آی سی برای مانیتور وضعیت باتری لیتیومی (محافظت در مقابل شارژ بیش از حد، دشارژ بیش از حد و اتصال کوتاه) بکار میره.
دیتاشیت:
https://www.ablic.com/en/doc/datasheet/battery_protection/S8205A_B_E.pdf
حالا سوالم اینه که الان برای این باطری من باید حتما از مدار شارژ استفاده کنم یا لازم نیست خودش محافظت میکنه؟
با تشکر

profile
Sisoog OS گفت :
۱۳۹۷-۱۱-۲۰ ۱۹:۰۷

سلام
این ها اصطلاحا محافظت کننده هستند نه مدیریت شارژ باطری
شما اگر ولتاژ زیاد بزنید این مدار ارتباط با باطری را قطع میکنه
اگر اتصال کوتاه کنید ارتباط با باطری را قطع میکنه
و …..
شما نیاز دارید جریان و ولتاژ کنترل شده ای را به مدار طبق االگوریتم شارژ باطری ها بدید و حتما نیاز به یک مدار شارژ مستقل دارید

profile
پیمان گفت :
۱۳۹۷-۰۷-۲۵ ۱۱:۴۸

سلام، ممنون بابت اطلاعات مفید، دو نکته رو هم من میخواستم اضافه کنم. در دستگاه های حرفه ای مثل موبایل و لپ تاپ علاوه بر ولتاژ و جریان، دمای باتری هم در حین شارژ کنترل میشه. اگر دقت کرده باشید باتری های موبایل معمولا چهارتا ترمینال دارند که دوتا مربوط به سر مثبت و منفی و یکی مربوط به NTC روی باتری هست که جهت کنترل دمای باتری استفاده میشه. اما ترمینال چهارم برای باتری های متفاوت فرق داره و یک درگاه ارتباطی i2c/SMBus بین باتری و سیستم هست و باتریهای معمولی فاقد اون هستند.
یک درخواست نامربوط هم دارم و اون هم اینه که لطفا به جای واژه ” گاهاً ” از ” گاهی ” استفاده کنید. ممنون.

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۷-۰۷-۲۶ ۱۹:۴۸

سلام
متشکر از اطلاعاتتون
درمورد گاهی هم سعی خواهیم کرد 🙂

profile
علی گفت :
۱۳۹۷-۰۷-۲۴ ۱۹:۵۴

سلام ممنون از توضیحات خوبتون
باطری گوشی من لیتیوم یون هست ومن اونو نمیذاشتم شارژش از20یا30 بیاد پایین که یک دفعه دیدم حجم باطری به طور ناگهانی وبیشتر کم شد که تعمیر کاران گفتند کالیبره کردن لازمه یعنی شارژ رو تاخاموش شدن گوشی وصل نکنم وبعد خاموش شدن شارژ کنم که اینکارا چند بار انجام دادم ولی نتیجه ای نگرفتم شما راهی یا پیشنهادی دارین یا راهنمایی در مورد هر چی که به دردم بخوره دارین؟
(اینطوری حجم کم کرده که قبلا تقریبا 10تا5دقیقه طول میکشید1درصد کم کنه ولی حالا زمان خیلی کوتاه باهمون کار وجریان کشی از باطری)

profile
Sisoog Os گفت :
۱۳۹۷-۰۷-۲۴ ۲۰:۰۰

هر باطری بنا بر کیفیت و نوع و میزان مصرف یک طول عمر خاصی دارد
باطری شما هم به نظر عمرش را کرده وبهتره یک باطری دیگه خرید کنید 🙂

profile
حسین گفت :
۱۳۹۷-۰۵-۰۳ ۱۵:۴۹

سلام من یه شارژر برای دوتا باتری لیتیوم یونی ۱۸۶۵۰ میخوام یعنی ولتاژ ۸۰۴ ولت لطفا اگر میتونید کمک کنید سپاس

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۷-۰۵-۰۳ ۱۸:۵۲

سلام دوست عزیز ، فکر میکنم این مدل باتری مربوط به لیتاپ ها و کچت های شارژی است (باطری های استوانه ای)
باتری های لیتومی معمولا در ولتاژ 3.6 ساخته و تولید می شوند ، این مدل باتری ها هم از این قائده جدا نیستند و احتمالا با مدار پیشنهادی این مقاله قابل شارژ هستند
دقت داشته باشد در صورتی که باطری ها با هم موازی شده باشند با این مدار قابل شارژ هستند و اگر به صورت سری بسته شده باشند باید مدار دیگری تهیه کنید

profile
حسین گفت :
۱۳۹۷-۰۵-۰۳ ۲۲:۳۶

درسته البته بعد از شارژ ولتاژ هر باتری ۴.۲ میشه که وقتی باهم سری بشن ۸.۴ میشه. منظورم باتریای ۱۸۶۵۰ هست

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۷-۰۵-۰۶ ۱۲:۰۱

خوب ببینید در واقع باتری شما از دو عدد باتری لیتیوم یون ساخته شده که با هم به صورت سری بسته شده اند ، معمولا در این حالت پایه وسط اتصال به عنوان لود بالانس باید در دسترس قرار گرفته باشه ، در این حالت با مدار پیشنهادی به صورت تک به تک میتونید باتری ها رو شارژ کنید.
معمولا سر وسط با Bm نشون داده میشه

profile
roohi گفت :
۱۳۹۹-۰۳-۱۳ ۰۰:۳۲

سلام دوستان . با این مدار شارژر LTc4054میتونم باطری li-ion که ولتاژ 3.8 ولت و 1160 mah هستش رو شارژ کنم ؟؟؟
لطفا راهنماییم کنید . ممنون میشم
اگه از دوستان که اطلاعات دارن شماره بزارن که باهاشون صحبت کنم ممنون میشم
لطفا

profile
زئوس Zeus گفت :
۱۳۹۹-۰۳-۱۳ ۱۱:۴۰

بله به راحتی میتونید از این آیسی برای شارژ باطریتون استفاده کنید.

become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله
become a writer

نویسنده شو !

سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.

ارسال مقاله