در قسمت چهارم آموزش شماتیک به بررسی نماد اجزا مقاومت و خازن پرداختیم. در این قسمت، قصد داریم درباره نمادهای اجزای سلف، ترانسفورماتور و سوئیچ در شماتیک صحبت کنیم. پس تا پایان این مطلب سیسوگ را همراهی کنید.
سلف (inductor) سیمپیچی است که انرژی را بهصورت میدان مغناطیسی در خود ذخیره میکند. این قطعه از یک سیم یا حلقه یا سیمپیچ تشکیلشده است.
مقاومت سیم پیچ یا سلف در مقابل تغییر جریان، اندوکتانس نامیده می شود که شیوه کار آن بر اساس قانون لنز است.. اندوکتانس به تعداد دور سیمپیچ یا حلقه و شعاع آن سیمپیچ و همچنین، به مادهای که سیمپیچ بهدور آن پیچیده شده است، بستگی دارد.
سلفها از نظر شکل فیزیکی متفاوت هستند. همچنین، اندازه آنها نیز از میکروسکوپی تا غولپیکر متفاوت است و به مقدار اندوکتانس قطعه و میزان جریان آن، بستگی دارد.
نامهای دیگر سلف عبارتاند از: کویل، القاگر و سیمپیچ.
واحد اصلی اندوکتانس، هنری (henry) (نماد H) (که البته هانری هم خوانده می شود) میباشد که یک واحد بسیار بزرگ است؛ بنابراین کمیت الکتریکی اکثر سلفها بر حسب میلی هنری (نماد mH) میباشد که 1mH = 0.001 H است. همچنین، واحدهای کوچکتر آن میکروهنری (microhenrys) (نماد μH) و نانوهنری (nanohenrys) (نماد nH) هستند که 1 μH = 0.001 mH = 0.000001 H و μH = 0.000000001 H 1nH = 0.001.
شکل 2 نماد یک سلف هسته هوا (air-core) با انشعاب (سر)های مختلف را نشان میدهد؛ در این نوع سلف، سیم پیچ دارای دو سر است که در طول آن قرار گرفته است.
بهطورکلی، سلفهای ثابت تنها دارای دو پایه هستند، اما سلفهای متغیر می توانند دو یا تعداد بیشتری پایه داشته باشند.
یک سیمپیچ (سلف) متغیر را میتوان با یکی از نمادهای نشاندادهشده در شکل3 نمایش داد. فلش یا پیکانی که در نماد این نوع سلفها وجود دارد، نشاندهنده متغیر بودن این سلفها و بهعبارتدیگر، نشاندهنده این است که مقدار اندوکتانس این قطعات را میتوان از حداقل تا حداکثر اندوکتانس در هر مقداری، تنظیم کرد.
شکل 4 نمادهای انواع سلف را نشان میدهد. نماد A یک سلف ثابت، نماد B یک سلف چند سر یا انشعاب دار (tapped) و نماد C یک سلف متغیر (قابلتنظیم) را نشان میدهد.
شکل 5 نماد یک سلف با هسته آهنی را نشان میدهد. توجه کنید که این سلف دارای یک پیچ ثابت و دو خط راست است که در طول طول آن قرار دارند. گاهی اوقات سلف هسته آهنی به صورت شکل 6 نشان داده میشود که در آن دو خط راست، داخل سیم پیچ سلف قرار دارد.
برخی از سلفها با هسته آهنی دارای چند سر برای اندازهگیری مقادیر مختلف هستند و برخی از این سلفها، قابلتنظیم یا متغیر هستند. نمادهای این نوع اجزای الکترونیکی در شکل 7 نشاندادهشده است.
در فرکانسهای بالاتر، هستههای با جنس آهن جامد برای استفاده در سلفها مناسب نیستند. در فرکانسهای بالاتر از چند کیلوهرتز (kHz)، اگر میخواهید اندوکتانس را افزایش دهید، به یک هسته خاص نیاز دارید، هستهای که از جنس مواد غیر فرومغناطیسی، مانند هوا، پلاستیک، سرامیک یا چوب، باشد.
شکل 8 نمادهای شماتیک سلف هسته آهنی پودری را نشان می دهد.
نمادهای شماتیک سلف هسته آهنی پودری تقریباً شبیه به نمادهای سلف هسته آهنی جامد یا لایهای است، با این تفاوت که در این نوع سلفها، دو خط راست بهجای قسمت جامد (solid)، شکسته شدهاند. این نوع از اجزای الکترونیکی، مانند سایر انواع سلفها، میتوانند چند سر یا متغیر (قابلتنظیم) باشند.
ترانسفورماتور قطعهای است که انرژی الکتریکی را بین دو یا چند سیمپیچ و از طریق القای الکترومغناطیسی منتقل میکند. یک ترانسفورماتور از سلفهای متعدد و سیمپیچ تشکیل شده است. شکل 9 نماد یک ترانسفورماتور را نشان می دهد.
بهعبارتی دیگر، ترانسفورماتور یک دستگاه الکتریکی است که طبق قانون القای فارادی کار میکند و بهصورت عمده برای تأمین انرژی الکتریکی استفاده میشود.
شکل 10 برخی از انواع ترانسفورماتور را نشان می دهد که دارای هسته های آهنی هستند. ترانسفورماتور نمادهای A و B دارای هسته جامد یا چند لایه هستند و ترانسفورماتور نمادهای C و D دارای هسته های پودری می باشند.
سوئیچ یک قطعه الکترونیکی است که میتواند وضعیت یک مدار الکتریکی را تغییر دهد، یعنی یا جریان را قطع کند یا آن را از یک رسانا به رسانای دیگر منتقل کند.
شکل 12 نوع دیگری از سوئیچ را نشان میدهد که به عنوان سوئیچ تک قطبی با دو پرتاب (Single- Pole/Double-Throw) (SPDT) شناخته میشود.
بهطورکلی، سوئیچهای دو یا چندقطبی، دارای چندین نقطه تماس هستند.
قسمت A شکل 13، نماد یک سوئیچ دو قطبی تک پرتابی double-pole/single-throw (DPST) و قسمت B شکل 13، نماد یک سوئیچ دو قطبی دو پرتابی double-pole/ double-throw (DPDT) را نشان میدهد.
حتی برخی از سوئیچها اجزای بیشتری دارند. سوئیچی که در شکل 14 است، دارای پنج قطب میباشد که هر قطب را میتوان به دو قطب جداگانه، تقسیم کرد. این نوع سوئیچ، پنج قطبی (five-pole/double-throw) (5PDT) نامیده میشود.
شکل 16 نماد دو سوئیچ چرخشی را نشان میدهد. خط چین توی تصویر نشان دهنده این است که دو سوئیچ به یکدیگر متصل شدهاند.
برخی از اپراتورهای رادیویی آماتور از سوئیچ خاصی به نام کلید کد مورس (code key Morse) استفاده میکنند. این وسیله قدیمی که به آن کلید دستی (hand key) یا کلید مستقیم (straight key) نیز گفته میشود، برای ارسال کد مورس بهصورت دستی، مداری را ایجاد یا قطع میکند.
در این وسیله، یک سوئیچSPST ، یک اهرم و یک فنر، باعث میشوند که وقتی اپراتور اهرم را رها میکند، دستگاه خاموش شود.
در شکل 17 نماد شماتیک کلید کد مورس (Morse code key) نشان داده شده است.
نویسنده شو !
سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.