سیسوگ در مقالات قبلی شما را با خانواده میکروکنترلر STM8 و دستهبندی این خانواده آشنا کرد و بردهای Discoکمیمvery را معرفی نمود. همچنین بیان کرد که در این سری از مقالات از برد Discovery دارای تراشه STM8003F3P استفاده میکند. در این مقاله سیسوگ قصد دارد ابزارهای موردنیاز برای کار با برد STM8 از جمله کامپایلر و پروگرامر را به شما معرفی کند. با سیسوگ همراه باشید.
پروگرامر میکروکنترلر STM8 :
لیست وسایل موردنیاز برای کار با STM8 چندان طولانی نیست. در ابتدا یک برد STM8 نیاز است که با توجه به مقاله قبلی بهتر است از بردهای Discovery استفاده شود. همانطور که قبلاً توضیح داده شد، این بردها دارای یک قسمت پروگرامر ST-Link هستند که کار با برد را راحتتر میکنند. اگر شما از بردهای دیگری استفاده کنید، به یک پروگرامر ST-Link مجزا نیاز دارید. در تصویر زیر، دو نوع پروگرامر ST-Link را که برای کار با برد STM8 مناسب است، میبینیم:
پروگرامر های ST-Link بهوسیلهی رابط SWIM با میکروکنترلر STM8 ارتباط برقرار میکنند که این رابط، استانداردی برای تمام میکروکنترلرهای STM8 است. این رابط از چهار سیم تشکیل شده که دوتا از این سیمها VDD و GND است که برای تغذیه رابط مورداستفاده قرار میگیرند. دو سیم دیگر Reset I/O و SWIM I/O هستند. در پروگرامر ST-Link V2 برخلاف دیگر پروگرامر های ST-Link، یک پورت اختصاصی برای STM8 در نزدیکی پروگرامر تعبیه شده است. نوع دیگری از پروگرامر ST-Link بهصورت دانگل USB در بازار موجود است که حتی میتواند به خوبی مدلهای رسمی پروگرامر باشد. در شکل زیر این نوع از پروگرامر نشان داده شده است:
حین انجام پروژههای گوناگون ممکن است به وسایل دیگری نیاز پیدا کنید که عبارتاند از: کابل usb به سریال، سیم، LED، کلید، سون سگمنت، LCD و سنسورهای مختلف که میتوان اینها را در کیتهای آموزشی آردوینو پیدا کرد.
بهتر است که یک اسیلوسکوپ، یک مولتیمتر دیجیتال خوب و منبع تغذیه DC نیز داشته باشید. اگر منبع تغذیه در دسترس ندارید به جای آن میتوانید از شارژر تلفن همراه نیز استفاده نمایید.
ابزارهای نرمافزاری:
راحتترین و مناسبترین زبان برای برنامهنویسی، زبان C است. میکروکنترلر STM8 نیز با زبان C بهینهسازی شده است. یکی از دلایل استفاده از زبان C این است که STM کتابخانه استاندارد محیطی SPL را فراهم کرده است که این موضوع کار کردن با آن را راحتتر میکند. وقتی از SPL استفاده شود دیگر نیازی به کار با رجیسترها نیست، زیرا همهچیز تحت SPL انجام میشود، تمامی توالیها داخل SPL قرار میگیرند. چیزی که نیاز آن احساس میشود، مفهوم واضح هر بلوک سختافزار، اصول کار، قابلیتها و محدودیتها است.
ابزار دیگری که به آن نیاز است، یک ویرایشگر مناسب (Integrated Development Environment) زبان C است. بهترین ابزار رایگانی که میتوانید استفاده کنید (STVD (ST Vesuial Develop و کامپایلر Cosmioc C است. هردوی این نرمافزارها رایگان هستند اما شاید راهاندازی آنها در ابتدا کمی دشوار باشد. نرمافزار STVD با پروگرامر (STVP (ST VIsual Programmer پک شده است که برای آپلود کردن برنامه روی STM8 از STVP استفاده میشود.
Cosmic نرمافزاری است که مانند خیلی از نرمافزارهای دیگر باید برای استفاده از آن هزینه پرداخت شود، اما خوشبختانه تیم Cosmic این نرمافزار را برای خانواده STM8 کاملاً رایگان قرار داده است. با این وجود، برای استفاده از آن باید در سایت ثبتنام و لایسنس دریافت کنید. معمولاً این روند ثبتنام و دریافت لایسنس توسط سرور شرکتها بهصورت خودکار انجام می شود اما برای Cosmic داستان متفاوتی است. شما برای دریافت لایسنس باید منتظر پاسخ یکی از اپراتورهای شرکت Cosmic شوید که ممکن است چند دقیقه یا حتی یک روز به طول بیانجامد.
شما میتوانید STVD را از لینک زیر:
و همچنین کامپایلر Cosmic C را از این لینک دانلود کنید:
دانلود نرمافزار Cosmic C Compiler
برای دانلود هرکدام از نرمافزارها ابتدا باید در سایت آنها ثبتنام کنید. برای دانلود Cosmic شما علاوه بر ثبتنام باید یک لایسنس رایگان برای کار با آن دریافت نمایید. برای دریافت لایسنس تنها کافی است اطلاعات خواستهشده را در سایت وارد کنید.
در ابتدا لازم است که STVD را نصب کنید. نصب این نرمافزار ساده و مانند دیگر نرمافزارهاست. فقط کافی است تا پایان به ترتیب دکمههای Next را بزنید. بعد از آن نرمافزار Cosmic C compiler را نصب کنید. کلیدهای Next را در هر مرحله بزنید تا به صفحه زیر برسید:
پس از نصب، از شما لایسنس درخواست میکند. اگر قبلاً ثبت نام نکرده باشید، باید لایسنس خود را ثبتنام کنید.:
در اولین اجرای برنامه، صفحه زیر برای جستجوی لایسنس معتبر باز خواهد شد:
شما باید قسمتهای ستارهدار ( * ) را پر کنید. گزینه “Write to File” را انتخاب و فایل را بهعنوان فایل( Text (.txt ذخیره کنید. نام فایل باید “CM8_license.txt” باشد. فایل ذخیرهشده را با عنوان “STM8FSE, STM32 32K License Request” به آدرس stm8_Free@cosmic.fr ایمیل کنید. اکنون باید صبر کنید تا تیم Cosmic به شما پاسخ دهد. ایمیل حاوی لایسنس الکترونیکی برای شما ارسال میشود. فایل ارسالی به نام “license.lic”خواهد بود.
ایمیل دریافتی برای سیسوگ بهصورت زیر بود:
وقتی لایسنس را دریافت کردید، باید برای نرمافزار محل ذخیره آن را مشخص کنید و عملیات نصب لایسنس را به اتمام برسانید. بهتر است لایسنس را در مکانی امن ذخیره کنید:
پس از آن صفحهای برای شما باز میشود که اسم کامپیوتر شما را برای دریافت لایسنس میپرسد. اگر نام دقیق کامپیوتر خود را فراموش کردهاید میتوانید از منوی Control Panel در قسمت Device Manager نام کامپیوتر خود را در این قسمت کپی کنید:
در پایان این مراحل میتوان بدون هیچ محدودیتی از کامپایلر استفاده کرد و لذت برد.
سیسوگ توصیه میکند نرمافزار Sublime Text و یا نرمافزار ++Notepad را نیز دانلود کنید تا کد خود را بهراحتی مشاهده کنید. استفاده از این نرمافزارها ضروری نیست.
در قسمت چهارم سیسوگ قصد دارد روشهای برنامهنویسی و راهاندازی STM8 را آموزش دهد. پس سیسوگ را گامبهگام تا پایان آموزشها همراهی کنید.
مطالب مرتبط
- قسمت اول − میکروکنترلر STM8 چیست و از کجا آمده است؟
- قسمت دوم − معرفی بردهای Discovery میکروکنترلر STM8
- قسمت چهارم − STM8CubeMX
- قسمت پنجم − آماده سازی ابزارهای نرمافزاری برای STM8
- قسمت ششم − چگونه برنامه خود را روی STM8 آپلود کنیم؟
- قسمت هفتم− LED چشمکزن
- قسمت هشتم − کلاک سیستم (CLK)
- قسمت نهم − وقفه خارجی (EXTI)
- قسمت دهم − Beeper
- قسمت یازدهم − LCD کاراکتری
- قسمت دوازدهم − مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC)
- قسمت سیزدهم − تایمر نگهبان آنالوگ (AWD)
- قسمت چهادهم − تایمر نگهبان (IWDG)
- قسمت پانزدهم − تایمر نگهبان محدوده ای (WWDG)
- قسمت شانزدهم− اصول اولیه تایمرها
- قسمت هفدهم− تایمر 2
- قسمت هجدهم −تایمر 4
- قسمت نوزدهم −PWM
- قسمت بیستم − PWM تایمر 1
- قسمت بیست و یکم − بررسی اجمالی ارتباطات
- قسمت بیست و دوم − رابط سریال (UART)
- قسمت بیست و سوم − رابط کاربری سریال (SPI)
- قسمت بیست و چهارم − رابط I2C
- دوره رایگان آموزش میکروکنترلر STM8 – سیسوگ
خب الان بهم ایمیل لایسنس اومد!
با سلام، من ایمیل رو بهشون ارسال کردم ولی بعد ۲ روز هنوز جوابی بهش داده نشده.
انگار شرکت ST از میکروکنترلر های STM8 پشتیبانی خوبی نداره.
مخصوصا اینکه آخرین نسخه STVD مال ۲۰۱۷ هست و رابط کاربری فوق قدیمی داره!
از نمونه متن بازش میتونید استفاده کنید
SDCC
سلام، من می خوام STVD رو دانلود کنم ، بدون قند شکن که نمیشه.
با قند شکن هم میگه ثبت نام کن و…
روی سایت خودتون ندارید؟
سلام دوست عزیز
از نمونه متن باز و رایگانش استفاده کنید
https://github.com/hbend1li/stm8_started
با سلام به تیم زحمت کش سیسوگ،
یه سوال، تصویر آخری که قرار دادید مال کدوم نرم افزاره؟
Cosmic یا STVD ?
چون اونطوری که بنظرم اومد زبانش C ANSI هست و پس زمینه تاریک خوبی هم داره!
سلام دوست عزیز – توی متن نوشته موضوع رو
تشکر از پاسخگویی
سلام
برای من فایل elf تولید میشه ولی هگز نه
یعنی شرکت ST بر خلاف محصولات ارزونش هیچ سیستم مفیدی برای برنامه نویسی محصولاتش نساخته
همه وابسته به هم یا توابع بسیار حجیم مثل hal که حاضر شدن براش نرم افزار تولید کد بسازن ولی از استاندارد های بقیه شرکتا که موفق بودند استفاده نکنن
یکی وابسته به جاوا
یکی نرم افزار بی کیفیت و حجیم
یکی معلوم نیست از کدوم جهنم دره ای براش کامپایلر ساختن بقیه هم پولیه
واقعا اونقدری که اتمل تونست با میکرو های 8 بیتی دنیا رو تحت تاثیر قرار بده هیچکدوم نتونستن مثل اتمل باشن
حیف اون پولی که دادم بابت میکرو و پروگرامر ST
سلام دوست عزیز
الان خیلی از دوستان در حال استفاده از میکروکنترلرهای st هستند و این ساختاری که ایجاد کرده ممکنه در نگاه اول گیج کننده و پیچیده بنظر بیاد ولی وقتی که بهش عادت کنید به این سادگی ها نمیشه ازش دل کند
اینقدر این ساختار خوب هست که بقیه شرکت ها در حال کپی کردن اون هستند
سلام
میخواستم بدونم توی کد نویسی بین کامپایلر IAR و Cosmic فرقی وجود داره ؟ و اینکه keil و یا stm cube ide از stm8 پشتیبانی میکنند یا خیر؟
ببینید زبان سی که استاندارده و در واقع فرق کلی وجود نخواهد داشت، ممکنه مقداری در جزییات فرق وجود داشته باشه
iar کامپایلر پولی هست و کیفیت کامپایل بهتری رو ارائه میکنه ولی کاسمیک هم به اندازه کافی خوب هست
keil تا اونجا که میدونم از stm8 پشتیبانی نمکنه
با سلام و تشکر فراوان
stvd برای من خروجی فایل hex برای پروگراممر نمیده
چه فایل هایی برای خروجی دارید ؟elf یا bin ?
آیا پروژه شما بدون خطا کامپایل میشه ؟
سلام وقت بخیر .
کازمیک خودش ادیتور داره !!! علت چیه که از stvd برای کد نویسی استفاده کردید؟
سلام خسته نباشید
این توابع spl هیچ user manual ای نداره؟ که بدونیم چه توابعی داره و چه ورودی هایی میتونه بگیره؟
من نتونستم چیزی پیدا کنم که مربوط به stm8 باشه! ممنون میشم لینک دانلود رو معرفی کنید.
با سلام
میشه بفرمایید که بعد از گذشت چند روز ایمیل حاوی لایسنس برای ما فرستاده میشه؟
یا برای مثال : بعد از اینکه شما ایمیل CM8_license.txt رو ارسال کردید ، چند روزه لایسنس از طرف شرکت cosmic براتون ارسال شد؟؟
سلام دوست عزیز
برای من 24 بعد ارسال شد ولی این موضوع الگوی مشخصی نداره چون این روال به صورت خودکار توسط شرکت cosmic انجام نمیشه وعواملی چون تعطیلات آخر هفته و شلوغی کاری تاثیرگذار هست.
موفق باشید
وقتی لایسنس را دریافت کردید، باید برای نرمافزار محل ذخیره آن را مشخص کنید و عملیات نصب لایسنس را به اتمام برسانید. بهتر است لایسنس را در مکانی امن ذخیره کنید:
این قسمت از کجا باید بیارم؟
سلام دوست عزیز
همانطور که در پست توضیح داده شده شما در ابتدا باید در سایت Cosmic STM8 ثبت نام کنید و پس از نصب نرم افزار وقتی آن را برای اولین باز میکنید مانند تصویر موجود در پست صفحه ای باز میشه که باید اطلاهات آن را تکمیل و به صورت text برای شرکت Cosmic میل کنید و منتظر جواب این شرکت و ارسال لایسنس باشید. (آدرس ایمیل شرکت و دیگر اطلاعات بطور کامل به همراه تصویر در پست آورده شده)
موفق باشید.
سپاس از چاسختون مشکل من در بر نداشتن تیک register your linces بود اگر این تیک غیر فعال نباشه در اولین باری که نرم افزار رو باز میشه به صورت اموزش نخواهد بود
خواهش میکنم… موفق باشید
سلام لینک اول ولینکهای مشابه از سایت st بدون لینک دانلود هستند
این بخاطر آی پی ایرانه ؟
سلام بله
اون نرم افزارهایی که فکر میکنید اجازه دانلود نمیده را بدید تا در دانلود سرور سیسوگ برای شما و دوستان اپلود کنیم