قسمت دوم از دوره ورود به دنیای امبدد لینوکس که دوره مقدماتی آموزش امبدد لینوکس می باشد با ما همراه باشید.
امبدد لینوکس
سلامی دوباره
سالها پیش فهمیدم یکی از بایدهای یادگیری خوندن پیشگفتار هر کتاب هست. فکر کنم خودمم باید به این باید احترام بذارم و اول یه پیشگفتار بنویسم، تا شما بدونید چی قراره بگم، با چه ترتیبی قراره بگم و …
اولش بگم که من به هر بخشی که منتشر میشه میگم یه فصل و فصل قبل، فصل منفی یک بود نه صفر! الان با پیشگفتار و بلافاصله بعدش فصل یک مقاله مقدمهای بر امبدد لینوکس در خدمت شما هستم. بله، عنوان اصلی Introduction هست نه Mastering یا From A to Z. و البته تمام چیزهایی که باعث شده تا الان نرید سراغ eLinux همین آشنایی اولیه هست نه چیز بیشتری!
پیشگفتار
یکی بود یکی نبود یه لینوس توروالدز (Linus Torvalds) بود که اواخر 1991 لینوکس رو نوشت و بعدش هم خیلی اتفاقها افتاد تا به امروز. البته لینوس Git رو هم نوشته! و سورس هر دوشون رو رایگان در اختیار عموم گذاشته.
یه کِریم آقا هم بود، کِریم آب منگل نه ها، کِریم یغمور (Karim Yaghmour) که اولین بار توی سال 1997 پیشنهاد استفاده از لینوکس رو توی دنیای امبدد داد و بعدش هم ویرایش اول کتاب Building Embedded Linux Systems رو توی سال 2003 منتشر کرد و ویرایش دوم رو هم سال 2008 منتشر کرد! که اگه این کتاب نبود احتمالا این مقاله هم نبود!
حالا چرا نبود؟ چون هر چی کتاب دیگه بود و من تونستم بهش دسترسی پیدا کنم همه چیز رو از صفر نگفته بود و انگار یه چیزهایی توی دنیای بچههای کامپیوتر و سختافزار توضیح واضحات هست. بعداً فهمیدم که درسته آخه عناوین درسهای اونا مبانی سیستم عامل، کامپایلر، شبکه و … است و انگار بخش زیادی از سوالهای من که مجبور شدم چندین کتاب رو بخونم تا به جوابهاشون برسم برای اونا باید در حد KVL، KCL رشته الکترونیک باشه! (که متاسفانه نیست!)
بله چندین کتاب! که این مقاله چکیدهای از اونها هست.
زیادی خستهتون نکنم و پیشگفتار رو با معرفی ساختار مقاله و مطالب فصول تموم کنم:
چون همه مطالب یک جا منتشر نمیشه و قسمت قسمت خواهد بود، برای اینکه بدونید الان کجای یک فصل هستیم تیترها رو با رنگها مختلف مشخص میکنیم:
فصل: این رنگ و فونت یعنی شروع یک فصل جدید
مبحث اصلی: این رنگ و فونت یعنی شروع یک مبحث اصلی در یک فصل
زیربحثهای هر مبحث: هر مبحث ممکنه بعضا خودش چندینتا زیرشاخه داشته باشه، این رنگ یعنی زیرشاخههای یک مبحث.
ساختار کلی اینجوره که توی هر فصل یه سری مطالب گفته میشه و آخر فصل یک یا چندتا پروژه پیشنهادی هست برای اینکه اون فصل رو توی عمل خودتون تجربه کنید و یه سری منابع هم واسه علاقهمندان معرفی میشه.
و اما محتویات:
فصل اول: کی از کامپیوتر تک بردی 5 دلاری استفاده کنیم؟
توی این فصل اولش میگیم که چه دانشهایی لازم هست واسه امبدد لینوکس و اون کتابها چیاست و هر کدوم به چه دردی میخوره.
بعدش قسمتهای مختلف یک امبدد لینوکس رو معرفی میکنیم.
بعدش میگیم که کجاها بهتره از میکروکنترلر استفاده کنیم و کجاها لینوکس بهتره و کجاها ترکیبی جوابه!
آخر فصل هم یه سری نکات در مورد حداقل سیستمی که میتونه لینوکس رو اجرا کنه و انتخاب SBC (Single Board Computer) و SOM (System On Module) واسه یه محصول تجاری میگیم.
با خوندن این فصل میتونید دید کلی در مورد مزایای امبدد لینوکس و چالشهاش کسب کنید و یه سری جوابها واسه کارفرماها داشته باشید.
فصل دوم: Toolchain یا زنجیرهای از ابزارهای لازم برای ساختن همه چیز
تو این فصل اولش میگیم که تولچین چی هست، چه مدلهایی داره، شامل چه ابزارهایی هست، چه جوری میشه ساختش، اصلاً بهتره ساختش یا دانلودش کرد، انواع کتابخونههای C چی هست.
بعدش از هنر کراس کامپایل براتون میگیم تا بتونین از اکلیپس یا خیلی از IDEهای دیگه برای نوشتن کدهاتون استفاده کنین و روی سیستم خودتون فایل اجرایی رو بسازید و بریزید روی برد.
آخرش هم یه سری ابزارهای دیگه رو معرفی میکنیم که در طول پروژه لازمتون خواهد شد.
با خوندن این فصل میتونید کامپایلر خودتون واسه STM32 و AVR رو بسازید و توی اکلیپس برای جفتشون کد بزنید!
فصل سوم: Bootloader، یار قدیمی
تو این فصل میگیم که کار بوت لودر چیا هست و چرا حتما باید باشه، Das U-Boot یا به اختصار U-Boot رو معرفی میکنیم و واسه برد انتخابیمون بیلدش میکنیم.
فصل چهارم: سلام دنیای کرنل
توی این فصل میگیم که کدوم کرنل رو انتخاب کنیم، چه جوری تنظیمات رو انجام بدیم و کرنل خودمون رو بسازیم.
از Device Trees و ماژولهای کرنل میگیم و آماده کردن کرنل برای U-Boot و در آخر هم هرچی تا اینجا داشتیم رو کنار هم میذاریم تا کرنل اجرا بشه.
فصل پنجم: کیف بردت رو پر کن، حتما توش چاقوی سوئیسی بذار
تو این فصل یکم از انواع حافظهها و فایل سیستمها میگیم بعدش از داستانهای بعد از کرنل میگیم و BusyBox رو معرفی میکنیم و میگیم که محتویات روت چیا باید باشه و ساختار کلیش چیا هست.
فصل ششم: نیروهای کمی میرسند
تو این فصل دو پروژه Buildroot و Yocto رو معرفی میکنیم.
فصل هفتم: شبا که ما میخوابیم، بردمون رو بذاریم دانلود کنه
اینجا میگیم که چه جوری بردمون رو به اینترنت وصل کنیم و یه فایل رو دانلود کنیم.
فصل هشتم: ظاهری کیوتتر با کیوت (Qt)
اینجا اول یکم از System Programming میگیم و بعدش نحوه کامپایل کیوت برای بردمون و اجرای اولین مثال روی برد رو میگیم و با شما خداحافظی میکنیم.
فصل نهم: صرفا جهت Linchpinها
تو این فصل از چیزهایی میگیم که توی فصلهای قبلی به خاطر سنگینی مطلب نگفتیم، البته که در حد آشنایی خواهیم گفت. این فصل بیشتر واسه کسایی خوبه که فصلهای قبل رو کامل خوندن، تمرین کردن و مسلط هستن و الان دنبال یادگیری چیزهایی هستن که به کمکشون تبدیل شن به مهره حیاتی (Linchpin).
خوب این بود نقشه راه، ممکنه عدهای بگن هووووو چقدر طولانی و دوست داشته باشن اول وارد عمل بشن و بعد به هر مسئلهای برخوردن برن و همون مبحث رو بخونن و به قول خودشون پروژه محور برن جلو، من این روش رو برای موضوع Embedded Linux اصلا پیشنهاد نمیکنم و پیشنهادم برای دوستان عجول خوندن روزنامهوار یک کتاب کامل هست و بعد رفتن سراغ، روش پروژه محور که دوست دارن چون با یه دید کلی به موضوع بهتر میشه این کار رو انجام داد.
(چرا؟)
فصل قبل دوتا تمرین داشت، کیا انجام دادن؟
امیدوارم از کتاب کار عمیق بهره برده باشید و خروجی این دستورتون همونی باشه که باید باشه!
cat /proc/version
قبل از اینکه فصل اول منتشر بشه، یعنی تا سه، چهار روز آینده، هرکسی سرچ کنه و یه SBC یا SOM که به نظرش از بقیه بیشتر کاربرد خواهد داشت رو کامنت کنه.
اگه هم پیشنهادی نبود، خودمون یه برد انتخاب میکنیم، تا همراه هم لقمش کنیم.
باسلام. ماژول som مربوط به quectel , sl200 با پردازنده unisoc spreadtrum sl۸۵۴۱c or l
سلام.
این ماژول خیلی تخصصی هست و کار باهاش نیاز هر کسی نیست.
در صورتی که میخواید از این ماژول استفاده کنید و نیاز به راهنمایی دارید ، میتونید اطلاعات خودتون و پروژتون رو برای ادمین سیسوگ در تلگرام ارسال کنید تا راهنماییتون کنند.
https://t.me/SisoogOs
سلام و خدا قوت
ممنون بابت این همه زحمت…
اینجا فرمودید که توی فصل قبلی( ورود به دنیای امبدد لینوکس – قسمت اول) 2 تا تمرین داشت ولی من تمرینی ندیدم میشه بگید تمرین ها چی بودن
سلام رضا جان
سپاس بیکران از توجه شما دوست عزیز
بخش عمده ای از تمرین ها، مطالعه کتاب هایی است که معرفی شده اند
چون مبحث امبدد لینوکس نیازمند مطالعه عمیق است.
موفق باشید
سلام ،وقت بخیر
در مورد buildroot هم میشه توضیح بدید ،ایا ارزش وقت گذاشتن داره ؟
ممنون
سلام و تشکر از همراهی شما
فصل ششم در مورد buildroot است و انشالله در آنجا مفصلا به این نیروی کمکی مهم خواهیم پرداخت.
سلام. در زمان حال اگه سرچ کنیم که best SBC of 2021 خب نتیجش می شه سلطان قلب ها Raspberry Pi 4 :))) ولی خب قطعا هر کاری می خواهیم بکنیم در آینده روی انتخاب بردمون تاثیر گذار خواهد بود. ” من تازه با این سایت آشنا شدم و الان تا پایان این بخش خوندم 🙂 اینم بگم دمتون گرم بابت مطالب خوبتون و اون حرکت زیبایی که توی پست قبلی زدید *کار عمیق* “
خب مشخصات پردازنده سلطان رو هم همونطور که می دونید :
Quad-Core 64-bit Broadcom 2711, Cortex A72 processor clocked at 1.5GHz speed
هست ولی به احترام ادمین عزیز قرار می دیم و در بحث شرکت می کنیم 🙂
سلام بر پویای عزیز که به جمع ما پیوستند
خوش آمدید
امبدد لینوکس یک مهارت هست مثل رانندگی،
بردهای مختلف مثل ماشینهای مختلف هستند،
اگر راننده باشید، از پس بیشتر ماشینها بر میایید ??
اما متاسفانه غالب افراد مهارت در امبدد لینوکس را با بازی کردن با رسپبری پای اشتباه میگیرند! ?
راستی الان داشتم کامنت ها رو می خوندم دیدم یکی از دوستان نوشته که دیده بود برای برد هایی که پردازنده شون از سری ARM Cortex-M هست و بردشون ساپورت SDRAM داره هم میشه. سوالم اینه که یه بردی دارای NXP LPC1768 که Cortex-M3 هست پردازندش رو میشه روش امبدد سیستم دپلوی کرد؟ البته هنوز این مسئله رو برسی نکردم ولی فرضا اگه بتونیم ماژول sram گیر بیاریم و بهش وصل کنیم 🙂 البته بگم من با لینوکس کار کردم و روی سیستم هم نصب دارم ولی با مبحث امبدد سیستمز تازه آشناشدم که گویا دنیای خیلی بزرگی داره و دارم هم این مطالب شما رو توی این سایت می خونم و هم کتاب Building Embedded Linux Systems by Karim Yaghmour رو دانلود کردم که کم کم مطالعش کنم و در حال حاظر هیچ ایده ای راجب سوالی که پرسیدم ندارم 🙂 . اما اگه دوستای متخصصمون در حدی میدونن که آره هست جوابش یا نه لطفا بگید؟ چون می خوام بدونم میشه رفت سمتش یا نه؟ هر چند خودم تصمیم دارم با رزبری پای این آموزشا رو برم جلو .
با تشکر
چه خوب که کامنت ها را هم بررسی می کنید
بله برای پردازنده های بدون mmu هم میتوان لینوکس را ساخت، اما تا زمانی که سردرد ندارید و مجبور نشدهاید، دستمال به سرتان نبندید!
با سلام و احترام،
همین قدر بهتون بگم که من چند ساله به همه اون دلایلی که در مقاله منفی یک خودتون فرمودید به سمت یادگیری elinux رفتم و موفق نشدم بهش مسلط بشم و ناامیدانه ولش کردم. حتی روی اعتمادبه نفسم در مورد یادگیری elinux تاثیرگذار بود و فکر میکردم نمیشه. چون با خوندن مطالب زیاد نتونستم جواب سوالاتی که در مقاله قبل پرسیده بودید رو بگیرم. واقعا از اینکه شما همه اون سوالات رو پرسیدید و به دنبال پاسخگویی برای اونها هستید شگفت زده شدم و مشتاقانه تصمیم دارم با شما گام به گام پیش بیام تا این فیل بزرگو لقمه لقمه قورت بدم.
بسیار سپاسگزارم از شما.
سلام نوید جان
خیلی خوشحال هستم که هنوز با امیدواری در حال دنبال کردن مبحث eLinux هستید
امیدوارم موفق باشید و از این ابزار به نحو مطلوب استفاده نمایید
سلام
از نظر من بردهای Orange pi میتونه کمک کنه اما بهتر از اون Cubieboard 1 یا 2 رو معرفی میکنم با SoC شرکت Allwinner
یه برد خوب و معمولا استارت از اون شروع میشه
سلام بر شهریار
با تشکر از مشارکت شما در بحث
سلام بر شهریار
ممنون از شما، یک نظر سنجی جدید پیرامون موضوع انتخاب سخت افزار در تلگرام گذاشتیم
https://t.me/sisoog/993
به نظر میاد Raspberry Pi 3 Model B را عده ای داشته باشند و البته بقیه دوستان هم باهاش آشنا تر هستند
و از طرفی LicheePi Nano قیمت بسیار پایین تری داره (حدود یک هشتم!) و همراهان جدید با هزینه بسیار کمتری میتوانند آنرا تهیه و به ما بپیوندند.
یکی از موارد مهم در این بخش کار اینست که آموزش ها اساساً بر بستر معماری SoC انخاب شده می باشد و امکانات جانبی روی برد تاثیر عمیقی بر اصل آموزش ندارد، یعنی استفاده از LicheePi Nano از لحاظ قیمت به صرفه تر است و استفاده از Raspberry Pi 3 Model B به نظر عزیزان شاید سهل تر می آید، که البته هیچ اختلافی در زمینه سهل تر بودن یا نبودن با هم ندارند و روال کسب مهارت یکسان است.
با تشکر
موفق باشید
سلام با استفاده از رزبری و امبدد لینوکس امکان ساخت یک کنترلر صنعتی هست ؟
تو محیط های صنعتی نویز زیاد داریم اگر طراحی برد رو خودمون انجام بدیم که استاندارد ها ی محیط صنعتی از نظر الکترونیکی لحاظ شده باشه چطور؟
سلام وقتتون بخیر
هم میتونید خودتون برد طراحی کنید و هم از بردهایی که برای محیطهای صنعتی طراحی شدن، مثل بردهای این شرکت، استفاده کنید:
https://www.toradex.com/
سلام
ممنون از این که وقت میذارید. واقعا بی صبرانه منتظر قسمت بعدی این آموزش هستم.
نظر من هم درباره برد همون رزبری 3 و 4 هست و خب از اونجایی که اکثر دوستان رزبری 3 دارن به نظرم بهترین برد برای شروع هست.
سلام بر محمد
تشکر بابت مشارکت شما در نظر سنجی
خیلیهایی که من میشناسم raspberry pi 3 دارند.
من هم همین رو پیشنهاد میکنم.
سلام جناب خیرالهی
تشکر از اینکه پیشنهاد دادید
موفق باشید
سلام
با اینکه اطلاعاتم در خصوص این مبحث بسیار کمه، اما فکر میکنم بردهای رسپبری به دلیل وفور و منابع یادگیری بالایی که دارند انتخاب خوبی میتونن باشند. البته نظر Rich_Dad به عنوان معلم و کسی که این راه رو طی کرده بسیار ارجحتره. با این حال نظر من اینه که برد Raspberry Pi 4 با پردازنده BCM2711 از شرکت برادکام مورد استفاده قرار بگیره.
سلام بر علی اقا
خیلی ممنون از اینکه نظرتان را با دیگر دوستان و ما درمیان گذاشتید
موفق باشید
سلام و خسته نباشید
خیلی عالی پیش میرید، و این معرکه است
رزبری زیرو ی برد ارزون و خوب هست و برای پروژه های iot خیلی عالیه اما وقتی یه برد تجاری باهاش درست میکنی و رو تیراژ میره میخوای تولید کنی اون حالت منوال رو نداره، عالی میشه مورد بررسی قرار بگيره
و میکرو های stm فک کنم عالی باشه
سلام بر شما
و تشکر از علاقه مندی شما به مطلب
به نظر من رزبری پای سه، مدل بی خیلی خوبه واسه این کار.
سلام بر شما
سپاسگزارم
سلام.
سه تا سوال داشتم:
1- منظورتون از دو تا تمرین جلسه قبل یکیش نصب لینوکس بود و اون یکی گوش کردن کار عمیق؟
2- نصب لینوکس صرفا واسه اینه که بعدا بتونیم به کمکش آموزش رو جلو ببریم و از ابزار هاش استفاده کنیم دیگه؟ پس شاید خیلی مهم نباشه که من فقط یه ایمیج رزبین رو خیلی راحت بریزم روی رزبری پای تا بیاد بالا؟ روند نصب هم فکر نمیکنم چیز مهمی داشته باشه، نهایتا یه بار که انجام بدیم متوجهش میشیم! چون من همین یه کامپیوتر رو دارم و اطلاعات مهمی هم روش هست! نیمخوام ازبین بره! آزمایشاتم رو رو رزبری انجام میدم!
3- تو این درس فرمودید SOM، در حالی که تو پاراگراف اول از درس اول، نوشتید SOC یعنی system on chip کدوم درسته؟
خیلی وقتا اگه استاد توی دانشگاه، جلسه اول دقیقا همین دید کلی را که شما الآن دادید رو نسبت به موضوعاتی که قراره درس بده به ما میداد، تا آخر ترم وضعیتمون خیلی خیلی بهتر بود و این قدر مجهول برامون پیش نمیومد که اصن درس داره در مورد چی حرف میزنه؟!
سلام بر سینا
1- در مورد سوال اول: بله
2- جواب یوال دوم: هم بله و هم خیر، توضیح اینکه انجام کارهایی که در فصل های بعدی خواهیم داشت مثل ساختن تولچین، عملا روی رسپبریپای نشدنی هست. پس پیشنهاد اول نترسیدن و دوال بوت کردن سیستم هست و پیشنهاد دوم استفاده از ماشین مجازی و نصب لینوکس روی اون هست که امنیت خاطر بالایی را برای شما خواهد داشت.
3- و در مورد سوال سوم: SoM در حقیقت یک کامپیوتر به صورت ماژول هست که قلب آن معمولا یک SoC می باشد. یا به عبارتی SoC همان چیپ پردازنده یک برد مدارچاپی به نام SoM می باشد، بر روی SoM واحدهای حافظه، نوسان ساز و دیگر واحدهای سخت افزاری با توجه به مدل یا نیاز درنظر گرفته شده است.
در مورد بخش آخر: «جانا سخن از زبان ما می گویی»
بله، متاسفانه به دلایل مختلف در بسیاری از رشته های دانشگاهی به صورت سیستماتیک چنین اصلی درنظر گرفته نشده است، تا به دانشجو حکمت و فلسفه رشته و البته هر درسی را که در دوران تحصیل قرار است بیاموزد را به او تفهیم کنند تا باعث انتخاب صحیح هدف و خط مشی دانشجو گردد، مگر در مواردی که بعضی استادان با تجربه در زمان ارائه، اقدام به این کار می کنند، که این استادان هم قسمت همه نمی شوند و به ناچار دانشجو در طی دوران تحصیل یا کارآموزی و یا کار بسته به شرایط پیش آمده جسته و گریخته و گاه ناقص و دیرهنگام این مطالب را می آموزد.
ولی امروزه با استفاده از دنیای سایبر و شبکه های ارتباطی همه ، “اگر بخواهند” می توانند به برخی از این اطلاعات و آگاهی ها دست پیدا کنند و خلاء ناشی از این مشکل را به نحوی برطرف نمایند.
از طرفی از دانشجویان عزیز هم خواهش می کنیم از استادان و رؤسای گروه های تخصصی خود در دانشگاه ها بخواهند تا به این مورد توجه ویژه داشته باشند و برای رفع این مشکل اقدامی عملی انجام دهند
به امید خدا اگر مجالی بود در این موارد هم سلسله مقاله هایی خواهیم داشت
موفق باشید
باسلام و تشکر فراوان از آموزش بینظیرتان.
یه سوال داشتم اینکه با همراهی این آموزش و بافرض مثال اگه با برد رسپبری این آموزش پیش بره امکانش هست من امبدد لینوکس رو به تنهایی روی بوردی با میگرویstm32f429 بالا بیارم؟
انجام این کار به تنهایی و تسلط کامل در این مباحث یکی از آرزوهای منه.
تشکر
سلام بر رامین عزیز
وقت بخیر
با همت و کسب مهارت ( آگاهی 20%+ تمرین 80% ) به امید خدا خواهید توانست.
اما استفاده از لینوکس روی میکروکنترلرها برای پروژه های جدی پیشنهاد نمیشود که در فصل های بعد در موردش صحبت خواهیم کرد.
موفق باشید
سلام بر همه دوستان و عزیزان همراه
در قسمت قبل دو تمرین بر عهده همراهان فعال گذاشته شده بود
دوستان عزیزی که موفق به انجام آنها شده اند، محبت کنند در قسمت دیدگاه نسبت نتیجه انجام آن دو تمرین نظرات خود را منعکس نمایند
از عزیزانی هم که این تمرین ها را انجام داده اند و یا در شرف انجام آن هستند، هم تشکر می کنیم.
چرا ؟
چون برای خودشان ارزش قائل شده اند و درحال کسب مهارت می باشند
موفق و پیروز باشید
سلام
خیلی عالیه ممنون از لطفتون
رسپبری مخصوصا ورژن 3 فکر میکنم عمومی ترین برد باشه
سلام پدرام جان
محبت دارید، لطفاً مشارکت داشته باشید و مدل و پردازنده SOM یا SBC مورد نظر خودتون را هم اعلام نمایید
سپاس
سلام
خیلی ممنون از وقتی که برای آماده سازی و اشتراک این مبحث جالب صرف میکنید.
پیشنهاد من نیست ولی شاید بهترین گزینه beaglebone باشه به این دلیل که این برد علاوه بر cpu دو واحد mcu و تعداد زیادی io داره.
ولی به دلیل قیمت بالای beaglebone، من بردهای خانواده raspberry pi یا orange pi را پیشنهاد میدم.
چون احتمال اینکه مخاطب ها از قبل یکی از ورژن های این بردهارو داشته باشند زیاده و در بازار هم در دسترس هستن.
سلام بر شما
و تشکر می کنیم از توجه شما به موضوع
بله متوجه صحبت شما هستم، با این حال مدل و پردازنده SOM یا SBC مورد نظر خودتون را بفرمایید، خوشحال می شویم
سلام مجدد
خیلی ممنونم
راستش مورد که خیلی زیاد هست و بستگی به بودجه و کاربرد برد داره. من حتی دیده بودم برای Cortex-M روی میکروهای STM32 F429, H7xx , F7xx که ساپورت sdram دارند امبدد لینوکس بوت کردن.
در کل معماری ARMv8-A ، ARMv7-A، ARMv6Z و ARM9 در اکثر بردهایی که دم دستمون هست به کار رفته. (کاملا مشخصه که سرچ زدم و از نت دیدم 🙂 )
برای خانواده orange pi و raspberry 2&3 :
ARMv8-A : Cortex-A53
ARMv7-A : Cortex-A7 & A8
برای خیلی از بردهای 32 بیتی قدیمی تر یا ارزان تر هم ARMv6Z : ARM11 کاربردی هست.
من خودم قبلا با صرف هزینه 180 هزار تومان raspberry pi 3B خریده بودم (یاد باد آن روزگاران یاد باد، زمانی که نرخ دلار قابل تحمل بود) و مشخصا از آموزش برای معماری ARMv8-A : Cortex-A53 استقبال میکنم.
ولی باز هم بستگی به نظرات دوستان داره و چون هدف شما یاد دادن ماهیگیری هست فکر نمیکنم نوع معماری چندان تفاوتی در آموزش ایجاد کنه.
سلام
بله هدف آموزش مهارت ماهی گیری هست، البته به این نکته توجه داشته باشید برای شروع به کار نمی توان سراغ مواردی رفت که اطلاعات کاملی از آنها در دسترس نمی باشد، مانند بردهای ارزان قیمت چینی و مواردی از این قبیل
با تشکر از مشارکت شما
سلام
دمتون گرم با این آموزش جذاب
بنظرم بیگل بن و رزبری پرکاربردترین ها باشن
سلام محمد حسن جان
مرسی، لطفاً مدل و پردازنده SOM یا SBC مورد نظر را هم اعلام نمایید و در مسیر تکمیل مقاله مشارکت داشته باشید
سلام .
واقعا جای پیشگفتار توی خیلی از مطالب خالیه !!!
بسیار عالی معرفی کردید .
ادامه بدید منتظرم .
سپاس
سلام حسین جان
تشکر از اینکه به نوع نگارش دقت می کنید که مشخص کننده سطح مطالعاتی شماست
موفق باشید
لطف داری .
سپاس.
خیلی دوست داشتنیه این مبحث
دم شما گرم 🙂
راجع به SBC هم به نظرم دم دست ترین (والبته خوش دست ترین!) رو اگه بخواید باید بریم سراغ رزبری پای چون حداقل تو ایران و تو مناطق دورافتاده هم گیر میاد
سلام سعید جان
مخلصیم
لطفاً مدل و پردازنده SOM یا SBC مورد نظر خودتون را هم بفرمایید
تشکر
سلام جناب مهندس
وقت بخیر. خدا قوت.
باز هم بسیار عالی و حساب شده بود. تدوین بسیار خوبی داشت. کار تدوین مطالب به صورت حرفه ای واقعا کار سختی است. این مسئله را من در نوشتن کتابم بسیار درگیر بودم. لذا به خوبی درک می کنم.
من صوت کتاب عمیق را گوش کردم. واقعا جالب و لذت بخش بود. قطعا حداقل 2 بار دیگر فایل را گوش خواهم کرد. تمرین بعدی هم یادم نیست چی بود.
درباره های بردها من با برد کوبی آشنا هستم. و زمانی برای یک پروژه تمام درگیری ام این بود که پورت ساتا داشته باشد و هارد دیسک ساپورت کند.
البته برد کوبی واقعا امکانات جالبی دارد. امکاناتی مثل نند فلش که دیگر برای بوت نیاز به کارت رم نیست. و همچنین اتصال ساتا برای هارد دیسک. و قیمت بسیار مناسب تر از همسان اش در رزبری پای. این 3 گزینه به نظر من این برد را خیلی حرفه ای تر و جذاب تر کرده است. مخصوصا بحث هارد و استفاده از فضای زیاد.
البته برد دیگری هم که دوست دارم ولی با آن به خاطر نبود اطلاعات کار نکردم برد F1C100S می باشد.
انشائ الله هر روز موفق تر باشید.
سلام بر شما یار قدیمی
تشکر بابت نظر و پیشنهادتان
لطفاً هر مدل SOM یا SBC که مد نظر دارید با مشخصات کامل و نوع پردازنده معرفی نمایید
متشکرم
عالی بود سپاسگزارم
سلام
محبت دارید
فوق العادهاید?
سلام و سپاسگزارم
حدود ۴ سال پیش با کوبی برد یک شروع ناموفق داشتم بعد هم رزپبری البته تو رزپری تونستم با کیوت یه کارایی بکنم ولی متاسفانه مشکلم همین عمیق نبودن یادگیری بود و تمام مراحل نصب و کمپایل رو طوطی وار انجام میدادم و ضعف اصلیم هم همین بود که نتونستم ادامه بدم .
بی صبرانه منتظریم
سلام جناب خورسندی
امیدوارم این سلسله مقاله ها بتواند برای شما مثمر ثمر باشد
و اینکه می دانید به چه دلیل در این کار دچار ضعف شده اید، جای تحصین و تقدیر دارد.
موفق باشید
برد پنج دلاری که میگی من قیمت گرفتم چهارصد هزار تومنه
یا شاید هم من اشتباه میکنم
مگه نباید کمتر از صد هزار تومن باشه؟
سلام بر شما
مشابه سوال شما را دوستان دیگر هم داشتند که در اینجا به آن پاسخ داده شده است
https://sisoog.com/2020/06/23/%d9%88%d8%b1%d9%88%d8%af-%d8%a8%d9%87-%d8%af%d9%86%db%8c%d8%a7%db%8c-%d8%a7%d9%85%d8%a8%d8%af%d8%af-%d9%84%db%8c%d9%86%d9%88%da%a9%d8%b3-%d9%82%d8%b3%d9%85%d8%aa-%d8%a7%d9%88%d9%84/
با تشکر از توجه تان
سلام
تشکر مجدد بابت شروع این مبحث. من الان با اینکه دارم توی شرکتمون از امبدد لینوکس، یوکتو و … استفاده میکنم ولی حس میکنم یه سری چیزا رو تجربی یاد گرفتم و نه به صورت “عمیق”.
بی صبرانه منتظر ادامه آموزشت هستم
موفق باشی
واقعا مشتاق آموزشتون هستم
خدا قوت رفیق مجازی 🙂
مثل فصل ۱- عالی
منم s905x دارم.
اینم خوبه
الان شاید از رزبری ارزون تر باشه.
اما احتمالاً تصمیم جمعی یه رزبری کامل مثل pi3 یا 4 با رم کم باشه که ارزون باشه و علاقه مندان هم بتونن راحت تر تهیه کنن.
منتظر ادامه ی لطف شما هستیم…
مرسی
سلام بر شما دوستان
محبت کنید SOM یا SBC مورد نظرتان را با ذکر مدل دقیق و پردازنده مشخص نمایید
ممنون
ما توی شرکتمون از SOM های سری apalis imx6 شرکت toradex استفاده میکنیم.
سلام بر سجاد
محصولات toradex بسیار عالی هستند، ولی از لحاظ قیمت و در دسترس بودن برای همه دوستان مناسب نمی باشند.
تشکر از مشارکت شما
عالی! من که منتظر بقیش هستم.
سلام و تشکر
لطفاً اگر تمایل به پیشرفت در این زمینه را دارید، در مباحث شرکت کنید، دوست عزیز
و SOM یا SBC مورد نظرتان را با ذکر مدل دقیق و پردازنده به ما اعلام نمایید
با سپاس
والا مورد خاصی مد نظر ندارم. ظاهرا رزبری بیشتر توی ایران مرسومه. هر مدلی که اقتصادی تر باشه، به نظرم برای شروع بهتره.