ایستگاه رادیویی DCF77 حدود ۶۴ ساله که با توان اسمی ۵۰ کیلووات داره امواج ۷۷٫۵ کیلوهرتزی رو مخابره میکنه! اما دقیقا این ایستگاه داره چی رو مخابره میکنه! در این رشتو میخوایم ببینیم زمانی که ماهواره ها و چیپ های RTC به شکل امروزی نبودن، راهکار مهندسی برای داشتن زمان دقیق چی بوده.
الان گرفتن و نگه داشتن زمان دقیق کار پیچیده ای نیست، به سادگی با استفاده از ماژول های GPS میتونید زمان بسیار دقیق رو به دست بیارید یا از طریق اینترنت و NTP این کار رو انجام بدید ولی ۶۴ سال پیش چطور؟ اون موقع اصلا دونستن زمان مزیت رقابتی به حساب میومده.
شاید برای شما مفید باشد: آموزش میکروکنترلر AVR از 0 تا 100
در سال ۱۹۵۹ ایستگاه زمینی DCF77 در ۲۰ کیلومتری فرانکفورت آلمان احداث شد، این ایستگاه امواج فوق بلند ۷۷٫۵ کیلوهرتزی رو به کمک آنتن های T مخابره میکنه!، چرا میگم فوق بلند، چون طول موج این فرکانس حدود ۴ کیلومتره، برای این که مقیاس درستی داشته باشید طول موج وایفای که فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز دارد حدود ۰٫۱ متر می باشد.
به همین دلیل است که که فرکانس ۷۷٫۵ کیلوهرتز نیاز به چنین آنتن های عظیمی داره، این ایستگاه به شکل فوق العاده ای در طول سال بیش از ۹۹٫۵ درصد اوقات در دسترس بوده است، و زمان را با مدلاسیون AM و در توان ۳۵ کیلووات تششع آنتن منتشر کرده است.
همه این توصیفات به این معنی است که هر گیرنده ای در فاصله ۲۰۰۰ کیلومتری ایستگاه DCF77 بدون این که نیاز باشد دید مستقیم به آسمان داشته باشد(بر خلاف GPS) به شکل ۲۴ ساعته زمان با دقت دقیقه دریافت کند و همین موضوع باعث محبوبیت این فرستنده شده است.
از ۱۹۸۰ به بعد در سراسر اروپا ساعت های زیادی مجهز به گیرنده DCF77 شدند و به این ترتیب معضل تنظیم ساعت و از تنظیم خارج شدن آنها رفع شد، چرا که ایستگاه DCF77 از ساعت اتمی برای نگهداشت زمان و تولید سیگنال کریر استفاده میکند، و همین مساله دقت خیلی خوبی به آن میدهد.
نمونه ای از ساعت رومیزی که از DCF77 برای تنظیم زمان استفاده میکند، آیا اما هنوز از این تکنولوژی استفاده می شود ؟
در جواب باید گفت چرا که نه،سادگی تکنولوژی، بدون نیاز به پیچیدگی های خاص باعث محبوبیت این روش شده است تا جایی که کشورهایی مثل ژاپن، چین، امریکا، انگلیس ایستگاه های محلی خوشون رو راه اندازی کردند و هم اکنون مشغول به کار هستند.
محبوبیت این روش تا جایی پیش رفت که شرکت های ساعت سازی کاسیو ساعت هایی رو تولید کرده که قادره از این ایستگاه های زمینی برای تنظیم خودش استفاده کنه.
ف
یه سوالی این امواج در ایران نیز قابل دریافت در حال حاضر هستند یا خیر؟
متاسفانه بعد مسافت باعث میشه که ای امواج در دسترس نباشند
سپاس.
لذت بردم،
مطلب جالبی بود.
با تشکر از دوستان کاش شماتیک یک ساعت DCF77 هم گذاشته بودید … شاید در ایران هم این امواج یا مشابه آن قابل دریافت باشه
با یه سرچ ساده میتونید شماتیک لازم برای راه اندازی رو پیدا کنید
همچنین ماژول آماده هم برای اینکار موجوده
https://wolles-elektronikkiste.de/en/dcf77-radio-controlled-clock