Via چیست ؟ این سوالی است شاید شما در مسیر آموزش آلتیوم دیزاینر به آن برخورده باشید. شاید هر کسی علاقهمند به فعالیت در زمینه الکترونیک باشد، طراحی PCB جزو ملزوماتی است که باید بیاموزد، اما خیلیها این کار را انجام میدهند و یا شاید در نظر بعضی ها هم کار خیلی سادهای باشد، اما هر چه در این زمینه پیش بروید، متوجه خواهید شد که تا چه اندازه نکته و ملاحظاتی وجود دارد که دانستن و رعایت آنها باعث میشود طراحی PCB حرفهای تر و اصولیتر شود.
تا به حال در طراحی PCB این سؤال برای شما به وجود آمده که در انتقال ترک تغذیه از یک لایه به لایهی دیگر چند عدد Via باید زد؟ بهتراست یک Via با سایز بزرگ زد یا چند Via کوچکتر را باهم موازی کرد؟ هر Via چه میزان جریان دهی دارد؟ و سؤال هایی از این قبیل…
در این مقاله میخواهیم با کاربردهای Via در طراحی PCB بیشتر آشنا شویم و نکات بیشتری در مورد Via ها بیان کنیم و با معرفی یک نرم افزار کاربردی جواب خیلی از سؤال ها را پیدا کنیم.
یک نرم افزار مفید و رایگان که به کمک آن میتوان بسیاری از محاسبات مربوط به طراحی PCB را انجام داد، نرم افزار Saturn PCB Toolkit است که در ادامه در مورد نحوه استفاده از آن توضیح میدهیم و از قسمت انتهای مطلب نیز میتوانید آن را دانلود کنید.
می دانیم که Via ها اتصالات عمودی بین لایهها هستند که به منظور ساده کردن مسیر کشی قطعات یا هنگامی که تراکم زیادی از اتصالات روی برد داریم، استفاده میشوند.
در طراحی PCB به دلایل مختلف تصمیم به استفاده از Via می گیریم مثلا:
کل مجموعه آموزش های آلتیوم دیزاینر را میتوانید از این قسمت ببینید:
به کمک نرم افزار Saturn PCB Toolkit می توان حداکثرجریان عبوری، اندوکتانس، مقاومت، افت ولتاژ، مقاومت گرمایی و… را برای هر Via با ابعاد مختلف به دست آورد.
پارامترهایی که نیاز هست در نرم افزار وارد کنیم:
مثلا درشکل زیر می بیینیم که از یک Via با قطر سوراخ 0.5mm وارتفاع 1.6mm به اندازه 2.1035A جریان می تواند عبورکند.
مثل ترکهای PCB، وایاهای یک PCB هم دارای ظرفیت خازنی و سلفی هستند که در موارد مختلفی مثل زمان تأخیر، Rise Time،Fall Time، یکپارچگی سیگنال و… روی عملکرد برد تأثیر میگذارند به ویژه در بردهای فرکانس بالا که تأثیرشان اهمیت بیشتری پیدا میکند و می توانند مشکل ساز شوند.
می دانیم که سلف لختی دارد به این معناست که در مقابل تغییرات ناگهانی جریان مقاومت میکند.
طبق قانون فارادی زمانی که جریان عبوری از سلف تغییر میکند، میدان مغناطیسی متغیر با زمان در سیم پیچ باعث القای ولتاژی در کویل میشود که طبق قانون لنز این ولتاژ القا شده با تغییرات جریان به وجود آورنده آن مخالفت میکند.
هم چنین می دانیم که با موازی کردن سلف ها، ظرفیت سلف معادل کاهش می یابد چون:
پس با موازی کردن چند Via با هم ظرفیت سلفی (اندوکتانس) معادل آنها نسبت به حالتی که تنها از یک Via استفاده می کنیم کمتر می شود.
در قسمت تغذیه برد اندوکتانس ناشی از Via خیلی اهمیت پیدا میکند چون با توجه به وضعیت برد و پردازندهای که دارد، در زمانهای مختلف میزان جریان کشی تغییر میکند و ما تغییرات ناگهانی جریان داریم و همانطور که گفتیم سلف با تغییرات لحظهای جریان مشکل دارد و در برابر آن مقاومت میکند! پس وقتی میخواهیم با استفاده از Via جریان تغذیه را به لایههای دیگر انتقال دهیم بهتراست به جای استفاده از یک Via بزرگ، چند Via کوچکتر را باهم موازی کنیم. با این کار هم اندوکتانس را کاهش دادهایم، هم اینکه ظرفیت جریان عبوری از چند Via موازی باهم از یک Via با قطر سوراخ بزرگتر بیشتر است.
برای یک Via هرچقدر قطر سوراخ آن بزرگتر و ارتفاعش کمتر باشد اندوکتانس متناظرش کوچکتر میشود (میتوانید داخل نرم افزار با تغییر دادن این دو پارامتر این نتیجه را ببینید) ولی چون رابطه اندوکتانس Via با قطر آن یک رابطه لگاریتمی هست، افزایش قطر Via تأثیر زیادی در کاهش اندوکتانس آن ندارد و بهترین گزینه برای کاهش اندوکتانس ناشی از Via موازی کردن چندین Via باهم دیگر است.
بعضی از آی سیها مثل رگولاتورها مثلاً LM2576 یا MP2565 در زیر پکیج خود Thermal Pad دارند که نقش هیت سینک را برای آنها ایفا میکند که گرمای ناشی از این آی سیها را به بیرون منتقل میکند.
از کاربردهای دیگر Via ها استفاده از آنها برای انتقال حرارت است. به این صورت که زدن Via های متعدد روی پد مربوط به Thermal Pad در فوت پرینت این آی سیها و کشیدن یک صفحه مسی در طرف دیگر (سمتی که آی سی مونتاژ نمیشود) با استفاده از ابزار Fill یا Solid Region در آلتیوم، باعث بهتر خنک شدن آنها میشود. چون حرارت از طریق Via ها به صفحه مسی که درلایه دیگر کشیده شده منتقل میشود و در سطح آن پخش میشود.
در نرم افزار در همان تب Via Properties قسمت information پارامتر Via Thermal Resistance مربوط به مقاومت گرمایی Via هست. در واقع هر المانی همانطور که رسانایی گرمایی و الکتریکی دارد، مقاومت گرمایی و الکتریکی نیز دارد.
مثلا مقدارمقاومت گرمایی 40 یعنی وایا به ازای هر یک وات انتقال توان، 40 درجه سانتی گراد افزایش دما پیدا می کند.
حال میخواهیم بررسی داشته باشیم که با تغییر پارامترهای وایا مقاومت حرارتی آن چطوری تغییر میکند.
این دو مورد رو باید در استفاده از Via برای کاربرد انتقال حرارت و تدارک Heat Sink در برد در نظر داشت.
وقتی از Via های متعدد استفاده میکنیم و چند Via را باهم موازی میکنیم (پارامتر Via Count در نرم افزار) مقاومت حرارتی بر تعداد Via ها تقسیم میشود و درنتیجه مقاومت حرارتی متناظر با هر Via کاهش مییابد و خب انتقال گرما و حرارت خیلی بهتر انجام میشود.
در آخر نکتهای که باید در به کار بردن Via در PCB برای هر منظوری در نظر داشت، محدودیتهایی است که سازندههای برد در حداقل قطر سوراخ Via و حداقل فاصله Via ها از هم برای چاپ برد دارند.
لینکهای دانلود مستقیم از سرور سیسوگ
اسم فایل
با سلام
من وقتی نرم افزار را نصب میکنم با ارور 4.6is not a valid floting point value مواجه میشوم
لطفا راهنمایی کنید.
سلام دوست عزیز
فکر میکنم اگر سوال رو در https://ask.sisoog.com بپرسید زودتر به جواب می رسید.
با سلام
من وقتی نرم افزار را نصب میکنم با ارور 4.6is not a valid floting point value
کارتون عالیه.ساده و جامع
البته سلف متقابل در حالتی که چندتا Via با هم موازی بشه، بیشتر میشه.
سلام، موردی که در مقاله توضیح داده شده در مورد طراحی برد های دیجیتال و پردازشی هست وبرای انتقال تغذیه dc .
تزویج متقابل وقتی وجود خواهد داشت که مدار با منابع متغیربا زمان تغذیه شود که اگر وایا ها با فاصله مناسب از همدیگر موازی شوند میشه گفت بحث القای متقابل خیلی جدی نیست. مگر در فرکانس بالا که بین دو سیگنال متفاوت بحث crosstalk مطرح می شود که اون ملاحظات مربوط به خودش رو داره.
خب توی همون بوردهای دیجیتال، در کل امپدانس خط تغذیهی dc رو افزایش میده؛ نتیجهش این میشه که اثر خازنهای دیکوپلینگ، کمرنگتر میشه و به آیسیها تغذیهی درستی نمیرسه.
(ولی توی عمل، بعید میدونم اون سلف متقابل اینقدر بزرگ باشه که بتونه تاثیر بذاره)
خب در حالت dc که سلف مثل اتصال کوتاه عمل می کنه. در فرکانس بالا و تغییرات ناگهانی هست که اثر خودش رو نشون میده و وقتی مثلا شما به جای یک وایا با اندوکتانس L دو تا وایا رو باهم موازی می کنید اندوکتانس معادلشون میشه L/2 و امپدانس با اندوکتانس رابطه مستقیم داره یعنی اندوکتانس که کم بشه امپدانس هم کاهش پیدا می کنه.
من متوجه نمیشم شما بر چه اساسی میگین امپدانس زیاد میشه!
خب نکتهش همینجاست که تو بوردهای دیجیتال، تغذیهی DC معنی نداره. به خاطر همین، نمیشه از اثر سلف خطوط تغذیه و سیگنال صرف نظر کرد. این اثر سلف خطوط رو من حتی توی میکروکنترلرهای AVR هم دیدم! چه برسه به FPGA و ARM و بقیهی میکروها.
اما در مورد سلف، مقدار سلف، جمعِ سلف خودی و سلف متقابله.وقتی که دو تا سیم توی یه راستا، جریان عبور میدن، باعث میشه که میدان مغناطیسیای که ایجاد میکنن، همدیگه رو تقویت کنه و در نتیجه، سلف متقابل این دو تا سیم، افزایش پیدا میکنه.
این که شما میگید چنتا سلفن که با همدیگه موازی شدن، اون مولفهی سلف خودیشون هست که کاهش پیدا میکنه.
حالا این که در مجموع، با ایجاد چنتا وایا، سلف کلی، کاهش پیدا میکنه یا افزایش و یا اینکه در این حالت، سلف کلی، کمتر از حالت تکوایا هست یا نه رو باید تو شبیهسازی و اینا بهدست آورد.
ولی در نهایت اثر این افزایش سلف رو توی عمل با قراردادن خازنهای دیکوپلینگ روی خط تغذیه، میشه جبران کرد.
نویسنده شو !
سیسوگ با افتخار فضایی برای اشتراک گذاری دانش شماست. برای ما مقاله بنویسید.